Garpuodyje virti avienos kotletai
Produktai: 1 kilogramas avienos, 200 gramų sviesto, 200 gramų svogūnų, 1 šaukštelis maltų aitriųjų paprikų, 0,5 šaukštelio kuminų.
Kaip gaminti:
Avieną tris kartus sumalkite mėsmale. Trečią kartą maldami sudėkite ir sviestą. Svogūną smulkiai supjaustykite, apkepkite šaukštelyje sviesto. Svogūnas turi būti salsvas ir minkštas. Kai kepti svogūnai atvės, sudėkite juos į avienos faršą. Kuminų sėklas sugrūskite.
Sudėkite į faršą prieskonius, pagal skonį įberkite druskos, pipirų. Gerai išmaišykite, suformuokite kotletus, apvoliokite juos miltuose ir ištroškinkite garpuodyje.
Veršienos kotletai su grybu paštetu
Produktai: 500 gramų veršio kepenėlių, 500 gramų veršienos, 250 gramų svogūnų (galvučių), 250 gramų pievagrybių, 200 gamų sviesto, 1 batonas, 200 ml grietinėlės(35-38 proc. riebumo), 2 kiaušiniai, 2 šaukštai miltų.
Kaip gaminti:
1. Batoną supjaustykite riekelėmis, nupjaustykite pluteles, riekeles supjaustykite 5 milimetrų aukščio ir pločio kubeliais. Sudėkite į lėkštę ir palikite, kad šiek tiek apdžiūtų.
2. Nuo kepenų nupjaustykite plėves, supjaustykite stambiais gabalais, sudėkite į šaltą vandenį, kai užvirs, pavirkite 30 – 35 min. ant nestiprios liepsnos. Paskui dar šiltas kepenis (kad jos neprarastų elastingumo) sumalkite mėsmale.
3. Kol virs kepenys, supjaustykite gabalėliais svogūnus ir grybus. Apkepkite juos 100 gramų sviesto.
4. Sumaišykite maltas kepenis su pakeptomis daržovėmis, įberkite druskos, pipirų. Sviestas įsigers į kepenis, jos bus labai sultingos. Iš kepenų masės suformuokite maždaug kiaušinio dydžio kotletus.
5. Veršieną supjaustykite gabalėliais ir tris kartus permalkite mėsmale. Įberkite druskos, pipirų, supilkite kiek pašildytą grietinėlę. Gerai išmaišykite rankomis. Kad mėsa neliptų prie rankų, apsimaukite plonas gumines pirštines. Grietinėlę pilkite po truputį. Turi būti tirštos piurė konsistencijos masė.
6. Mėsą reikia gerai išdaužyti. Sulipdykite mėsą į kamuolį ir iš visų jėgų meskite į lėkštę. Taip padarykite 7 – 10 kartų. Taip darome tam, kad mėsa prisisotintų deguonies.
7. Minkštą sviestą rankomis sulaužykite nedideliais gabalėliais. Į kiekvieną kepenų kotletą įspauskite po gabalėlį sviesto. Kepant dalis sviesto įsigers į kepenis, dalis ištirps ir pasidarys padažas. Be sviesto kepenys bus sausokos. Kepenų kotletus pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą.
8. Iš gabalėlio faršo išplokite blynelį, uždėkite ant jo kepenų kotletą ir užspauskite kraštus. Suformuokite gražų kotletą (bus lengviau tai padaryti mūvint pirštines ir vis pamirkant rankas vandenyje). 15-ai minučių sudėkite kotletus į šaldytuvą.
9. Kol vės kotletai, išplakite kiaušinius su vos pašildyta grietinėle (2 kiaušiniams – 2 šaukštai grietinėlės). Ant stalo pasistatykite lėkštę su išplaktais kiaušiniais, lėkštę su miltais apvoliojimui ir apdžiūvusiais batono gabalėliais.
10. Kotletus apvoliokite miltuose, kad kepant neištekėtų sultys. Miltų nepadauginkite.
11. Tada merkite kotletą į kiaušinių masę, kad jis iš visų pusių būtų drėgnas.
12. Nusimaukite pirštines ir apvoliokite kotletą batono gabalėliuose. Svarbu kiekvieną kotletą pamirkius į išplaktus kiaušinius iš karto apvolioti batono gabalėliuose. Gabalėliai turi padengti kotletą lygiu sluoksniu. Šiek tiek apkepkite kotletus, paskui sudėkite į kepimo skardą ir kepkite 10 – 15 min. 180 laipsnių karštumo orkaitėje.
Skanaus!