1999 m. pasirodė pirmasis žurnalo numeris. Tai pirmasis Lietuvoje gastronominis žurnalas, kuris iki šiol leidžiamas be pertrūkių. Minėdama šias reikšmingas sukaktis ir norėdama išreikšti pagarbą ištikimiausiems skaitytojams, žurnalo kūrybinė komanda imasi iniciatyvos suorganizuoti geriausių Lietuvos restoranų dešimtuko rinkimus.
„Geras skonis“ – tai pamatas, ant kurio susikūrė Nepriklausomos Lietuvos vartojimo kultūra“, – sako žurnalo vyriausioji redaktorė Rasa Ščeponienė. Anot jos, per 15 veiklos metų užauginta stalo kultūra Lietuvoje: pažinome ne tik savo tradicijas, tikrąją lietuvišką virtuvę, bet ir kitų tautų, turinčių itin gilias gastro šaknis, virtuvės paslaptis, sėmėmės iš jų patirties, siekdami perimti tai, kas geriausia. Bet svarbiausia – žiūrėdami į kitus, mokydamiesi iš jų, ėmėme gerbti savo praeitį ir paveldą.
„Visus tuos 15 metų mes švietėme žmones, atskleisdami, parodydami, kokios tendencijos vyrauja pasaulyje ir kokie pokyčiai pastebimi Lietuvoje“, – sako R. Ščeponienė.
Kadangi žurnalas buvo pionierius daugelyje sričių, nenuostabu, kad pačioje veiklos pradžioje žurnalo kūrybinės komandos didelę dalį sudarė tiesiog entuziastai – žmonės, kurie jau tada domėjosi maistu, vynu, gilinosi į šias temas, jomis rašė, kalbėjo. Ilgainiui daugeliui tai tapo kasdieniu darbu, profesija, gyvenimo aistra. Vienas iš jų – tai Lietuvoje gerai žinomas vyno ekspertas Gintautas Jašinskas, bendradarbiaujantis su žurnalu nuo pat jo leidimo pradžios.
Visus šiuos penkiolika metų žurnale pristatomi gastronomijai labiausiai nusipelnę, garsiausi, įdomiausi ar ekscentriškiausi kulinarai, gurmanai ar maisto kritikai, kurių idėjos pakeitė gastronomijos mokslo plėtrą ir žmonių nuomonę apie tai, kas yra puikus valgis.
„Mums svarbi ir įdomi meile maistui užsidegusių žmonių patirtis ir atradimai, jų patarimai. Todėl, pristatydami juos, norime, kad meile maistui užsikrėstų ir kiti“, – sako Rasa Ščeponienė.
Žurnalas pirmasis ėmė kalbinti, pristatyti profesionalius virtuvės šefus, pateikdamas jų gyvenimo filosofiją, publikuodamas virtuvės meistrų sukurtų patiekalų receptus, nuotraukas. Virtuvės šefai žurnale pristatomi kaip asmenybės, kaip kūrėjai, kaip itin svarbūs žmonės, formuojantys stalo ir vartojimo kultūrą Lietuvoje, keliantys restoranų lygį, kuriantys jų išskirtinumą, veidą. Dabar įprasta, kad virtuvės šefai yra „matomi“ – jie dalyvauja (ar patys kuria) televizijos, radijo laidose, projektuose – anksčiau tai buvo sunku įsivaizduoti.
Siekiant ne tik šviesti visuomenę publikuojant aktualiausią, įdomiausią ir naujausią informaciją apie maistą, gėrimus ir vartojimo kultūrą, bet ir norint suburti šioms temoms neabejingus žmones, greta žurnalo leidybos pradėta ir klubinė veikla – įkurtas „Gero skonio klubas“. Tai uždarų renginių visuma, kurių metu aktyvūs ir neabejingi juos supančiai aplinkai bei trokštantys naujų patirčių bendraminčiai kviečiami drauge aplankyti naujus restoranus, paragauti geriausių šalies virtuvės meistrų specialiai jiems paruoštų delikatesų bei prie jų parinktų gėrimų.
Pasak žurnalo vyriausios redaktorės ir klubo steigėjos Rasos Ščeponienės, šiame klube siekiama supažindinti visuomenę su geriausiais, įdomiausiais produktais, esančiais rinkoje, iš pirmų lūpų išgirsti visą dominančią informaciją, gilinti žinias maisto, gėrimų ir vartojimo kultūros srityse, pažinti skirtingų tautų virtuves, tradicijas.
Žurnalo vyriausia redaktorė R. Ščeponienė yra tarptautinės asociacijos „Chaine de Rotisseurs“ Lietuvos padalinio kanclerė nuo 2008 metų. „Chaine de Rotisseurs“ – tai jau daugiau negu 750 metų skaičiuojanti Paryžiuje gimusi tarptautinė gastronomijos asociacija, subūrusi maisto ir gėrimų žinovus, gastronomijos kultūros puoselėtojus ir gero skonio mėgėjus visame pasaulyje. Šiandien ši organizacija vienija narius iš daugiau kaip 80-ties šalių.
Svarbu paminėti, kad asociacija siekia prie vieno stalo suburti ne tik profesionalus (virėjus, viešbučių ir restoranų vadovus, gėrimų žinovus), bet ir mėgėjus, vertinančius gerą maistą ir vyną. Lietuvoje „Chaine de Rotisseurs“ padalinys įkurtas 2006 m. Lietuva yra 81-oji valstybė, prisijungusi prie šios tarptautinės asociacijos.
„Padalinio tikslas – tapti tarptautinės gastronominės visuomenės dalimi, suburti žmones, besidominčius kulinarijos menu, vyno ir kitų gėrimų vartojimo kultūra, taip pat dalytis patirtimi“, – sako jau septintus metus Lietuvos padaliniui vadovaujanti R. Ščeponienė.
Bus išrinktas geriausių Lietuvos restoranų dešimtukas
„Mintį surengti geriausių Lietuvos restoranų rinkimus brandinome jau seniai, tačiau būtent dabar, šiais – jubiliejiniais žurnalo metais nusprendėme šią idėją įgyvendinti, nes iki šiol Lietuvoje dar vis neatsirado profesionalios restoranų vertinimo sistemos. Daugelį metų stebime pasaulyje vykstančius geriausių restoranų rinkimus, aprašome juos žurnale, esame įsigilinę į įvairias vertinimo sistemas, išsigryninome, kokią galime adaptuoti Lietuvoje. O svarbiausia – esame subūrę kompetentingą komandą žmonių, kurie gali tai padaryti. Tai nebus pavienių žmonių vertinimai, o nuoseklus profesionalų komandos darbas. Šie rinkimai – tai mūsų dovana 15 metų sukakties proga žurnalo skaitytojams ir visiems besidomintiems vartojimo kultūra Lietuvoje“, – sako R. Ščeponienė. 2014 metų geriausių restoranų dešimtukas bus paskelbtas metų pabaigoje.