Pavaišinti dešimties žmonių kompaniją prireiks:
1 kg šviežiai malto jautienos kumpio
50 g sviesto
2 česnako skiltelės
ryšelis šviežių petražolių ir krapų
maltų juodųjų pipirų ir druskos (pagal skonį)
Keptoms daržovėms:
2-3 jaunų burokėlių
2-3 svogūnų galvutės
5 nedideli pomidorai
2-3 nedidelės paprikos
6 v.š. šaltai spausto alyvuogių aliejaus
3 v.š. balzaminio acto
1 v.š. medaus
maltų pipirų, druskos, džiovinto raudonėlio
2 česnako skiltelės
Krienų grietinės padažui:
1 st. grietinės
4 – 5 v.š. krienų
1 v.š. citrinos sulčių
ryšelis šviežių krapų
druskos, cukraus ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
Aštriam pomidorų padažui:
2-3 pomidorai
1 mėlynasis svogūnas
1 paprika
1 čili pipiras
2 skiltelės česnako
2 v.š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
2 v.š. balzaminio acto
ryšelio šviežių petražolių ir bazilikų
cukraus, druskos (pagal skonį)
Pirmiausiai pagaminkite česnakinį žolelių sviestą. Kapotas žoleles ir česnakus išsukite su minkštu sviestu. Pagamintą sviestą susukite į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą, kad sukietėtų.
Maltą mėsą gausiai pagardinkite maltais pipirais ir truputėliu druskos bei suformuokite nedidelius, plokščius mėsainius į kurių vidų įspauskite po gabaliuką žolelių sviesto. Pagamintus mėsainius iki kepimo laikykite šaldytuve.
Užmarinuokite visas daržoves išskyrus pomidorus. Iš alyvuogių aliejaus, balzaminio acto ir prieskonių išplakite padažą. Šiuo padažu atskirai užpilkite visas daržoves, pjaustytus apskritimais burokėlius, svogūnus ir paprikas. Svogūnus perverkite mediniais dantų krapštukais, kad būtų patogiau kepti ir vartyti. Daržoves palikite marinuotis valandai.
Pagaminkite padažus. Iš grietinės, krienų ir prieskonių išsukite krienų padažą, kurį pagardinkite kapotais krapais.
Aštriam pomidorų padažui pjaustytas daržoves sudėkite į elektrinę trintuvę ir sutrinkite iki padažo konsistencijos. Padažą gardinkite aliejumi, actu ir prieskoniais.
Kepsninę paruoškite kepimui ant tiesioginės ugnies.
Mėsainius kepkite po 5-7 min. iš abiejų pusių.
Pomidorus pirmiausiai kelias minutes apkepkite nupjauta puse į apačią, po to apverskite. Apkepusią pusę apšlakstykite alyvuogių aliejumi, kapotais česnakais, maltais pipirais ir druska ir dar kelias minutes pakepkite ant nepjautos pusės.
Marinuotus burokėlius kepkite po 3-4 min. iš kiekvienos pusės.
Apskritimais pjaustytus svogūnus ir papriką kepkite po 2-3 min. iš kiekvienos pusės.
Bandeles perpjauta puse kelias minutes apskrudinkite kepsninėje.
Kiekvienas pagal savo skonį sluoksniuokite mėsainus į bandeles. Rekomenduojama derinti keptus burokėlius su keptais svogūnais ir krienų padažu. O keptus pomidorus su keptomis paprikomis, svogūnais bei aštriu pomidorų padažu.
R. Ničajienė šviežius produktus surado „Fresh Market“ tinklo parduotuvėje Palangoje.