Reikės:
8 porcijoms pakaks:
300 g juodos duonos (apie 8 riekės),
50 g sviesto,
250–300 g silkės,
50–70 ml vandens, skirto želatinai išbrinkti,
5 arbatinių šaukštelių be kaupo želatinos,
4 pomidorų,
kelių laiškinių svogūnėlių,
krapų,
180 g pusriebės varškės,
400 ml liesos grietinės,
šiek tiek citrinos sulčių (pusė citrinos),
juodųjų pipirų.
Kaip paruošti:
Rankomis arba virtuvės kombainu iki rupių trupinių sutrupinkite duoną.
Sviestą ištirpinkite ir sumaišykite su duonos trupiniais.
Šį mišinį supilkite į torto formą, pastarąją galite iškloti maistine plėvele arba sviestiniu popieriumi (bet nebūtina). Trupinius prispauskite ranka, kad jie gražiai padengtų visą formos dugną. Padėkite torto formą į šaldytuvą, kad sutvirtėtų.
Į dubenėlį įpilkite 50–70 ml vandens, ant viršaus pabarstykite želatinos. Palikite ją brinkti, želatina sugers beveik visą vandenį.
Pomidorus pusei minutės panardinkite į verdantį vandenį, nuimkite nuo jų odeles, perpjaukite per pusę. Išimkite iš pomidorų sėklytes, daržovės sieneles supjaustykite kubeliais.
Smulkiai supjaustykite laiškinius svogūnus ir krapus.
Silkę supjaustykite panašaus dydžio gabaliukais kaip ir pomidorus.
Į dubenį sudėkite varškę ir grietinę, viską gerai išmaišykite.
Išbrinkusią želatiną sudėkite į mažą puodelį, įpilkite dar šaukštą vandens ir pašildykite ant nedidelės ugnies, kad ji ištirptų ir pasidarytų skysta.
Tada želatiną supilkite į grietinės ir varškės masę.
Ten pat sudėkite pomidorus, krapus, svogūnus ir silkę. Viską gerai išmaišykite, įspauskite citrinos sulčių, paragaukite, ar netrūksta druskos.
Dar kartelį viską išmaišykite, stenkitės per daug nemakaluoti, kad nepasidarytų košė. Masę tolygiai paskirstykite ant duonos trupinių sluoksnio ir padėkite į šaldytuvą keletui valandų, kad sustingtų.
Skanaus!