Vokišką virtuvę ir jos tradicijas restorane „Steakhouse Hazienda“ pristatė šefė Rima Remeikienė bei verslininkė Rasa Martens su vyru Johannu.
Rasa Martens pasakoja, kad šventiniu laikotarpiu Vokietijos miestai ir miesteliai gausiai išpuošiami, visur juntama pakili nuotaika. Ji pastebi, jog vokiečiai Kalėdas švenčia santūriau nei lietuviai.
„Man, tikrai lietuvaitei, pripratusiai prie Kūčių vakarienės iš dvylikos patiekalų, bei gausaus kalėdinio stalo, tai iš pradžių buvo sunkiai suprantama. Vokiečiai daug dėmesio skiria ne tik maistui, bet stalo serviruotei. Dažnas vokietis netgi turi specialų kalėdinį indų servizą. Ant šventinio stalo gali pamatyti ir porcelianinių elniukų, angeliukų, Kalėdinę žvaigždę“, – pasakoja R.Martens.
Sudarinėdami šventinį valgiaraštį vokiečiai paprastai išrenka nuo 3-6 šeimynos labiausiai mėgstamus patiekalus, kurie dera tarpusavyje. Šventės Vokietijoje visų pirma skirtos bendravimui, o ne valgymui, todėl viskas patiekiama labai saikingai.
„Projektui paruošėme gana tipišką vokišką meniu, puikiai tiksiantį ir lietuviams. Reikia pastebėti, kad vokiška virtuvė yra pakankamai riebi ir soti, todėl porcijos turėtų būti nedidelės. Patys patiekalai paprasti. Jie dažniausiai paruošiami iš anksto, pačios vakarienės metus belieka juos padalinti į porcijas“, – sako R.Remeikienė.
Paprašyta išskirti pačius svarbiausius vokiškus šventinius patiekalus, R.Martens pamini bulvių salotas su lašiša, salotinės sultenės su anties krūtinėle, špinatų sriubą, kalėdinę žąsį, desertą „Rote grutze“ ir pyragą „Kalėdų boba“.
„Vokiškos bulvių salotos su rūkyta lašiša yra tas patiekalas, kurs mano vyrui Johanui itin gerai pavyksta. Kiekviena vokiečių šeima turi savo salotų receptą. Vieni jas gamina šiltas, kiti su grietine, treti su majonezu. Be šio užkandžio mes jau nebeįsivaizduojame savo Kalėdų“, – teigia R. Martens.
Jeigu bulvių salotos lietuviams jau šiek tiek pažįstamas patiekalas, tai salotinės sultenės su rūkyta anties krūtinėle bei klevų sirupo padažu mums daug menkiau žinomos. Tuo tarpu Vokietijoje jos nepakeičiamas delikatesas.
Visgi pagrindine vokiško kalėdinio stalo puošmena paprastai tampa kepta Kalėdinė žąsis su raudonaisiais troškintais kopūstais bei bulvių kukulaičiais. Kaip sako, R. Martens, be žąsies šventės tiesiog neįsivaizduojamos.
„Žinoma, kiekviena šeima žąsį gamina savaip, tačiau dažniausiai ji įdaroma slyvomis, apelsinais, figomis ar obuoliais. Privalomas garnyras – troškinti raudonieji kopūstai. Bulvių kukulaičiai kiek primena mūsų cepelinus, ir taip pat dažnai patiekiami prie žąsies“, – atvirauja verslininkė.
Šventinį stalą vokiečiai dažniausiai saldina pyragais, ir sausainiais, aplink kuriuos malonu susėsti, gerti arbatą, išpakuoti dovanas ir tiesiog bendrauti.
Ne ką mažiau populiarus ir vyšnių bei aviečių desertas „Rote Grutze“ su vaniliniais ledais. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie nemėgsta pyragų ar šokoladų.
„Man tai pats skaniausias vokiškas desertas. Jis kartais netgi serviruojamas šiltas, panašiai kaip mūsų kisielius, o po to pagardinamas šaltais ledais. Kuo „Rote Grutze“ daugiau uogų, tuo geriau“, – teigia R. Martens.
Komisija išrinko Vokietijos Kalėdų stalo sočiausią patiekalą, kuriuo tapo bulvių salotos su rūkyta lašiša. „Rote Grutze“ desertas su uogomis ir vaniliniais ledais buvo pripažintas spalvingiausiu.
Netikėčiausiu patiekalu buvo išrinktas sultenių salotos su antiena ir klevų sirupo padažu. Visą komisiją sužavėjo kepta kalėdinė žąsis su raudonaisiais kopūstais ir bulvių kukulaičiais, šis patiekalas buvo išrinktas sudėtingiausiu patiekalu.