Bet būtent italams (tiksliau - Sicilijos gyventojams) viduramžiais kilo mintis makaronus džiovinti saulėje. Tai buvo puiki idėja - tokius makaronus buvo galima ilgai laikyti.

Italijoje makaronai dažniausiai gaminami su padažais, daržovėmis, užpilais, bet niekada netiekiami kaip garnyras prie mėsos ar žuvies. Pats paprasčiausias ir vienas populiariausių kasdienes virtuves receptų - su alyvuogių aliejumi ir tarkuotu parmezanu. Taip pat mėgstama makaronus tik apvirti, po to apkepinti su daržovėmis ir pagardinti įvairiais padažais.

Siūlome keletą įmantresnių, bet labai skanių padažų receptų.

Padažas su tunu

2 dėžutės konservuoto tuno aliejuje,
ančiuvių filė,
12 alyvuogių,
2 šaukštai kaparėlių,
2 šaukštai smulkintų petražolių,
raudonųjų ir juodųjų pipirų,
4 šaukštai alyvuogių aliejaus.

Nupylus aliejų tuną susmulkinti, ančiuvių file padalyti į tris dalis, alyvuoges supjaustyti. Įkaitintame alyvuogių aliejuje apkepinti tuną ir ančuvius (apie 10 minučių), pabarstyti raudonaisiais ir juodaisiais pipirais. Sudėti kaparėlius, alyvuoges, atsargiai išmaišyti ir dar kepti apie 3 minutes. Prieš patiekiant pabarstyti petražolėmis. Šį padažą skanu valgyti ir šaltą.

Sūrio padažas

200 g puskiečio fermentinio sūrio,
50 g kedro riešutų,
200 ml pieno,
1/4 šaukštelio kukurūzų miltų,
druskos, pipirų.

Kedro riešutus apkepinti nepridegančioje keptuvėje. Surį sutarkuoti. Pieną sumaišyti su kukurūzų miltais ir pavirinti, kol sutirštės. Suberti surį ir maišant pakaitinti apie pusę minutės. Nukelti nuo ugnies, suberti riešutus, druską, pipirus ir tiekti į stalą.

Šis padažas ypač tinka prie makaronų, virtų su cukinijos kubeliais ir brokoliais (300 g makaronų, 150 g cukinijos 150 g brokolių).

Padažas su midijomis ir kariu

1 kg midijų,
1 didelis svogūnas,
skiltelė česnako,
arbatinis šaukštelis kario miltelių,
150 g natūralaus jogurto,
žiupsnelis kukurūzų miltų,
šaukštas smulkintos kalendros,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
pipirų.

Svogūną smulkiai supjaustyti, iš česnako skiltelės išspausti sultis. Midijas nuplauti, sudėti į puodą ir pakaitinti, kol atsivers geldelės. Išimti moliuskus, o sultis nukošti ir supilti į atskirą indą. Keletą midijų palikti papuošimui.

Įkaitintame alyvuogių aliejuje apkepinti svogūną, sudėti karį ir česnaką. Išmaišyti ir supilti midijų sultis. Kaitinti, kol masė sutirštės, tada supilti jogurtą, išmaišytą su kukurūzų miltais. Pabarstyti pipirais ir vėl kaitinti, kol sutirštės. Nuimti nuo ugnies, supilti į dubenelį, pabarstyti kalendra ir papuošti midijomis.