Bendrovės „Baltijos tyrimai“ atlikta apklausa parodė, kad dažniausiai priešpiečius į mokyklą nešasi jauniausi – 5-7 metų – vaikai. 46 proc. šios amžiaus grupės vaikų į mokyklą keliauja nešini maistu iš namų. Į mokyklą priešpiečius taip pat nešasi 31 proc. 8-13 metų amžiaus vaikų, 27 proc. 14-16 metų vaikų ir vos šeštadalis vyresnių negu 16 metų vaikų.

Respondentai, paklausti, kaip jų šeimose vaikams ruošiami priešpiečiai į mokyklą, net 61 proc. jų nurodė, kad tiesiog įdedama tai, kas tuo metu yra namuose – tėvai specialiai nesiruošia ir neplanuoja, kokį maistą vaikai pasiims. Penktadalis (19 proc.) apklaustųjų nurodė, kad dažniausiai tai būna namuose iš vakaro gaminamas maistas, o dar tokia pat dalis (19 proc.) atsakė, kad mokykliniams priešpiečiams maistą perka specialiai.

„Priešpiečiai yra itin svarbus kiekvieno vaiko dienos maistas, todėl tėvai turėtų tam skirti ne mažiau dėmesio nei pusryčiams, pietums ar vakarienei. Labai svarbu, kad priešpiečiams vaikas gautų subalansuotą, sveiką maistą, todėl neužtenka į priešpiečių dėžutę įdėti tai, kas pasitaiko po ranka – joje vaikas turėtų rasti ir pieno produktų, ir duonos gaminių bei vaisių ar daržovių, ir mėsos arba žuvies, jei tik yra galimybė“, – sako Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Viktorija Šadiul- Zadvornaja.

Didžiausia dalis (69 proc.) priešpiečius ruošiančių apklaustųjų nurodė, kad į maisto dėžutę vaikams stengiasi įdėti vaisius (tai dažniau nurodė gyvenantys miestuose bei turintys 5-7 metų vaikus). Toliau pagal populiarumą rikiuojasi duona ir jos gaminiai (39 proc.), pieno produktai – jogurtai, varškės sūreliai (37 proc.) bei mėsa ir jos gaminiai (35 proc.). Tačiau tai ne visiškai sutampa su pačių vaikų norais: respondentų, turinčių vaikų, nuomone, jų atžalos, jei tik viską rinktųsi patys, į mokyklą neštųsi saldžius užkandžius ir konditerijos gaminius (64 proc.) bei vaisius (33 proc.).

Net 76 proc. priešpiečius vaikams dedančių respondentų siekdami, jog jų vaikai suvalgytų visą maistą, stengiasi priešpiečiams dėti tuos produktus, kuriuos mėgsta vaikai. Tai, kad į priešpiečių ruošimą bei maisto jiems pirkimą stengiasi daugiau įtraukti pačius vaikus ir taip paskatinti juos suvalgyti priešpiečius, nurodė 37 proc. respondentų.

„Tėvai turėtų skatinti vaikus pamėgti priešpiečius ne dėdami vien tik jų mėgstamą maistą, kuris dažniausiai nėra sveikas, o įtraukdami vaikus į priešpiečių ruošimo procesą, aiškindami jiems apie maisto derinimo svarbą ir tuomet leisdami patiems rinktis produktus. Tokiu būdu tiek priešpiečių dėžutės ruošimo procesas, tiek jos turinys taps įdomus ir pačiam vaikui“, – teigia V. Šadiul- Zadvornaja.

Prekybos tinklas „Rimi Lietuva“, įvertinęs informacijos apie priešpiečių svarbą trūkumą, ketvirtus metus iš eilės inicijuojamą sveikos mitybos projektą „Supervaikai“ šiemet nusprendė skirti tėvų ir jų atžalų švietimui būtent vaikų priešpiečių tema. Nuo gegužės 10 d. kiekvieną mėnesio šeštadienį penkiose RIMI parduotuvėse Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Alytuje vyks „Supervaikų“ renginiai, kurių metu vaikai ir jų tėvai susipažins su maisto derinimo taisyklėmis, kartu su RIMI virtuvės šefais gamins greitus, bet maistingus užkandžius ir patys mokysis susidėlioti savo priešpiečių dėžutę.

Sveikos mitybos projektą „Supervaikai” RIMI inicijuoja kartu su Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Alytaus miestų savivaldybių visuomenės sveikatos biurais.

Kovo 24-31 dienomis „Baltijos tyrimų“ vykdytos apklausos apie vaikų priešpiečius metu apklausti 1104 Lietuvos gyventojai. Respondentų amžius - 15-74 metai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)