Jei šiuos nepatogumus priimsime kaip naują iššūkį, reikalaujantį visos šeimos įsitraukimo ir naujų, kūrybiškų sprendimų – net ir namų virtuvė gali tapti puikiausia pramogų vieta.

Savo virtuvėje galime leistis į gurmaniškas keliones po egzotines pasaulio šalis – vieną dieną pasigaminti japoniškuosius Sushi, kitą – Shakshuka ( Izraelyje populiarią kiaušinienę su pomidorais). O mažos, bet jaukios serviravimo, interjero detalės, dėmesys vienas kitam, šeimos pietus ar vakarienę gali paversti tikra švente.

Bent keletą kartų per savaitę virtuvėje leisdami laiką kartu – ruošiant šeimos pietus ar vakarienes – atsiveria erdvė ne tik skaniems eksperimentams, bet ir sveiko maitinimosi įgūdžių ugdymui bei asmenybes ir santykius stiprinančiam lėtam bendravimui, išgirstant kiekvieną šeimos narį bei priimant bendrus, svarbius sprendimus, rašoma pranešime spaudai.

Pradžioje – pasiruošimo proza

Pramogos virtuvėje prasideda nuo planavimo ir pasiruošimo.

Planuokime, tarkimės dėl meniu visai savaitei, įtraukiant ir tuos ypatinguosius pietus, kurių metu negailėsime dėmesio vienas kitam. Apžvelgiant savaitę panoraminiu žvilgsniu, lengviau užtikrinti, kad maistas būtų kuo įvairesnis. O ir į parduotuves galėsime užsukti rečiau.

Svarbu atsižvelgti į visų šeimos narių pageidavimus. Taip padidinsime norą, ypač – vaikų, dalyvauti šioje pramogoje.

Ruoškime maistą kartu. Kad šis procesas netaptų prievole kažkam vienam (dažniausiai – mamai), bet teiktų smagumo visiems, svarbu įtraukti net ir mažiausiuosius šeimos narius – jiems visada galima patikėti nuplauti daržoves, ką nors paduoti, pasverti, išmaišyti ar papuošti. Ir ne svarbu, kad gaminimo laikas pailgės – svarbiausia čia neskubėti ir skirti apsčiai laiko bei dėmesio vienas kitam.

Kadangi gamina visa šeima – patiekalų vertėtų pasigaminti daugiau, negu reikia vienam kartui. Pavyzdžiui, dalį troškinio galėsime pasišildyti jau rytoj, tik su kitų garnyru, o užšaldyti blyneliai, virtinukai ar koldūnai pravers ir po kelių dienų dar savaičių.

Valgykime sveikiau. Maisto gamybos specialistai, dietologai vieningai pritaria, kad namuose gamintas maistas dažniausiai būna sveikesnis – turintis mažiau riebalų, kilokalorijų.

Dar reikėtų atsiminti ar priminti jauniausiems ir mažiau kulinarijos reikaluose patyrusiems šeimos nariams keletą sveikos mitybos taisyklių.

Sveikos mitybos atmintinė

1. Kai ruošiame maistą namuose, galime patys, sąmoningai rinktis natūralesnius produktus, sveikesnius receptus bei patiekalų ruošimo būdus.

2. Didesnę porcijos dalį turėtų sudaryti sezoninės daržovės; pirmenybę reikėtų teikti natūraliems, o ne perdirbtiems maisto produktams, pusfabrikačiams ar jau paruoštiems užkandžiams; vertėtų naudoti mažiau cukraus, gyvulinių riebalų ir baltų miltų. Renkantis gaminimo būdą, pirmenybę reikėtų teikti troškinimui ar virimui, jei kepame – rinktis orkaitę, o ne keptuvę.

3. Karantino metu, užsidarius sporto klubams, o būreliams iki minimumo sumažinus veiklą – mažiau judame, todėl ir porcijos turėtų būti mažesnės. Saiko taisyklė vertėtų atsiminti visų pirma. Nepamirštame atsigerti vandens.

Jei linkime sveikatos savo vaikams, šių taisyklių reikėtų paisyti. Nepamirškime, kad vaikai greičiausiai ir geriausiai mokosi iš tėvų pavyzdžio, stebėdami jų pasirinkimus.

Emocinė sveikata

Emocinės sveikatos specialistų teigimu, gaminant maistą kartu – daugiau galimybių laisvai kalbėtis apie visą tai, kas svarbu, čia gali būti aptariami svarbiausi dalykai, todėl tvirtėja šeimos narių tarpusavio ryšiai.

Skatindami vaikus kalbėti apie savo dieną, ir nuoširdžiai klausydami jų atsakymų, parodome jiems, kad vertiname ir gerbiame juos tokius, kokie jie yra.

Į šeimos veiklas įsitraukiantys vaikai dažniau jaučiasi saugūs, reikalingi, svarbūs, apsupti tėvų dėmesio, todėl laimingesni. Jie lengviau bendrauja ir santykiuose su kitais jaučia mažiau įtampos. Tokie vaikai pasižymi aukštesne saviverte, pasitikėjimu savimi, didesne socialine bei emocine branda, atsparumu stresui.

Lietuvos vaikų ir jaunimo centras primena, kad pasitelkę dėmesingumą, kūrybiškumą kiekvienoje situacijoje galime atrasti bei sukurti kažką pozityvaus ir naudingo.

Žinoma, lėtas pramogas virtuvėje kartu su visa šeima vertėtų rengti ne tik karantino metu. Kartą pradėjus – jų niekada neužmiršti.

Paprasto, bet labai gardaus patiekalo receptas, kurį kviečiame pasigaminti kartu su šeima. Juo dalinasi Žydrūnė Markevičiūtė, Lietuvos vaikų ir jaunimo centro Skanios studijos „Jaunasis kulinaras“ vadovė.

Varškėčiai

Orkaitėje kepti varškėčiai (10–12 vnt.)

Reikės:

  • 500 g varškės,
  • 2 kiaušinių,
  • 5 šaukštų cukraus,
  • 100 g miltų tešlai,
  • 50 g miltų apvoliojimui,
  • 100 g grietinės,
  • druskos.

Varškę ištriname su 3 šaukštais cukraus ir druska. Į masę įmušame 1 kiaušinį ir 1 baltymą. Gerai išmaišome.

Suberiame 100 g miltų ir maišome, iki kol neliks sausų miltų.

Pasiruošiame dubenėlį su likusiais miltais. Šaukštu dedame tešlą į miltus, apvoliojame juose ir formuojame rutuliukus, kuriuos sudedame į kepimo popieriumi ištiestą skardą. Iš rutuliukų formuojame dubenėlius.

Grietinę išmaišome su likusiu cukrumi ir tryniu. Paruoštą įdarą išpilstome į tešlos dubenėlius.

Varškėčius kepame iki 200 0C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)