Baklažanuose yra 93.2 proc. vandens, 1.2 proc. ląstelienos, gausu kalio, kalcio, fosforo, vitaminų C, PP, B grupės vitaminų, karotino, eterinių medžiagų, kurios suteikia aštrumo ir specifinį kartoką prieskonį. Juose esančios aromatinės medžiagos skatina virškinimo sulčių išsiskyrimą.

Iš baklažanų galima pagaminti daug įvairių patiekalų. Siūlome pabandyti keletą receptų.

Kepti baklažanai su ožkos sūriu

2 baklažanai,
2 arbat. šaukšteliai džiovintos mėtos,
2 pomidorai, nulupti, išimtomis sėklomis ir susmulkinti,
1 česnako skiltelė, susmulkinta,
pipirai,
350 g ožkos sūrio.

Pirma įkaitinkite grilį. Sudėkite baklažanus į grilio keptuvę ir kepkite juos, nuolatos apversdami, iki kol žievelė apdegs ir taps pūslėta. Įkaitinkite orkaitę iki 200o C. Kai baklažanai atvės, nulupkite juos ir susmulkinkite minkštimą. Sudėkite į dubenį, tada pridėkite mėtos, pomidorus, česnaką bei pipirus ir viską sumaišykite. Šaukštu dėkite mišinį į kepimo skardą ir ant viršaus užbarstykite sutrupinto ožkos sūrio. Kepkite orkaitėje apie 25 minutes, iki kol sūris ištirps ir šiek tiek paruduos.

Baklažanų troškinys

· 1 baklažanas,
· 1 ½ stiklinės vandens,
· 1/3 stiklinės susmulkinto svogūno,
· ½ stiklinės susmulkinto saliero,
· 1 stiklinė marinuotų arba sūdytų grybų,
· 1/3 stiklinės pieno,
· 1/3 stiklinės susmulkintos paprikos,
· ½ stiklinės tarkuoto aštraus sūrio,
· ½ stiklinės maltų džiūvėsių,
· 1 arbat. šaukštelis druskos,
· 3 apkepintos rūkyto kumpio riekelės.

Baklažaną nulupkite ir supjaustykite kubeliais. 10 minučių pamerkite į šaltą vandenį; nusausinkite, sudėkite į verdantį vandenį su svogūnais ir salierais ir virkite, kol suminkštės. Nusausinkite ir sutrinkite. Grybus sumaišykite su pienu ir sudėkite į baklažanus. Pridėkite papriką, sūrį, maltus džiūvėsius ir druską. Gerai išmaišykite ir supilkite į riebalais išteptą troškinimo indą. Ant viršaus uždėkite pakepintą kumpį ir kepkite neuždengtą 175o C temperatūroje apie 35 minutes.

Išeina 4-6 porcijos

Kepti baklažanai

· 2 švieži baklažanai,
· druska ir pipirai,
· 2 kiaušiniai,
· miltai.

Supjaustykite baklažanus labai plonais griežinėliais, nulupkite didelius, o jei žievelė labai plona ir švelni, palikite ją. Pabarstykite baklažanus druska ir pipirais. Suplakite skystą tešlą ir kiaušinių ir miltų. Įmerkite griežinėlius į tešlą. Išgriebkite iš tešlos ir kepkite įkaitintuose riebaluose. Iškepus vienai pusei, apverskite. Patiekite karštus su grietinės padažu ir juoda duona.

Keptas baklažanas su Parmezanu

· 1 baklažanas (apie 500 g) ,
· 1 arbat. šaukštelis druskos,
· ¾ stiklinės kukurūzų miltų,
· ¼ arbat. šaukštelio baltųjų pipirų,
· 1/8 arbat. šaukštelio česnako miltelių,
· augalinio aliejaus,
· ¼ stiklinės tarkuoto Parmezano sūrio.

· Nulupkite baklažaną, supjaustykite jį 5x2 cm juostelėmis; apibarstykite druska ir palikite 30 minučių. Nusausinkite. Sumaišykite miltus, pipirus ir česnako miltelius. Apibarstykite baklažanus miltų mišiniu ir gerai apkepkite karštame aliejuje 190o C temperatūroje iki kol švelniai paruduos. Apibarstykite Parmezano sūriu. Išeina 4-6 porcijos

Daržovių troškinys

· 2 valg. šaukštai alyvų aliejaus,
· 2 susmulkintos česnako skiltelės ,
· 1 didelis svogūnas, supjaustytas plonais griežinėliais,
· 1 didelis baklažanas, supjaustytas kubeliais,
· 2 vidutinio dydžio žalios paprikos, stambiai supjaustytos,
· 4 dideli pomidorai, stambiai supjaustyti,
· 1 vidutinio dydžio cukinija, supjaustyta riekutėmis,
· 1 arbat. šaukštelis džiovinto baziliko,
· ½ arbat. šaukštelio džiovinto raudonėlio,
· ½ arbat. šaukštelio džiovinto čiobrelio,
· 2 arbat. šaukšteliai susmulkintų šviežių petražolių.

· Puode įkaitinkite aliejų. Sudėkite česnaką ir svogūnus ir troškinkite kol suminkštės (apie 7 minutes). Sudėkite baklažaną ir maišydami troškinkite. Sudėkite papriką ir vėl gerai išmaišykite. Galiausiai sudėkite cukiniją ir paskui – pomidorus. Suverkite prieskonius. Uždenkite puodą ir troškinkite ant vidutinės ugnies, kol daržovės šiek tiek (bet ne per daug) suminkštės. Patiekite karštą arba, jei norite, atšaldykite ir naudokite kaip pikantišką padažą.

Išeina 4 porcijos.

Baklažanų salotos

· 4 vidutinio dydžio baklažanai,
· 3 česnako skiltelės,
· ½ stiklinės alyvų aliejaus.

Sudėkite baklažanus į mikrobangę ar orkaitę ir kepkite, kol jie bus labai minkšti (apie 10 min. mikrobangėje ar 40 min. orkaitėje). Aštriu peiliu perpjaukite juos pusiau ir su šaukštu iškabinkite minkštimą ir sudėkite į dubenį. Jei baklažanai gerai iškepę, minkštimas turi išsiimti labai lengvai. Susmulkinkite česnaką ir užberkite ant baklažanų. Su šakute sumaišykite baklažanus ir česnaką, po truputį įpildami aliejaus. Kai aliejus įsigers, salotos bus paruoštos. Įdėkite jas į šaldytuvą, kad atvėstų ir patiekite apibarstytas petražolėmis. Baklažanų salotos (dar vadinamos vargšų ikrais) yra valgomos su prancūziška duona.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją