Vasarą specialistai rekomenduoja patalynę keisti kas dvi savaites.

„Šis terminas gali būti ir mėnuo, jei vakare maudotės bei miegate su pižama, tačiau ypatingai karštomis vasaros naktimis šios priemonės ne visada apsaugo nuo prakaitavimo. Prakaituodamas žmogaus organizmas valosi, todėl patalynėje susikaupia įvairių odos liekanų. Tinkama patalynės higiena leidžia išvengti įvairių alergijų ir odos ligų”, - teigia skalbyklos „Fėja skalbėja“ direktorė Edita Mackevičienė.

Vasarą svarbus ir patalynės audinys. Siūloma rinktis medvilninį ir mažiau spalvotą audinį, nes dažai ne visada yra natūralūs. Prastesnės kokybės dažai sukietina medvilnę, todėl patalynė labiau glamžosi ir išblunka. Tinkamiausias patalynės audinys yra medvilnė arba šilkas, o ne satino (sintetikos) audinys, kuris neleidžia miego metu kūnui kvėpuoti.

Nusipirkus spalvotą patalynę ją būtina išskalbti prieš apvelkant patalus. Galima užmerkti į šaltą vandenį su druska arba actu, kurie neleis spalvai greitai išblukti ir vėliau skalbiant nedažys.

Rekomenduojama skalbti 60-ties laipsnių ir didesnėje temperatūroje, kad žūtų erkutės, bakterijos ir kiti mikroorganizmai. Skalbinius reikia gerai išgręžti prieš džiovinimą, kad nepritrauktų dulkių, nes būtent šlapias audinys sugeria daugiau nešvarumų.

„Vertinant skalbimo priemones, geriausia rinktis ekologiškas. Derėtų nepamiršti, kad namuose tiekiamas kietas vanduo, todėl tenka išnaudoti daugiau ekologiškų skalbimo priemonių. Taupantiems rekomenduojama rinktis bekvapes chemines priemones, dar vadinamas antialerginėmis. Taip pat patartina rinktis skystas skalbimo priemones, kurios greičiau tirpsta vandenyje nei milteliai, todėl ant skalbinių lieka mažesnis jų kiekis. Pasirinkus chemines priemones būtina atsižvelgti į sudėtį, kurioje neturėtų būti fosfatų ar natrio sulfato”, - teigia Edita Mackevičienė.

Dar viena dažnai daroma klaida - skalbimo mašinų perkrovimas. Įdėjus sausų skalbinių į vidų, ketvirtadalis būgno turi likti laisvas, o matuojant šlapius skalbinius turi matytis pusė būgno. Jei yra galimybė - geriausia džiovinti patalynę džiovyklėse, kurios išpurena audinį ir sunaikina mikroorganizmų likučius. Tokiu būdu patalynė neturi jokio sąlyčio su lauko dulkėmis, ir užtikrinama švara.

Profesionalai lygina patalynę 180 laipsnių temperatūroje, tačiau net ir namų sąlygomis išlyginta patalynė suteikia gaivos ir švaros jausmą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)