Taigi, imame 600 gr žirnių ir juos užmerkiame parai. Galima mirkyti ir trumpiau, bet bent puse paros reikėtų.
Dedame žirnius į molinius indelius (tokius, kur gaminame čenachus ir panašų gėrį), pilame mėgstamų prieskonių. Aš dėjau trintas džiovintas aitrias paprikas ir po pusę šaukštelio maltų saldžiųjų paprikų dėl spalvos.
Druskos dedame tik tokiu atveju, jei rūkyta šoninė, iš kurios vėliau darysime spirgučius, nėra labai sūri. Užpilame viską šaltu vandeniu – kad apsemtų žirnius ir uždengę šauname valandai į 200 laipsnių orkaitę. Kai žirniai jau beveik minkšti, pakepiname šoninę ir didelę galvą smulkiai pjaustyto svogūno. Šoninė turėtu būti gana riebi, kad taukai susigertų į žirnius.
Visą šitą gėrį dedame ant žirnių viršaus ir kepame orkaitėje dar apie pusę valandos – jei vanduo pilnai išgaravęs, truputėli įpilame, kad žirniai neperdžiūtų.
Pabarstome smulkintais svogūnų laiškais.
Valgome.
Naminio maisto guru Tado Ustinavičiaus kulinarinius eksperimentus daugiabučio namo virtuvėje galite sekti jo tinklaraštyje.