Įprotis naudoti rankas. Žmogus važiuoja viešajame transporte, išsitraukia iš kišenės rankas, surenka visus mikrobus nuo turėklų ir po kelių minučių jie patenka į burną. Šio siužeto variacijos tau iki gyvo kaulo žinomos, jas matei reklamose. Todėl itin keista, kad dar iš to nepasimokei.

Netgi jei viešasis transportas kasdien yra valomas, tačiau degalinėse pistoletai, vandens kranai ar bankomato mygtukai mikrobus renka metai iš metų! Perskaityk pačių nešvariausių objektų, prie kurių dažnai lietiesi, sąrašą – pamatysi, nuo šiol laikysi rankas kišenėse.

Įprotis ignoruoti kitą bacilų nešiotoją. Tai galima pavadinti elementariu mandagumu – arba kvailumu: tavo kolega skundžiasi savo peršalimu, čiaudo ir tuo pačiu energingai artikuliuoja žodžius besispjaudydamas savo seilėmis – o tu vis dar stovi šalia lyg niekur nieko. Įvertink faktus: seilių lašeliai čiaudant gali pasiekti žmogų, stovintį už trijų metrų, todėl priešais tave beveik masinio naikinimo ginklas.

Žinoma, tau visai nebūtina nusisukti ir nueiti pastebėjus, jog kolega serga. Daugumoje atvejų galima tiesiog atsistoti šalia jo, o ne priešais. Be to, nepamiršk nusiplauti rankų po jų paspaudimo!
Įprotis greitai skalauti rankas. Palaikyti rankas po tekančiu vandeniu, greitai pamuiluoti jas ir taip pat greitai nuplauti – dauguma žmonių užtrunka ne daugiau kaip 10 sekundžių. Tuo tarpu, anot gydytojų, normalus ir kokybiškas rankų plovimas užtrunka mažiausiai 20 sekundžių. Ir tai, jis bus efektingas tik tuo atveju, jei tu muiluoji kiekvieną pirštą atskirai ir intensyviai trini rankas. Prisipažink, tu juk tam neskiri pakankamai dėmesio!

Kita klaida, susijusi su asmens higiena plaunantis rankas – lietimasis prie krano jį užsukant viešuosiuose tualetuose. Jie yra itin nešvarūs. Prisilietimas prie jų panaikina visą rankų nusiplovimo efektyvumą. Ne, mes tikrai nesiūlome palikti jį atsuktą, tau viso labo reikia pasinaudoti popieriniu rankšluosčiu užsukant kraną.

Įprotis rankomis liesti veidą. Pasak tyrėjų, žmogus prie veido per valandą vidutiniškai prisiliečia apie 60 kartų. Daugokai? Pastebėk save: kaip dažnai tu lieti nosį, ar lūpas – ypač kai sėdi ir kai nėra kuo užimti rankas? Va va. Bet koks toks prisilietimas – puiki proga pasigauti virusą. Liesdamas savo veidą, tu pats perneši mikrobus į nosį ar burną. Uždrausk sau tai: nekalbant apie užsikrėtimą liečiant veidą, tu dar ir perneši nešvarumus ir tai skatina odos riebalavimąsi. Tai ne tas įprotis, kurio tau reikia!

Įprotis užsidengti burną ranka čiaudant. Keli nemalonūs scenarijai: pirmu atveju, tu, dar būdamas sveikas, nešioji bakterijas ant savo rankos pirštų ir jas perkeli į burną. Antru – jau sergantis užsidengi veidą ranka taip vėliau pernešdamas mikrobus ant įvairių objektų, kuriais naudojasi ir kiti žmonės, užkrėti aplinkinius. Nei vienas, nei kitas variantas nedžiugina, tiesa?