Praėjusį savaitgalį jau buvo galima gaudyti lašišines žuvis, tad nemažai meškeriotojų suskubo pasinaudoti šia galimybę. Tačiau ne visi namo grįžo pasisėmę gražių įspūdžių. Keli meškeriotojai Neryje kiek žemiau Vilniaus aptiko ir nufotografavo keletą nugaišusių lašišų.

Šias nuotraukas jie persiuntė buvusiam aplinkos viceministrui Linui Jonauskui, kuris savo feisbuko paskyrose suskubo paskelbti neabejojantis, jog žuvų kritimo priežastis – Vilniuje įvykusi avarija, kurios metu į Nerį ištekėjo apie 20 tūkst. kubinių metrų nuotekų. Politiko teigimu, aplinkosaugininkai privalo kuo skubiau detaliai išžvalgyti Neries upę, nes kritusios lašišos akivaizdžiai rodo, kad avarijos padaryta žala gamtai yra kur kas didesnė nei oficialiai skelbiami 300 tūkst. eurų.

Tačiau Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos skyriaus vedėjas Vilmantas Graičiūnas tokiomis meškeriotojų ir L. Jonausko išvadomis abejoja. Pasak jo, žvejų aptiktų lašišų žūtį greičiausiai lėmė natūralios priežastys.

„Vandens kokybės tyrimai nei prie Vilniaus, nei prie Kauno, nei dar žemiau nerodo nieko blogo. Tiesiog visos tos nuotekos atsiskiedė, dėl aukšto vandens lygio greitai nutekėjo ir nėra jokių ženklų, kad tai galėjo pakenkti žuvims”, - portalui KABLYS.lt aiškino aplinkosaugininkų vadovas.

Pasak jo, taip jau yra, kad dalis lašišų į jūrą nebegrįžta, nes po neršto joms paprasčiausiai nebepakanka jėgų. Be to, gėlame vandenyje lašišas labiau puola įvarūs parazitai, kurie gali sukelti ligas ir taip pražudyti žuvį.

Dar viena galima žuvų žūties priežastis – rudenį jas kabliaujantys brakonieriai. Dalis brakonierių užkabintų lašišų sugeba nusiplėšti nuo didelių kablių, tačiau šie palieka žaizdas, į kurias įsimeta įvairūs užkratai, o žuvys nugaišta.