Mandarinų gimtinėje skiriasi ir skonis, ir kaina

Dabar Maroke pats mandarinų augimo sezonas. Dalis vaisių dar žali, tačiau jie tuoj sunoks ir paklius ant prekystalių Lietuvoje. Maroke viešintis lietuvis Arnas televizijos žinioms pasakoja, kad Šiaurės Afrikoje mandarinų skonis gerokai kitoks nei Lietuvoje ragautų – užsienietiški esą yra saldesni. Kainos taip pat žemesnės. Už kilogramą šviežių mandarinų vietos gyventojai prašo mažiau nei pusės euro.

Dalis marokietiškų vaisių jau atsidūrė ant mūsų šalies prekystalių ir yra graibstomi, tikina prekybos centrų atstovai. Per savaitę vienas prekybos centras parduoda po kelis šimtus tonų mandarinų. Jie atvežami ne tik iš Maroko – galima rasti ir vaisių iš Pietų Europos. Tačiau kainos po tokio ilgo kelio taip pat padidėja ir net per akcijas siekia kelis eurus už kilogramą.

Kaip išsirinkti?

Valstybės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) ekspertai televizijos žurnalistams pataria, kaip išsirinkti saugiausią ir skaniausią vaisių. Anot jų, mandarinai turi būti švarūs, nesupuvę, nepažeisti, be išorinių sumušimų. Yra pasitaikę atvejų, kai mandarinų būta ir su kenkėjais viduje.

Ekspertai sako, kad trečdalis vaisiaus paviršiaus turi atitikti veislei būdingą spalvą. Vadinasi, kad tam tikri pažeidimai, pavyzdžiui, dėmelės nėra nekokybiškumo ženklas.

„Vartotojas turėtų tokius vaisius plauti, galima juos netgi pamirkyti. Pesticidai puikiai tirpsta šarminiuose tirpikliuose, galima į vandenį įdėti šaukštelį sodos ir pasiruošti vandeninį sodos tirpalą. Tada žievelė tampa saugia“, – sako VMVT Maisto skyriaus vyr. specialistė Agnė Kolkaitė.

Turi gerųjų savybių

Gamtininkai sako, kad mandarinas turi ir gerųjų savybių. Šiuos vaisius užtena tik pauostyti ir diena taps šviesesne, mat mandarinų kvapas gali pakelti nuotaiką. Tokį pat poveikį turi visi citrusiniai.

Edukologijos universiteto vyr. botanikė Teresė Jokšienė sako, kad mandarinų kvapas netgi gali padėti daryti mažiau klaidų dirbant kompiuteriu.

„Japonijos mokslininkai ištyrė ir įrodė, jeigu kvepia natūraliais citrinmedžio aliejais, dirbant su kompiuteriu padaroma apie 70 proc. mažiau klaidų“, – sako T. Jokšienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)