1. Žuvis – didesnei gerovei, sėkmei, klestėjimui
Žuvis yra vienas iš populiariausių kinų Naujųjų metų patiekalų. Žuvies simbolika siejama su klestėjimu ir gausa, o pati žuvis yra laikoma laimingu maistu, pritraukiančiu sėkmę. Kinų kalba žuvis skamba kaip „perteklius“. Kinai visada mėgsta turėti perteklių metų pabaigoje, nes mano, kad jei metų pabaigoje pavyko ką nors sutaupyti, tai kitais metais gali uždirbti daugiau. Žuvis dažnai valgoma paskutinė, nes jos lieka. „Tegul visada turėkime daugiau nei mums reikia!“ Toks štai kinų laimingas posakis, valgant žuvį ir matant iš esmės kiek ant stalo liko maisto, sutinkant Naujuosius.
2. Kiniški koldūnai — turtui
Daugiau nei 1800 metų istoriją turintys koldūnai yra klasikinis Naujųjų metų sėkmės maistas ir tradicinis patiekalas, valgomas kinų Naujųjų metų išvakarėse, plačiai populiarus Kinijoje, ypač Šiaurės. Legenda sako, kad kuo daugiau koldūnų suvalgysite per Naujųjų metų šventes, tuo daugiau pinigų galėsite uždirbti per Naujuosius metus. Koldūnai paprastai susideda iš maltos mėsos ir smulkiai pjaustytų daržovių, suvyniotų į ploną ir elastingą tešlą. Populiariausi įdarai yra malta kiauliena, kubeliais pjaustytos krevetės, žuvis, malta vištiena, jautiena ir daržovės. Juos galima virti garuose ar kepti.
3. Višta – šeimos vienybei, santykiams ir gerovei
Tai patiekalas, kurį šeima valgo kartu, taip sustiprindama savo ryšius. Višta paprastai patiekiama visa (įskaitant galvą ir kojas), simbolizuojanti vienybę ir visumą, kartu reiškiant gerą metų pradžią ir pabaigą. Vištiena paprastai troškinama arba skrudinama Naujųjų sutikimui su paprastais ingredientais, tokiais kaip imbieras ar soja. Tradiciškai visa vištiena pirmiausiai aukojama savo protėviams ir dievams už palaiminimą ir šeimos apsaugą. Įdomu tai, kad vištų kojeles dažniausiai valgo šeimos maitintojas, nes jos gali padėti pritraukti turtus.
4. Metų pyragas Nian-gao – didesnėms pajamoms, aukštesnėms pareigoms
Lipnių ryžių pyragas yra dar vienas laimingas maistas, valgomas kinų Naujųjų metų išvakarėse. Kinų kalba lipnus ryžių pyragas skamba taip, tarsi tai reiškia „kasmet vis aukštyn“. Kinų nuomone, kad kuo aukščiau esate, tuo labiau klesti jūsų verslas, todėl jūsų gyvenimas gerėja.
5. Spring Rolls suktinukai — turtui
Šie suktinukai yra populiarūs Rytų Kinijoje ir simbolizuoja turtus. Įvairiausius įdarus, kuriuos sudaro daržovės ar mėsą, ar ir tai, ir tai, kinai suvynioja į ploną tešlą. Kepant jie įgauna aukso geltonumą, kas kinams atspindi turtą.
6. Tanguan (saldūs ryžių rutuliukai) – šeimos bendrumui
Kinų Naujųjų metų tradicinis maistas yra saldūs ryžių rutuliukai yra daug kur pagrindinis Kinijos šventės maistas, tačiau Pietų Kinijoje žmonės juos valgo per pavasario šventę. Tangyuan tarimas ir apvali forma yra susiję su susijungimu ir buvimu kartu, todėl per Naujųjų metų šventes jas taip mėgsta.
7. Longevity noodles (ilgieji makaronai) – laimei ir ilgam gyvenimui
Šis Kinų Naujųjų metų maistas nenuostabu, kad simbolizuoja ilgaamžiškumo troškimą. Makaronų ilgis ir paruošimas taip pat simbolizuoja ilgą valgytojo gyvenimą. Tai laimingas patiekalas, valgomas daugiau kinų Naujųjų metų dieną Šiaurės Kinijoje. Jie yra ilgesni nei įprasti makaronai ir nepjaustyti, patiekiami kepti lėkštėje, arba jei būna virti, tuomet dubenyje su sultiniu.
8. Kiauliena – šeimos vienybei, stiprybei, ramybei, gerovei
Kiauliena yra mėgstama Naujųjų metų šventės mėsa, simbolizuojanti ne tik šeimos vienybę, vaisingumą,bet ir gausą, turtą, klestėjimą. Populiarus patiekalas yra kiaulienos kukuliai. ypač Šanchajuje. Švelnūs ir sultingi naminiai kiaulienos kukuliai troškinami garuose, patiekiami su daržovėmis ir supilami į saldžiai lipnų padažą.
Garuose virta kiaulienos papilvė su taro grežinėliais yra dar vienas populiarus patiekalas, kuris dažnai pasirodo ant pietų stalų per kinų Naujųjų metų šventes pietų Kinijoje. Valgydami taip paruoštą kiauliena jie tiki, kad Naujieji metai bus sėkmingi.
9. Daug įvairios mėsos – galiai, klestėjimui, ramybei
Ant stalo pas dalį kinų būna daug įvairios mėsos, kuri patiekiama ir su dekoracijomis. Daug mėsos reiškia galią, jėgą, klestėjimą ir ramybę. Kai kuriuose namuose Naujieji metai išties švenčiami gausiai ir ištaigingai.
10. Raudonos spalvos maistas – laimei, grožiui, elegancijai, sėkmei
Raudona spalva kinų kultūroje yra laiminga, ji ir fengšui spalva. Patiekalai, tokie kaip char siu (kepta kiauliena) ir kepsninėje kepta kiauliena, yra naudojami Naujųjų metų šventėse ir simbolizuoja sėkmę ir grožį.
Krevetės, omarai vėžiai, kurie yra raudonos spalvos, taip pat yra populiarus kinų Naujųjų metų patiekalas. Jie reiškia gyvybę, laimę, sėkmę.
11. Daržovės – turtui, gerovei, sėkmei
Kinų Naujųjų Metų susitikimo vakarienės meniu neapsieina be daržovių. Kiekviena iš jų simbolizuoja kažką specifinio. Pavyzdžiui, salotos skamba panašiai kaip „tapti turtingu“,. kiniški brokoliai kaip „harmonija“. Populiarios Naujųjų daržovės:
Jūros dumbliai – gerovei ir sėkmei,
Lotoso sėklos – gyvybingai šeimai,
Bambuko ūgliai – ilgaamžiškumui ir pakilimui,
Muskmelionas – harmonijai,
Porai – ilgaamžiškumui.
12. Vaisiai – pilnatvei ir turtui
Per kinų Naujųjų metų laikotarpį valgomi tam tikri vaisiai, pavyzdžiui, mandarinai ir apelsinai bei pomelai. Jie parenkami dėl savo apvalumo ir auksinės spalvos, simbolizuojančios pilnatvę ir turtus, Taip pat vynuogės yra pasirinkimas, norintiems kitais metais gerai gyventi.
13. Pekino antis – vienybei ir lojalumui
Pekino antis simbolizuoja šeimos vienybę ir ištikimybę. Jos patiekimas per Naujuosius atneša sėkmę, o raudona oda yra tam palanki spalva.
14. Ryžiai su saldžiais priedais – ilgam gyvenimui ir gerai metų pradžiai
Saldūs patiekalai, taip pat ryžiai simbolizuoja gausą ir ilgą gyvenimą. Kinų kultūroje ryžiai yra laikomi maisto pagrindu, todėl jų valgymas Naujaisiais metais reiškia norą pritraukti sėkmę. Rizoto gali būti gaminamas su saldžiais priedais, tokiais kaip pupelės ar riešutai, ir tai yra tradicija, siekianti užtikrinti gerą metų pradžią.
15. Tang Yuan (Auksiniai kukurūzai) – šeimai ir harmonijai
Šie saldūs kukurūzai simbolizuoja šeimos vienybę ir harmoniją. Kukurūzai turi apvalią formą, kas taip pat siejama su pilnatve ir užbaigtumu. Šie kukurūzai dažnai valgomi su sirupu arba supilami į saldų sultinį.
Parengta pagal chinahightlight.com, fengshuitrics.com