Buvau paguldytas į šią gydymo įstaigą dėl žarnyno sutrikimų. Atvykau naktį. Be abejo, kitą dieną 8:00 val. ryto atnešė pusryčius. Negaliu slėpti, tačiau vaizdas lengvai šokiravo. Pirmieji pusryčiai susidėjo iš standartinės ligoninių arbatos stiklinėje, pervirtos ryžių košės „ant vandens“ bei dviejų riekių batono su gabaliuku sviesto. Viskas be kokio nors skonio. Kadangi nebuvo kito pasirinkimo, teko papusryčiauti. Kasdien – tas pats.

Pietūs – kartais valgomi, kartais ne. Vakarienė – vėl košė su dviem riekėm batono, kartais su riekute „šlapiankos“.

Galbūt norėtumėte sakyti, kad jaunoji karta yra išlepusi ir per daug išranki maistui, tačiau pastebėjau, jog ir garbingo amžiaus ligoniai, tikriausiai daug gyvenime matę, sunkiai valgo tokį maistą (jei jį taip būtų galima pavadinti). Vieną kartą seselės paklausiau, kas gi gamina tokį viralą. Išsiaiškinau, kad už tai yra atsakinga UAB „Pontem“.

Ši įmonė savo tinklalapyje deklaruoja: „Sveikata – didžiausias žmogaus turtas, todėl, teikdami maitinimo paslaugas ligoninėse, užtikriname ypač aukštą patiekalų kokybę. Rūpindamiesi pacientų sveikata, stengiamės rinktis ekologišką produkciją, diegiame technologines naujoves. Siekdami užtikrinti pilnavertę ir subalansuotą ligonių mitybą, atsižvelgiame į gydytojų, dietologų paskirtą dietą bei rekomendacijas“. Telieka pasijuokti, nes įmonės paslaugų aprašymas visiškai neatitinka tikrovės.

Taip, ligoniams privalu maitintis dietiniu subalansuotu maistu, tačiau ar tai reiškia, kad jam galima tiesiog įdrėbti atsainiai išvirtos „buzos“ ir tai vadinti subalansuota dieta? Seselė, kuri išnešiodavo maistą, prasitarė, kad „jai ausys jau raudonuoja iš gėdos, dėl to, kad ji privalo ligoniams tokį maistą duoti. Paršiukams ir tai geriau išverdama“. Ji dar pridūrė, jog kiek skundų buvo bandyta pateikti įmonei, atsakymo negaunama. Mano nuomone, nepriklausomai nuo to, kurioje gydymo įstaigoje guli ligonis, jis turi išsaugoti orumą, o valgant tokį maistą tikrai vos nepasijauti kaip minėtas paršiukas. Kartu su šiuo laišku pridedu nuotraukas iš „Pontem“, kuriose įmonė pateikia savo gaminamo maisto nuotraukas. Taip pat pridedu kruopščiai dokumentuotas asmenines nuotraukas iš ligoninės. Skanaus!

P. S. Šis straipsnis neskirtas kritikuoti ligoninės darbą. Jis skirtas pabrėžti maisto tiekėjų aplaidų požiūrį tiekiant maistą gydymo įstaigoms.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Komentuoja UAB „Pontem“ maitinimo paslaugų departamento vadovė Romana Leleivienė

Maistas Žvėryno infekcinės ligoninės pacientams gaminamas pagal dietistų sudarytą ir su ligoninės vadovybe suderintą valgiaraštį. Valgiaraščiai sudaromi remiantis dietinio gydymo metodiniais nurodymais.

Maitinimo režimas ir maisto konsistencija priklauso nuo gydytojų konkrečiam pacientui paskirtos dietos, sudarytos vadovaujantis LR įstatymais, reglamentuojančiais maitinimo paslaugos teikimą.