Maždaug 3–4 kartus per metus keliauju, todėl jau seniau pastebėjau, kad šokoladas „Lindt“ Lietuvoje yra brangesnis nei užsienio šalyse. Buvau Šveicarijoje tiek pernai, tiek užpernai, ir analogiškas šokoladas buvo pigesnis (nors ir nedaug).

Pernai Chambery (Prancūzija) „Lindt“ šokolado kaina nesiekė 2 Eur, kai Lietuvoje tuo laikotarpiu visiškai tokio paties šokolado kaina siekė apie 3,5 Eur.

Šiemet tas pats „Lindt“ šokoladas Lietuvoje pabrango iki 4,5 Eur, „Fazer“ – iki 4 Eur (prieš tai – 3,2 Eur). Toks kainos šuolis (beveik 30 proc.) nustebino. Pagalvojau, kad galbūt iš tiesų kakavos kainos pasaulinėje rinkoje stipriai pakilo.

Todėl šiemet keliaujant po Italijos Pietų Tirolio – Trentino regioną, kuris yra vienas brangiausių Italijoje, – nusprendžiau pasižiūrėti, ar čia tokio paties šokolado kainos taip pat yra pakilusios. Pasirodo, viename brangiausių Italijos miestų Bolcane toks pat „Lindt“ šokoladas kainuoja 2,19 Eur, t. y. perpus pigiau nei Lietuvoje. Vėliau užfiksavau kainą ir Trento mieste, kuriame ji beveik nesiskyrė - 2,15 Eur.

Kodėl Lietuvoje šokoladas toks brangus?

Prekybininkai galėtų pasiteisinti transportavimo kaštais (Lietuva yra toliau nuo Šveicarijos nei Italija), galbūt kitomis priežastimis. Tačiau dvigubai didesnės kainos, mano vertinimu, negali paaiškinti jokie argumentai. Iš esmės, geriau tokiu atveju pirkti rankų darbo belgišką šokoladą, kurį taip pat tenka užsisakyti ir kurio 100 gramų kainuoja 5 Eur, 200 g – 9 Eur.

Norite išsakyti savo nuomonę ar pranešti naujieną? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt