Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Tačiau kiekvienas turistus čia atvedantis kelionių gidas paliudys vieną - būtent čia palaidotas ne kas kitas, o pats Buda. O Didžiąją stupą ant Budos relikvijų joms apsaugoti pastatė Maurjų imperatorius Ašoka III a. prieš mūsų erą.

Tačiau II a. prieš mūsų erą statinį nuniokojo Šungų dinastijos valdovas Pušjamitra Šunga. Vėliau stupą, jau perpus didesnę, atstatė jo sūnus Agnimitra. Tai buvo dharmos rato simbolis. Vartai buvo pastatyti valdant Satavahanų dinastijai.

Iki XII a. Sančis išliko svarbiu budizmo kultūros centru, kol neįsigalėjo centrinėje Indijoje islamas ir po to nepradėjo nykti budizmo šventovės. Praėjus užmaršties šimtmečiams, Sančio paminklai buvo vėl „atrasti“ ir aprašyti britų 1818 m. Dar po šimtmečio čia buvo įkurtas muziejus.

Sančio budizmo paminklai 1989 m. buvo įtraukti į į UNESCO saugomo pasaulio kultūros paveldo sąrašą. Paminklai pastatyti laikotarpyje nuo III a. pr. m. e. iki XII a. Tai svarbi budizmo piligrimystės vieta, žinoma būtent savo stupomis. Jas puošia budizmo ir hinduizmo architektūrai būdingi įėjimo vartai Torana, kiekvienas jų simbolizuojantys meilę, taiką, tikėjimą ir drąsą.