Iki 1920-ųjų metų, kai šalyje buvo baigtas statyti geležinkelių tinklas, keliauti po Tailandą buvo sudėtinga. Pagrindinė susisiekimo priemonė buvo drambliai, o kad iš Bankoko pasiektum atokią provinciją, tekdavo keliauti kelias savaites. Todėl šie keturi regionai buvo gana uždari ir išsaugojo savo unikalias tradicijas - taip pat ir kulinarines.
Tad ir šiandien keliaujant po Tailandą galima stebėti labai skirtingus maisto ruošimo būdus arba tiesiog Bankoke rasti kiekvieno regiono maisto kultūrą atstovaujančius restoranus. Ragaudami tailandietiškus patiekalus mes atrandame galybę šios šalies skonių ir maisto stilių.
Pietų Tailando kari ir jūros gėrybes, rafinuotus Šiaurės delikatesus, turtingą žemės ir upių dovanomis Šiaurės – Rytų virtuvę, ypatingai išradingą derlingo Šiaurės regiono kulinarinį paveldą. Kadangi visiems regionams didesnę ar mažesnę įtaką padarė Kinijos kulinarija bei įvairių etninių grupių maisto tradicijos, Tailando virtuvėje galima apčiuopti visų įmanomų skonių sintezę.
Šiaurės Tailandas – ypatingų dešrelių karalystė ir rojus makaronų mėgėjams
Kalnuotame Šiaurės Tailande vyrauja vėsesnis klimatas, kuriame tarpsta didžiulė daržovių ir prieskoninių žolelių įvairovė. Čia populiarūs rūgštūs ir kartūs skoniai, ypač mėgstami tradicinėse sriubose, puikus pavyzdys – marinuotų bambukų daigų sriuba.
Ypatingas šio regiono patiekalas – dešrelės. Populiariausios yra sai ua – sodriai raudonos spalvos dešrelės, gaminamos iš kiaulienos faršo ir gardinamos česnaku, svogūnų laiškais, citrinžole ir džiovintais čili pipirais.
Šiaurės Tailandas – tikras rojus makaronų mėgėjams. Susimaišę Kinijos ir vietinės virtuvės sukūrė begalinę makaronų patiekalų įvairovę. Čia paragausite kiaušininių makaronų, patiekiamų su jautienos arba vištienos kariu ir gausybe aštrių ir rūgščių patiekalų. Vieni originaliausių – makaronai iš mung pupelių (spindulinės pupuolės) miltų, naudojami gaminant karius, sriubas ar tiesiog apkepinami aliejuje. O plonyčiai ryžių makaronai patiekiami su kiaulienos šonkauliukais, pomidorais ir sojų padažu.
Šiaurės Rytai: salotų šedevrai ir delikatesai iš šamo
Som tam salotos čia yra tikras Tailando virtuvės šedevras. Žalioji papaja sutrinama su česnaku, laimo sultimis, žuvies padažu ir dar ištisa galybe ingredientų. Kai kur į salotas dedama džiovintų krevečių, vyšninių pomidorų ir skrudintų žemės riešutų. Arba gardinama marinuotų krabų mėsa ir labai aštriu žuvies padažu.
Tradicinė ypatingai aštri šio regiono sriuba gaminama iš citrinžolės, imbiero, svogūnų laiškų ir čili pipirų. Yra žinoma daugybė jos variantų, tačiau mėgstamiausios yra iš jautienos subproduktų ir vištienos su tamarindo lapais. Troškintą mėsą su daržovėmis kiekvienas valgytojas čia gaminasi sau atskirame kaitinamame dubenėlyje, į verdantį sultinį dedant žalius norimus ingredientus.
Tik šiame regione galite paragauti patiekalų iš didžiųjų šamų, gaudomų Mekonge griežtai nurodytu laikotarpiu, o paskui užšaldomų ir tiekiamų restoranams ypatingiems delikatesams gaminti.
Centrinis regionas – geriausių ryžių tėvynė
Šiame Tailando regione auginami patys geriausi ryžiai, žinomi kaip jasmine. Vietinei virtuvei būdingas trijų rūšių karis, tai žaliasis, paprastai gaminamas su vištiena ar arba žuvimi, aštrusis karis, žinomas kaip kaeng phet ir švelnesnis jo variantas kaeng phanaeng. Visi jie gaminami su kokoso pienu.
Tačiau daugiau pakeliavus po regioną galima rasti ir unikalių vietinių patiekalų, pavyzdžiui, į Vakarus nuo Bankoko jums pasiūlys bambuko stiebuose pagamintą desertą iš krakmolingų ryžių ir kokosinio kremo.
Dar toliau į pietus prasideda tikras jūros gėrybių rojus, o austrių mėgėjai čia gali mėgautis ypatingu kariu su šiuo delikatesiniu produktu.
Pietų Tailandas – jūros gėrybių gausybė ir įvairių Azijos virtuvių skoniai
Čia auginami nebe ryžiai ir vaisiai, kaip kituose šalies regionuose, o kokoso palmės ir kaučiukmedžiai. Kokoso riešutai Pietų Tailando virtuvėje naudojami visur, kur tik įmanoma. Kokoso pienas sudaro sriubų ir troškinių pagrindą, kokoso palmių aliejus naudojamas kepimui, o riešutai atstoja pagardus.
Pietų Tailando kulinarijoje susimaišę Malaizijos, Javos, Indijos virtuvių skoniai šio regiono maistui suteikia nenusakomai turtingą charakterį.
Vienas labiausiai mėgstamų pietiečių gardėsių - Roti – apvali plokščia duonelė, kilusi iš Indijos, dabar patiekiama prie daugelio patiekalų.
Pietuose auganti kava yra vienas populiariausių vietinių gėrimų. Kartais kava čia kepinama tiesiog vietoje ir patiekiama su netikėtais užkandžiais – plikytomis bandelėmis su kiaulienos ar pupelių įdaru, kukuliais su krevetėmis, tiršta ryžių sriuba arba įvairiausiais pyragėliais.
Tailando virtuvės skonį tyrinėti galima visą gyvenimą ir visuomet atrasite kuo stebėtis.