Vieni kelionės tikslą renkasi ieškodami įspūdingos gamtos prieglobsčio, kiti – istorinių ar šiuolaikinių architektūros šedevrų, o treti leidžiasi į neragautų skonių paieškas. Būtent pastarųjų keliautojų – skonio ieškotojų – kategorijai save priskiria ir G. Kvedaravičienė.
Nuo vaikystės įpratusi viską ragauti, domėtis maistu ir kulinarija, „Čili pica“ picerijų tinklui vadovaujanti moteris pripažįsta, kad kai kuriose šalyse paragauti tradicinio patiekalo tiesiog neleisdavo europietiška moralė, o pats neskaniausias patiekalas ragautas ne taip ir toli nuo Lietuvos – Ispanijoje.
Kulinarinėse kelionėse tenka ne tik ragauti ekstremalių skonių, bet ir susidurti su šokiruojančiomis maisto ruošimo tradicijomis.
Sriuba Kinijoje – ne humaniškiems valgytojams
Picerijų tinklui vadovaujanti moteris teigia ragavusi daugelio šalių tradicinių patiekalų, bet labiausiai ją šokiravo vieno Kinijos regiono virtuvės tradicijos.
„Keliaujant Kinijoje, teko lankytis regionuose, kur supratimas, kas yra delikatesas, prasilenkia su humaniškumu. Nesu iš tų, kurie baidosi neįprasto mūsų skoniui maisto, tačiau, būdama ten, negalėjau peržengti savo moralinių įsitikinimų ir paragauti, pvz., ketvirčiuotų vėžliukų sriubos. Vietiniams tai yra normalu ir labai skanu. Galbūt išties skanu, tačiau man turėtų užrišti akis, kad nematyčiau, ką valgau“, – šokiravusius kulinarinius atradimus prisimena picerijų tinklo vadovė.
Praktiški, sidabru dengti, saldumynai Indijoje
Indija – viena iš ryškiausių šalių, pasižyminčių turtinga skonių įvairove. Jos virtuvė pažįstama ir lietuviams, be to, anot G. Kvedaravičienės, bekeliaudama iki Europos ji mažai pakito. Tačiau ne visos indų virtuvės tradicijos pasiekė europiečius.
Indai po valgio įpratę visada kramtyti labai intensyvaus skonio prieskonių mišinį, kuriame yra daug europiečių labai saikingai ir tik proginiams patiekalams naudojamų egzotiškų prieskonių, pvz., kardamono, žvaigždinio anyžiaus, kt. Taip pat Indijoje galima paragauti sidabro plėvele dengtų saldumynų.
Kelias į kultūros pažinimą – per skrandį
Apie kitas šalis ir kultūras galima sužinoti paskaičius knygų, apžiūrėjus istorinius paminklus, paklausius keliaujančių draugų pasakojimų. Tačiau, anot moters, artimiausias sąlytis su kita kultūra – per maistą. Maisto sudėtingumas ir jo vartojimo kultūra daug pasako apie pačią tautą, jos istoriją. Pvz., šalyse, kur labai aukšta maisto kultūra, yra labai gili bendravimo tradicija.
Kelionės dėl skonio G. Kvedaravičienės gyvenime neatsirado netikėtai. Kaip sako moteris, jau vaikystėje buvo užprogramuotas jos aktyvus domėjimasis maistu, kitų šalių virtuve, kulinarinėmis tradicijomis.
Kelionių patirtis – namų virtuvėje ir darbe
Kelionėse sukaupta patirtis ir žinios nenugula dulkėti prisiminimų kloduose. Moteris teigia sėkmingai kitose šalyse išmoktas kulinarijos pamokas pritaikanti tiek namuose, tiek darbe.
„Didžiausią įtaką mano kulinariniams eksperimentams namų virtuvėje padarė atradimas Prancūzijoje. Pasirodo, prancūzai praktiškai nenaudoja prieskonių mišinių, kurie pas mus yra labai populiarūs. Prancūzai naudoja pavienius ingredientus ir juos visaip derina. Pirmaisiais mėnesiais Prancūzijoje atrodė, kad nebemoku nieko skaniai pagaminti, nes po ranka nebeturėjau man įprastų prieskonių mišinių. Pasirodo, prancūzai sugeba labai meistriškai išryškinti natūralų kiekvieno ingrediento patiekale skonį. Jeigu valgai steiką su žolelėmis gardintu svietu, tai ir jauti tiek mėsos, tiek, pvz., petražolių skonį. Prancūzų suvokimas, kaip ruošiamas maistas ir derinami skoniai, man yra artimiausias. Dar ir dabar namuose renkuosi druską, pipirus ir natūralias džiovintas žoleles, o ne prieskonių mišinius“, – patirtimi dalijasi moteris.
Kulinarinėse kelionėse atrastus skonių derinius ir ingredientus G. Kvedaravičienė parsiveža ne tik į namų virtuvę, bet ir į darbą. Itališkų picų ir europietiškos virtuvės picerijų tinklui vadovaujanti moteris sako, kad kelionės po Europos šalis jai yra tarsi gyva enciklopedija.
„Tai mano žinių, ką parsivežus būtų galima pasiūlyti technologams, šaltinis. Labai įdomu pažiūrėti, kas populiaru Viduržemio jūros šalyse, kas, bėgant metams, keičiasi, o kokios kulinarinės tradicijos išlieka. Kelionėse pasisemiu idėjų apie naujus produktus, jų derinius ir panaudojimą. Grįžusi į Lietuvą svarstau, ką galėtume pritaikyti čia, kas patiktų lietuviams, o kas per daug egzotiška lietuviškam skoniui.
Patarimai norintiems kultūras „ragauti“
Planuojantiems leistis į kulinarinę kelionę G. Kvedaravičienė pataria pirmiausia patarimų klausti maisto industrijoje dirbančių ar jai artimų žmonių, kurie arba padės kelionę susiorganizuoti, arba patars, į ką kreiptis. Pasak moters, užteks vieno klausimo ir būsite užversti kalnu atsakymų, nes visada labai malonu, kai žinai, kad plečiasi suprantančių ir vertinančių tokius atradimus žmonių ratas.
Planuojantiems kelionę individualiai, moteris pataria atlikti gerus namų darbus: susirinkti informaciją apie šalies tradicijas, geriausią tradicinį maistą siūlančius restoranus ir kitą. Informacijos, anot G. Kvedaravičienės, yra daug, tik reikia skirti laiko jos paieškai.
Galima keliauti ir paprasčiau – kelionę užsakyti agentūroje, siūlančioje kulinarines-pažintines keliones. Lietuvoje tokių kelionių pasiūla dar tik ima rastis, tačiau žinant, kokia šalis domina, internete tikrai galima rasti nemažai vietinių specializuotų agentūrų kontaktų, kurios pasiūlys patirčių tiek ekonominės, tiek ir prabangios kelionės biudžetui. Tokios kelionės organizuojamos mažesnėms grupėms arba individualios.