Vytarai, kokiose Tailando vietovėse jums yra tekę lankytis? Kas sukelia šilčiausius prisiminimus?

– Būta Bankoke, Pukete bei apylinkėse. Keliaujant laisvai ir dirbant darbą, kuriant laidą. Šilčiausius prisiminimus sukelia šiluma. Taip pat nuostabūs paplūdimiai, geranoriški žmonės bei gamtos stebuklai – po vandeniu, ant vandens ir šalia jo.

Kurie tailandiečių virtuvės patiekalai yra jūsų mylimiausi?

– Man, bendrai paėmus, Tailando virtuvė yra viena mėgstamiausių. Ji labai savita, mažai paveikta kitų šalių. Maisto šviežumas, skoniai, deriniai yra labai patrauklūs. Ir aštrumas man tinkamas. Daug tų patiekalų – tom yum sriubos, žuvies ir jūros gėrybės, kario patiekalai bei mango sticky rice desertas – lipnūs ryžiai, saldus kokoso pienas ir prisirpę mangai.

Vytaro Radzevičiaus kelionė Tailande

Ar Tailande yra tekę paragauti ko nors visiškai netikėto, nepažinto?

– Azijoje visada gali rasti tokių dalykų. Vabzdžiai ar šimtmečio kiaušiniai turbūt jau niekam neįdomu ir patirta. Man didelis atradimas buvo minėtas mango sticky rice desertas. Pamatęs jį nieko įdomaus nesitikėjau, o paragavęs – susižavėjau.

Neseniai leidotės į kulinarinę kelionę po Vietnamą. Kokius esminius skirtumus pastebėjote tarp Tailando ir Vietnamo virtuvių?

– Jos visiškai skirtingos. Tailando virtuvė, jei taip galima sakyti, aštriai saldžiarūgštė. Vietnamo virtuvėje randi kitų šalių virtuvių įtakos, pavyzdžiui, Kinijos ar Prancūzijos, skonių dermės kitokios, ir maistas, lyginant su kokosiniu Tailandu, yra skaidresnis.

Gatvės maistas Azijos šalyse turi ypatingą vaidmenį. Kaip manote, kurie azijiečių gatvės maisto patiekalai lengviausiai prigytų Lietuvoje?

– Iešmeliai, ryžių dubenėliai su įvairiais skoniais, sriubos, kepiniai – tokie patiekalai greitai rastų kelią į lietuvių skrandžius. Gal būtų sunkiau įpiršti fermentuotų tofu ar žuvies padažų skonius. Bet kai pabūni, pripranti – visai nieko.

Vytaro Radzevičiaus kelionė Tailande

Kokį įvaizdį jums sudarė tailandiečių kultūra ir etiketas?

– Draugiški, besišypsantys, paslaugūs žmonės, gerbiantys ir save, ir keliautojus. Etiketas, mandagumas tarsi tvyro ore, nekyla noras išsišokti, išsiskirti bei elgtis kaip nors nederamai žiūrint tailandiečių akimis.

Kokius Tailando kraštus norėtumėte aplankyti kitos kelionės metu?

– Domina mažesnės salos. Kur galėtum atsijungti, patyrinėti pakrantes, panardyti, pažvejoti... Tailandas turi daug tokių vietų.

Ar keliaudamas po pasaulį turite tam tikrų įpročių ar taisyklių, kurių laikotės? Ką jums privalu patirti naujoje vietoje?

– Man patinka užmegzti ryšius, kalbą su vietiniais. Iš jų daugiausia sužinai. Stengiuosi elgtis kaip svečiuose prie stalo – pagarbiai, priimdamas vietinius papročius, etiketą ir elgesio taisykles. Taip pat tenkinu savo smalsumą, nes pažinimo džiaugsmas – vienas geriausių dalykų Žemėje.

Vytaro Radzevičiaus kelionė Tailande

Ką patartumėte žmogui, pirmą kartą planuojančiam išvyką į tolimus kraštus?

– Susirinkti informaciją, atsipalaiduoti ir nesukti sau galvos dėl menkniekio. Keiti aplinką ir būk tam pasiruošęs. Jei nusibelsi tūkstančius kilometrų nuo gimtinės bei nematysi grožio prieš savo akis – tada reikėtų gerai pagalvoti, ar tikrai tau reikia tokių kelionių?

Daugiau lietuvių istorijų apie keliones Tailande kviečiame skaityti tinklaraštyje. Taip pat kviečiame prisijungti prie „Facebook“ grupės „Tailandiečiai“, kurioje jūsų laukia nesibaigiantys įspūdžiai iš šios šalies.