Pasak lietuvės, žymusis Puketas keičiasi itin sparčiai, ir šiandien ši sala – sunkiai atpažįstama. Dovilė dalinasi pastebėjimais apie salos pokyčius, pasakoja apie tailandiečių gyvenseną bei pataria, ką verta bent kartą patirti apsilankius šioje tolimoje šalyje.

Kadaise kartu su šeima gyvenote Pukete. Kaip dažnai sugrįžtate į šią salą?

– Nors stengiamės į Tailandą nuvykti kasmet, per karantiną ten nesilankėme. Po trejų metų pertraukos sugrįžome praeitą žiemą su vaikais. Jiems paaugus, tikrai planuojame tęsti pažintį su gražiuoju Tailandu.

Dovilė Charpenet gyveno Pukete

Kaip, jūsų akimis, pasikeitė Puketas, o gal ir pats Tailandas, per pastarąjį dešimtmetį?

– Per pastarąjį dešimtmetį Puketas pasikeitė neatpažįstamai, sala sparčiu žingsniu tampa dideliu miestu su prekybos centrais, kavinėmis ir restoranais. Daugėja gyventojų, ypač nuo karo Ukrainoje pradžios ten apsigyveno labai daug rusų. Ant jų laikosi sala ir visi jos verslai. Deja, turistų bei ekspatų iš Europos ženkliai sumažėjo.

Restoranuose būna eilės, tad, žinoma, ir kainos stipriai išaugo. Masiškai vykdomos statybos ant kiekvieno kampo, net mano mylimas labai autentiškas maisto turgelis, kur turistų su žiburiu nebuvo galima rasti, buvęs savo vietoje dešimtmečius, turėjo užsidaryti. Žemė parduota ir, nuvažiavę žiemą, greičiausiai, ten rasime naują daugiabutį.

Apie likusį Tailandą pasakyti nieko negaliu, nes niekur daugiau pastaraisiais metais nesilankėme.

Ką patartumėte keliautojams, kurie populiariajame Pukete ieško autentikos ir unikalių patirčių? Galbūt galite pasidalinti keliomis mažiau žinomomis, puikiomis vietomis?

– Pukete tikrai dar yra tokių vietų, ypač rytinėje salos dalyje. Mums labai patinka laiką leisti Royal Phuket Marina arba šalia esančiame Boat Lagoon. Tai labai gražiai sutvarkytos prieplaukos su jaukiais restoranėliais ir kavinėmis, išsidėsčiusios palei krantinę, kur stovi prabangios jachtos, o turistai čia retai užklysta.

Deja, sunku keliais sakiniais nupasakoti, kaip rasti autentiškas vietas, nes jos dažniausiai neturi pavadinimo arba aš jo tiesiog pati nežinau. Visgi planuoju nuvykusi šiais metais padaryti sąrašiuką ir pasidalinti juo su savo sekėjais instagrame.

Dovilė Charpenet gyveno Pukete

Maistas jūsų šeimoje užima ypatingą vaidmenį. Ko pasiilgstate iš Tailando virtuvės?

– Tailandietiškas maistas mums labai tinka ir patinka (išskyrus visur dedamą MSG ir begalę cukraus, kurį deda net į kiaušinienę). Aš labai mėgstu jūros gėrybes, vaisius bei aštrius prieskonius.

Tik atvažiavę pirmiausia užsukame į vieną prekybos centrą, kuriame pardavinėja kokoso riešutus maišais po 10 vienetų. Kokoso vandenį Tailande naudoju vietoje vandens. Tada laukiame vietinio turgelio dienos, ten perkame vaisius, bambukų ūglius kilogramais, šviežią tofu, žuvį, įvairius žalumynus ir kario pastas, kurių yra daug rūšių.

Kaip jau supratote, mėgstu gaminti tailandietišką maistą. Lietuvoje jį pasigaminti sudėtinga, nes nėra ingredientų. Grįždama iš Tailando, prisikraunu pilną lagaminą šviežių daržovių, prieskoninių žolelių ir t. t., o tada ruošiame tailandietišką vakarėlį draugams.

Dovilė Charpenet gyveno Pukete

Kas tailandiečių kultūroje, gyvensenoje jus žavi labiausiai?

– Man patinka jų pasididžiavimas savo šalimi ir tuo, kad jie tailandiečiai. Vietiniai dažnai pabrėžia, jog Tailandas niekuomet nebuvo užkariautas, jie niekuomet niekam nepriklausė.

Dar vertinu jų savigarbą. Tailandietis, nesvarbu, kokio luomo ir kokia veikla užsiima, visuomet jausis vertas pagarbos. Įžeidus vietinį, jis niekuomet nebegrįš, geriausiu atveju, o gali viskas užsibaigti ir rimtesniais dalykais. Pagarbą vienas kitam tailandiečiai priima labai rimtai. Tailande niekas nepypina, nes tai reiškia nepagarbą.

Jei tailandietis jums šypsosi, tai nereiškia, kad jis patenkintas. Šioje šalyje net didžiausi konfliktai vyksta ramiu tonu ir su šypsena.

Dovilė Charpenet gyveno Pukete

Kaip manote, ką privalu patirti kiekvienam apsilankiusiam Tailande?

Apsilankyti džiunglėse, nueiti į tikras pamaldas ir jas išbūti (jos būna labai ilgos), pavalgyti tikro tailandietiško maisto (taip patirsite, ką reiškia tikrai aštrus maistas) – jo galima gauti tik neturistiniuose turgeliuose arba mažuose, labai paprastuose restoranėliuose, skirtuose vietiniams žmonėms, išgerti vietinį kokteilį, nueiti į muaitai treniruotę.

Apibūdinkite Tailandą trimis žodžiais.

– Saulė, jūra ir kokosai.

Daugiau lietuvių istorijų apie keliones Tailande kviečiame skaityti tinklaraštyje. Taip pat kviečiame prisijungti prie „Facebook“ grupės „Tailandiečiai“, kurioje jūsų laukia nesibaigiantys įspūdžiai iš šios šalies.