Apie Uzbekistano sostinės žavesį pasakoja kelionių žinovė Ingrida Pociutė. Pasinerkite į šį pasakojimą ir leiskitės į kelionę, kuri ilgam išliks atmintyje.

Ar galite papasakoti apie Taškento istoriją ir kaip ji veikė miesto raidą iki šių dienų?

– Šiandien Taškentui yra beveik 2200 metų – pirmą kartą Taškentas buvo paminėtas rašytiniuose šaltiniuose II a. pr. Kr. e. Viduramžių šaltiniuose jis minimas skirtingais pavadinimais: Dzhadzh, Chachkent, Shashkent, Binkent. Kinai jį vadino Ši. Maždaug nuo XI a. miestas jau vadinamas Taškentu, kas išvertus iš uzbekų kalbos reiškia „akmens miestas“ („tosh“ – akmuo ir „kent“ – miestas).

Taškento istorija neatsiejama nuo Šilko kelio. Karavanų, keliaujančių iš Kinijos į Europą, kryžkelė buvo istoriniai Uzbekistano miestai Samarkandas ir Buchara. Iš Rytų atvykstantys karavanai, pakeliui į Samarkandą, sustodavo Taškente.

Taškentas

Kalbant apie vėlesnę istoriją, iki XIX a. vidurio Taškentas buvo svarbus miestas, esantis prie Bucharos Emyrato ir Kokando chanato sienos. Konfliktų tarp šių dviejų valstybių laikotarpiais Taškentas pakaitomis priklausė tai vienai, tai kitai. Uzbekistano sostine Taškentas tapo 1930 metais.

Tragiškiausi Taškento metai – 1966-ieji, kai įvyko stiprus žemės drebėjimas, kuris sunaikino didžiąją dalį istorinio miesto. Po jo miestas buvo atstatytas pagal tipišką sovietinių sostinių modelį.

Kurie architektūros objektai Taškente yra privalomi pamatyti keliautojams ir kodėl?

– Deja, 1966 metų žemės drebėjimas sunaikino didžiąją dalį architektūros paveldo. Džiugu, kad buvo išsaugotas Hazrati Imam architektūrinis ansamblis, kuriame galima pamatyti Kaffal-Shashi mauzoliejų ir XVI a. medresę.

Į kompleksą taip pat įeina bibliotekos pastatas, tačiau daugiausia dėmesio sulaukia ne pats statinys, o čia saugomas vienas pirmųjų Korano egzempliorių. Šis rankraštis ant elnių odos buvo parašytas VII amžiuje valdant trečiajam kalifui Osmanui.

Taškente taip pat išsaugotas didžiojo kunigaikščio Nikolajaus Konstantinovičiaus Romanovo namas – labai įdomus objektas, turintis savitą istoriją.

Rekomenduoju aplankyti Taškento metro, kurio dvi pirmosios linijos buvo pastatytos 1977 metais, o trečioji – jau nepriklausomybės metais, po Sovietų Sąjungos žlugimo. Išties verta pamatyti kiekvieną metro stotį, nes kiekviena jų dekoruota originalia tema.

Įdomus faktas, kad prie Taškento metro stočių unikalumo prisidėjo ir lietuvės ranka – vitražo dailininkė Irena Lipienė sukūrė sudėtingus monumentalius vitražus trims metro stotims bei Taškento televizijos bokštui. Taigi, būtinai aplankykite „Nepriklausomybės aikštės“, „Hamida Alimzhana“ ir „Pushkinskaya“ metro stotis. Taškento televizijos bokštas taip pat patrauklus turistams.

Taškente gausu ir įdomių muziejų. Visų pirma, tai Istorijos muziejus – čia galite chronologine tvarka sužinoti apie visą Vidurinės Azijos istoriją. Be to, muziejuje yra skyrius, skirtas šiuolaikiniams Uzbekistano pasiekimams. Prieš pradėdami ekskursiją po Uzbekistaną, apsilankykite Taikomųjų menų muziejuje.

Kodėl? Nes šiame muziejuje eksponuojami įvairūs taikomosios dailės dirbiniai, kurie beveik buvo sunaikinti sovietmečiu, bet atgaivinti pirmaisiais nepriklausomybės metais. Taip pat labai įdomus yra Geležinkelio muziejus, kuriame eksponuojami įvairių laikotarpių lokomotyvai, tarp kurių yra ir Antrojo pasaulinio karo eksponatų.

Sovietinio palikimo įtaka. Kaip sovietmečio laikotarpis paveikė Taškento kultūrinį ir urbanistinį peizažą?

– Po 1966 metų žemės drebėjimo Taškentas buvo atstatytas pagal tipišką sovietinių sostinių modelį: plačios gatvės ir daug žalių parkų.

Atstatyti Taškentą atvyko daug savanorių iš visos tuometinės Sovietų Sąjungos. Jiems yra pastatyti du paminklai: Drąsos monumentas, kuris buvo pastatytas 1976 metais žemės drebėjimo epicentre, ir Tautų draugystės rūmai, kurie šiandien naudojami kaip koncertų salė.

Taškentas

Kaip muzika ir šokiai atspindi Uzbekistano kultūrą Taškente? Ką verta pamatyti?

– Uzbekų folkloras yra labai įvairus: Uzbekistanas susideda iš kelių regionų, kurių kiekvienas išsiskiria savo unikalia folkloro kultūra. Taškentas, būdamas Uzbekistano sostine, „sugeria“ visas šias tradicijas. Be to, visi Uzbekistano regionai – nuo Ferganos slėnio rytuose iki Chorezmo vakaruose – turi savo tradicinius šokius. Taškente visų šių regioninių folkloro ansamblių atstovai periodiškai rengia koncertus, į kuriuos patarčiau nueiti.

Visame pasaulyje pripažįstamas tradicinis uzbekų „šašmakom“ muzikos stilius. Tai tokia klasikinė muzika – melodinga ir atpalaiduojanti. Būtinai pasiklausykite. Jei norite Taškente nueiti į teatrą ar koncertą, patariu apsilankyti Alisher Navoi operos ir baleto teatre. O Tautų Draugystės rūmuose rengiami šiuolaikinių Uzbekistano dainininkų koncertai.

Be to, miestas reguliariai rengia įvairias šventes, GALA koncertus, festivalius bei tarptautines parodas, pritraukiančias lankytojus iš viso pasaulio ir skatinančias kultūrinius mainus.

Įdomus faktas, kad Taškente galite mokytis muzikos ir šokių: yra specialūs kursai, mokyklos, kolegijos. Uzbekistano nacionalinėje konservatorijoje mokosi būsimi profesionalūs dainininkai bei šokėjai.

Kokie tipiški uzbekų virtuvės patiekalai yra būdingi Taškentui, ką jie pasakoja apie vietinę kultūrą? Kokie restoranai yra labiausiai čia vertinami ir kodėl?

– Uigūrų (etninė grupė, daugiausia gyvenanti Kinijos Xinjiang Uygur autonominiame regione) virtuvė turėjo didelę įtaką būtent Taškento virtuvei. Todėl čia ruošiama gana daug uigūrų patiekalų, kuriuos daugiausia sudaro tešla ir mėsa: lagmanas, naminiai rankų darbo makaronai su mėsos padažu, mantai, kurie gaminami garuose, bei uigūrų samsa.

Taškentas

Ypač populiari yra ryžių sriuba, kuri vadinama „mastava“ ir „manpar“ – tai sriuba su tešlos gabalėliais, smulkiai pjaustytomis daržovėmis bei mėsa. Atskirai verta paminėti Taškento plovą – nė viena šventė Uzbekistane be jo neapsieina.

Apskritai, uzbekai yra labai išlepinti geru, skaniu ir kokybišku maistu. Taškente, prieš pasirinkdami vietą, kur valgyti, pirmiausia turite nuspręsti, ką tiksliai norite paragauti. O tada eiti į tą maitinimo įstaigą, kurios specializacija – būtent šis konkretus patiekalas.

Tai tokios vietos, kaip „plovo centras“, „lagmano centras“. Žinoma, kiekviename iš jų ruošiami ir kiti patiekalai, tačiau įmonės pažiba bus tik vienas patiekalas, kurį pasirinko virėjas. Verta aplankyti ir maitinimo įstaigų tinklą „Nacionaliniai patiekalai“ – čia gaminami skaniausi tradiciniai uzbekų patiekalai.

Unikalius Taškento patiekalus galite paragauti ir vietoje, vadinamoje „Žornye Riady“, netoli Chorsu turgaus. Čia yra pigiausia vieta pavalgyti. Tačiau išvaizda kai kuriais atvejais gali išgąsdinti. Nebijokite, ten gardu.

Religinė įvairovė. Kaip skirtingos religinės bendruomenės gyvena Taškente ir kaip tai veikia miesto kultūrinį audinį? Ar daug čia užsieniečių?

– Šiandien Taškentas yra didžiausias Vidurinės Azijos miestas – jame gyvena apie 4 milijonai gyventojų. Taškente, o taip pat ir visame Uzbekistane, gyvena daugiau nei 80 tautybių bei etninių grupių atstovų.

Ne tik Uzbekistanas ir Taškentas, bet visa Vidurinė Azija, yra žinoma kaip įvairių religijų lopšys. Atsižvelgiant į tai, kad ilgą laiką, nuo VIII iki XX amžiaus pradžios, buvo Islamo laikotarpis, šiandien daugiausia Uzbekistane gyvena būtent musulmonų. Jeigu sakyti tiksliai – apie 88 proc. gyventojų yra musulmonai.

Visgi religija yra atskirta nuo valstybės, todėl kiekvienas šalies gyventojas gali praktikuoti tą religiją, kuria tiki. Taigi, ir Taškente galite rasti veikiančių sinagogų bei krikščioniškų bažnyčių, dauguma kurių yra stačiatikių, tačiau yra ir Romos katalikų. Žinoma, daugiausia čia – mečečių.

Taškentas

Mano nuomone, Taškentas yra multikultūrinis miestas: čia nėra tokių griežtų taisyklių, kaip kituose musulmonų miestuose. Žmonės gatvėse laisvai vaikšto tiek su šortais, tiek drabužiais trumpomis rankovėmis. Tik einant į mečetes prašoma prisidengti. Kavinėse, restoranuose pilnamečiams parduodamas alkoholis.

Taškente galite susikalbėti anglų, turkų, rusų, uzbekų kalbomis.

Kuo Taškentas, kaip miestas, išsiskiria Centrinės Azijos kontekste? Kokie jo privalumai?

– Taškentas – tai istorinio ir modernaus miesto, išgyvenusio sovietmetį, derinys. Verta pabrėžti, kad tai yra didžiausia Vidurinės Azijos sostinė ne tik pagal gyventojų skaičių, bet ir pagal dydį. Kaip šalies sostinė, Taškentas yra pagrindinis politinis, administracinis bei kultūrinis centras, kuriame priimami svarbiausi sprendimai ir vykdoma dauguma valstybinės valdžios funkcijų.

Taškentas turi vieną iš seniausių ir geriausiai išvystytų metro sistemų Vidurinėje Azijoje. Metro linijos jungia svarbiausias miesto dalis leidžiant greitai bei patogiai keliauti

Pavydą keliantis klimatas – net 300 dienų per metus čia šviečia saulė!

Miestas yra strategiškai patogioje vietoje, netoli kalnų, todėl gyventojai ir lankytojai gali lengvai pasiekti gražius kalnų peizažus bei mėgautis lauko pramogomis, tokiomis kaip žygiai, slidinėjimas ir alpinizmas.

O trūkumai?

– Taškentas yra didelis ir dinamiškas miestas, tačiau jis taip pat susiduria su įvairiomis problemomis, kurios turi įtakos tiek vietiniams gyventojams, tiek lankytojams.

Praeityje miestas patyrė didelių sukrėtimų, tokių kaip 1966 metų žemės drebėjimas, kuris sunaikino daugelį senųjų pastatų. Dėl to šiandien mieste liko mažai istorinių objektų, o tai sumažina miesto kultūrinį patrauklumą ir istorinio paveldo vertę.

Taškentas

Urbanizacijos bei modernizacijos procesai prisidėjo prie senamiesčio ir privačių namų nykimo. Dėl to mažėja tradicinių gyvenviečių, kurios yra svarbios miesto istorijai ir kultūrai, vietoje jų kyla nauji daugiabučiai bei komerciniai pastatai.

Taškentas pasižymi ekstremaliomis klimato sąlygomis: labai karšta vasarą ir šalta žiemą. Tokios oro sąlygos gali būti nepatogios tiek vietiniams gyventojams, tiek turistams, o tai mažina miesto gyvenimo kokybę bei turizmo patrauklumą.

Kokie yra pagrindiniai ekonominiai veiksniai, skatinantys Taškento augimą šiandien?

– Taškente yra daug ekonomikos sektorių, tačiau svarbiausia yra tai, kad šis miestas – centrinis transporto mazgas tarp Vidurinės Azijos ir Europos. Iš daugelio Europos sostinių vykdomi tiesioginiai skrydžiai į Taškentą, o iš čia jau susisiekiama su kitais Vidurinės Azijos miestais.

Miestas pasižymi puikia transporto sistema, įskaitant modernius autobusų, taksi ir traukinių tinklus, kurie užtikrina patogų susisiekimą tiek mieste, tiek už jo ribų.

Populiarios pramogos. Kurios laisvalaikio veiklos yra labiausiai mėgstamos Taškento gyventojų? Ką verta išbandyti keliautojui?

– Būdamas didmiesčiu, Taškentas gali pasiūlyti daug pramogų įvairiems skoniams: teatrai ir meno galerijos, naktiniai klubai, parkai.

Taškentas yra žalias miestas su daugybe parkų, sodų ir žalumos, suteikiančių gyventojams galimybę atsipalaiduoti bei mėgautis gamtos grožiu. Taškento gyventojai itin mėgsta vakare, po karštos dienos, pasivaikščioti kartu su visa šeima parke. Aplink Taškentą taip pat yra keletas vandens rezervuarų ir vaizdinga Čirčik upė, prie kurios įsikūrę daug kaimelių.

80 km nuo Taškento yra Čimgano kalnai, labai mėgstami sostinės gyventojų ir turistų. Jiems pamatyti skirkite bent vieną dieną. Vasaros savaitgaliais Taškento gyventojai mėgsta palikti miestą ir išvažiuoti į kalnus, kur rengia piknikus kartu su šeima bei draugais.

Taškentas

Kalnuose funikulieriais galima pasikelti iki pat viršūnių ir grožėtis vaizdingais kraštovaizdžiais. Žiemą šiuose kalnuose galima slidinėti. Čia yra įrengtos keturios skirtingos slidinėjimo trasos, tad slidinėti gali tiek pradedantieji, tiek profesionalūs slidininkai.

Kitas traukos taškas – Charvak rezervuaras – didžiausias rezervuaras šalyje. Uzbekistanas neturi prieigos prie jūros, todėl tokio masto rezervuaras, kaip Charvak, domina ne tik turistus, bet ir vietos gyventojus.

Ką įdomaus Taškentas gali pasiūlyti turistams, ko negalėtų rasti kitur?

– Pirmiausia – tai įvairūs turgūs, kur akys raibsta nuo prekių gausos, svaigina prieskonių aromatas, o pardavėjai yra draugiški, tad su jais įdomu derėtis. Pardavėjai didžiuojasi savo produktais, todėl mielai dalijasi žiniomis apie vietinę virtuvę, pasakoja, kur ir kaip augina vaisius bei daržoves, siūlo paragauti.

Dar viena unikali Taškento vieta – aukso turgus, kur galima rasti tiek tradicinių, tiek uzbekų simboliais puoštų aukso dirbinių. Tai pati geriausia vieta lauktuvėms. Tik noriu įspėti, kad čia negalima atsiskaityti bankinėmis kortelėmis – priimami tik grynieji pinigai, geriausia JAV doleriai.