Į olimpinės atrankos turnyro finalą pro itališkas kolonas Kazio Maksvyčio brigada prasibrovė rezultatu 88:64.

Net 15 atšokusių kamuolių puolime sugriebusi Lietuvos ekipa iš viso kovą „po lenta“ laimėjo 41:25, puikiai atakavo iš toli (12/30 tritaškių).

O svarbiausia, jog italams taip ir nepavyko užčiuopti silpnųjų lietuviškos gynybos vietų.

„Geros rungtynės. Liko vienas laimėti, ir varome į Paryžių“, – nekantravo 6 taškus ir 8 atkovotus kamuolius surinkęs Domantas Sabonis.

„Solidumas, koncentracija – visas 40 min. buvome rungtynėse, išvengėme tų nesuprantamų klaidų, kurios kamavo turnyro pradžioje. Žinojome, kad negalima leisti italams pasijusti gerai – tada jie būna visai kitokie. Pradžioje Italijos aukštaūgiai pataikė kelis tritaškius, nubausdami mus už prisiimtą riziką. Bet nesupanikavome, laikėmės plano – nemanau, kad italai galėjo laimėti rungtynes tokiais metimais.

Gynyba paklojo pamatą, be kalbų. Kai matai, kad vienas aukojasi, kitas padeda, negali pats apatiškai likti stovėti šone“, – komentavo 8 taškais ir tiek pat atkovotų kamuolių pasižymėjęs A. Butkevičius.

„Visi esame protingi krepšininkai, žinome, kur atsistoti ir ką padaryti. Tiesiog gynėmės kiečiau ir parodėme, kad sugebame tai daryti“, – pridūrė 9 taškus pelnęs Deividas Sirvydis.

„Viską pagerinome, nuo pat pradžios buvome agresyvūs, pakilios nuotaikos. Daug pasako tai, kaip atsarginių suolas reaguoja pelnius taškus. Iki tol trūko įsitraukimo palaikant komandos draugus, o šiandien atsarginiai turbūt ilgiau stovėjo nei sėdėjo. Ir visi, kas pasirodė, įnešė savo indėlį. Tokiu atveju esame tikrai labai stipri komanda“, – svarstė 14 taškų pasiūlęs M. Kuzminskas.

Anot Lietuvos krepšininkų, prieš pusfinalį buvo apsieita be iškilmingų kalbų ir gilesnių pasitarimų dėl netenkinusio žaidimo grupių etape.

„Tiesiog patys supratome, kad nėra kur trauktis, niekas kitas už mus darbo neatliks. Dabar visi atrodo laimingi, viskas liuks. Bet nuėję į rūbinę turime viską iškart pamiršti – kelialapio dar nelaimėjome“, – pabrėžė M. Kuzminskas.

Darniame lietuvių krepšinio koncerte šįkart vėl išsiskyrė Mariaus Grigonio rečitalis – gynėjas sušveitė 23 taškus ir pataikė ne vieną įspūdingą metimą.

„Negirsiu Mariaus, kol nebaigsime turnyro“, – šyptelėjęs šlovinti komandos draugą atsisakė A. Butkevičius, vis dėlto apibūdinęs jį kaip „vieną geriausiai žaidimą „skaitančių“ rinktinės žaidėjų“.

D. Sirvydis kolegą vadino „taškų mašina“, o M. Kuzminskas prisiminė jo šiemet su Atėnų „Panathinaikos“ iškovotus Eurolygos ir Graikijos čempiono titulus.

„Mariui šie metai tokie sėkmingi, visur viską laimi. Galėtų dažniau ir loterijos bilietų nusipirkti, turbūt dar ir pinigų laimėtų“, – šypsojosi kapitonas.

Kiek nusivylęs po rungtynių atrodė tik Rokas Jokubaitis, kuris San Chuane toliau stringa. Pagrindinis rinktinės įžaidėjas italų krepšį atakavo 8 kartus, bet pataikė tik sykį.

„Nieko gaivinti nereikia, viskas gerai. Rokas – geras žaidėjas, atras save. Keli metimai neįkrito – na ir kas, svarbiausia, kad laimėjome“, – ranka numojo M. Kuzminskas.

Po dienos finale dėl olimpinio bilieto lietuviai plėšysis su Puerto Riku, kuris antrajame pusfinalyje nugalėjo Meksiką 98:78.

Visi Lietuvos krepšininkai sutartinai turnyro šeimininkus vadino emocinga komanda, kurią „maitina“ vietos publikos raginimai.

„Labai svarbu kontroliuoti situaciją, neleisti jiems bėgti ir užsikurti metant tritaškius. Suprantame, kokioje atmosferoje žaisime, todėl esmė bus šaltos galvos. Bet abi komandos jaus spaudimą, nes vienos rungtynės nulems viską. Belieka išeiti į aikštę susikaupus“, – atsiliepė A. Butkevičius.

„Jie dar labiau priklausomi nuo emocijų nei italai. Laukia pilna žiūrovų salė – tikrai nebus lengva“, – sutiko M. Kuzminskas.

Lietuvių žvilgsniai pirmiausia kryps į dabar jau buvusį Jono Valančiūno bendraklubį iš Naujojo Orleano „Pelicans“ (NBA) Jose Alvarado.

„Vienas rungtynes jis gali nieko nepataikyti, kitas – prišaudyti septynis tritaškius. Reikės akylai jį stebėti ir neleisti užsikurti“, – sakė D. Sirvydis.

Finalas dėl vienintelio kelialapio į olimpinį Paryžių laukia naktį iš sekmadienio į pirmadienį, nuo 1 val. Lietuvos laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)