Dainiaus Novicko auklėtiniai pirmadienį vakare Paryžiaus olimpinėse žaidynėse kovoje dėl trečios vietos 21:18 palaužė Latviją.

Tai antrasis Lietuvos medalis Paryžiaus žaidynėse. Kiek anksčiau bronzą laimėjo ir vienvietės irkluotoja Viktorija Senkutė.

Rungtynes stebėjo tokios krepšinio įžymybės kaip Pau Gasolis, Dirkas Nowitzkis, Carmelo Anthony.

„Po tokio pusfinalio, kai mums taip išdaužė užpakalius.. Bet po rungtynių pagalvoji, kad geriau pralošti 20:9, o ne 21:20. Tenka pripažinti, kad Nyderlandai yra už mus stipresnė dabar. Neradome prieš juos žaidimo. Mažasis finalas su latviais – kaimynai, broliukai. Jie mus eliminavo prieš Tokijo žaidynes kvalifikacijoje. Dabar mes iš jų pasiėmėme medalį. Fantastika, negaliu atsidžiaugti, sunku patikėti. Rungtynėse žiūri į laikrodį ir atrodo, kad jis net nejuda, o rezultatas tik didėja“, – po istorinės pergalės sakė A. Pukelis.

Likus žaisti 23 sekundes rezultatas buvo lygus (17:17), bet tada A. Pukelis išprovokavo pražangą ir stojo mesti baudos metimų – abu juos realizavo ir praktiškai uždarė rungtynes.

„Nebuvo jokių minčių. Mūsų toks tikslas – įmesti į krepšį. Tas baudas mėtome treniruotėse, psichologija per tiek rungtynių tik tvirtėja. Po pralaimėjimų skūra tik auga. Džiaugiuosi, kad gavau tas baudas mesti“, – epizodą prisiminė jis.

Pusfinalyje mūsiškiai 9:20 neprilygo Nyderlandams, kurie finale kiek vėliau kausis su šeimininke Prancūzija.

Grupių etape lietuviai pasiekė keturias pergales per septynerias rungtynes, o ketvirtfinalyje įveikė Lenkiją. Tai pačiai Latvijai buvo nusileista 14:21, kuri prieš trejus metus Tokijuje tapo olimpine čempione.

„Charakteris, – apie tai, kas padėjo permainingame turnyre nukeliauti iki bronzos medalių, sakė A. Pukelis. – Turėjome daug rungtynių į kurias grįžome, kur pralaimėjome tik vienu tašku. Dabar irgi kentėjome kiekvieną ataką.“

„Kiekvienas vienas kitu pasitikime aikštėje, sakome, kad niekas nepabaigta. Reikia žaisti iki teisėjo švilpuko. Po pralaimėjimų kalbamės, žiūrime vaizdo įrašus, analizuojame. Bendravimas, neužsidarymas savyje, išsikalbėjimas ir lėmė tai, kur esame dabar“, – dar vieną rinktinės stiprybę išskyrė jis.

Iki pralaimėto mačo pusfinalyje ir mažajame finale Latvija buvo laimėjusi visas septynerias žaistas rungtynes.

„Latviams pakišo koją lengvas grupių etapas, kur šlavė visus. Gal atsirado psichologija, reikėjo pateisinti favoritų statusą“, – svarstė A. Pukelis.

Kaip anksčiau sakė D. Novickas, į Lietuvą iš karto grįš tik du rinktinės nariai – Šarūnas Vingelis ir A. Pukelis, o likusi delegacija dar kelias dienas mėgausis olimpiniu Paryžiumi.

„Išvykstame ryte, kiti pasilieka. Na, nežinau. Jeigu negrįšime šiuo skrydžiu, grįšime kitu. Neeilinis laimėjimas, tai atitinkamai reikia paminėti“, – juokėsi krepšininkas.

Ar ši pergalė trijulių krepšiniui Lietuvoje gali suteikti papildomo impulso ir populiarumo?

„Labai sunku išgyvendinti tai, kad 5 prieš 5 krepšinis yra pagrindinis. Su visa pagarba, nesame aukščiausio kalibro žaidėjai – Eurolygos ar LKL krepšininkai, tik Gintautas Matulis turi patirties. Manau, kad kiti žaidėjai, kurie irgi greičiau susivoks, koks jų gali būti lygis, tai ateis žaisti 3x3 krepšinio, nes tai olimpinė sporto šaka, daug turnyrų. Visi sako, kad tai gatvės krepšinis, neįdomu žiūrėti, bet dabar užsikabinsime tokį patį bronzos medalį kaip ir 5 prieš 5 krepšininkai“, – džiūgavo A. Pukelis.

Lietuvos rinktinės garbė žaidynėse gynė Aurelijus Pukelis, Šarūnas Vingelis, Evaldas Džiaugys ir Gintautas Matulis.