„Vertinant visą turnyrą, sužaidėme vienas labai geras rungtynes. Šito neužtenka norint patekti į olimpiadą“, – atsiduso K. Maksvytis.

Jo auklėtiniai suklupo užkliuvę už paskutinio barjero – olimpinės atrankos turnyro finalas San Chuane pralaimėtas Puerto Rikui 68:79.

Karibų salos atstovai Paryžiuje grįš į olimpines žaidynes po 20 metų pertraukos, o lietuviams teks laukti dar mažiausiai ketverius metus.

„Didžiulis smūgis. Pamenu, praėjusios Tokijo olimpinės žaidynės be mūsų krepšinio komandos man atrodė nevisavertės. Gaila, šįkart atsitiko tas pats“, – graužėsi K. Maksvytis.

Jo auklėtiniai nusileido atrankos šeimininkams krepšinio pjautynėse, kuriose nuo pirmo ginčo kamuolio nebuvo gailima nei savęs, nei varžovo.

Ant parketo vienas po kito susiėmę už skirtingų kūno dalių gulė Edgaras Ulanovas, Tremontas Watersas, Isaiah Pineiro, o Donatas Motiejūnas ilgai priekaištavo teisėjams gavęs smūgį per veidą.

Mačą „Coliseo Jose Miguel Agrelot“ arenoje stebėjusi 13,5 tūkst. žiūrovų minia riaumojo nuo pirmų minučių, kadangi šeimininkai išsiveržė į priekį 11:3. Pasileidus keitimų karuselei lietuviai atsakė spurtu 11:0, antrame ketvirtyje buvo įgiję 7 taškų pranašumą, bet iki pertraukos iniciatyvą vėl perėmė Puerto Rikas.

Nors kartais avantiūriški, bet taiklūs tolimi metimai leido pastarajam grėsmingai tolti trečiame kėlinyje (39:52), o Lietuvos rinktinė atrodė pasimetusi – negelbėjo nė minutės pertraukėlė.

Olimpinės atrankos finalas: Puerto Rikas - Lietuva, Kazys Maksvytis

Laikrodis tiksėjo, o lietuviams niekaip nepavyko kilti iš duobės. Iki tol 94 taškų vidurkį San Chuane rinkusi komanda visiškai sustojo puolime ir 33 min. atsiliko 52:67. Pavojingiau priartėti pabaigoje Lietuvos rinktinė taip ir nesugebėjo.

„Puerto Rikas nepelnė super daug taškų, bet patys jų surinkome labai mažai. Ką jie padarė kitaip nei tikėjomės – dvigubino gynybą prieš Marių Grigonį. O mes galvojome, kad jie tai darys prieš Domantą Sabonį.

Varžovai labai spaudėsi baudos aikštelėje, ir mes nesugebėjome adaptuotis, išnaudoti kitų erdvių, kurios lieka dėl tokios gynybos. Prametėme daug gerų metimų, o kartais ir patys sau pamaišėme neišlaikydami gero išsidėstymo. Nuovargis, rungtynių įtampa – bandėme kabintis, deja, nepavyko“, – rungtynes komentavo K. Maksvytis.

Paklaustas apie ateitį, 47-erių specialistas atsakė neatsakydamas.

„Aš sprendimą jau turiu, bet pirma jį vis tiek reikia pasakyti federacijos vadovams. Pirma pasakysiu federacijai, bet ne jums“, – teigė kiek mažiau nei trejus metus rinktinei vadovaujantis strategas.

– Du varžovų lyderiai – Jose Alvarado ir Tremontas Watersas – pelnė daugiau nei 40 taškų. Kas nepavyko? – buvo paklaustas K. Maksvytis

– Pradžioje bandėme taikyti pasyvesnę gynybą patikėdami tuos lyderius savo geriausiai besiginantiems krepšininkams, ypač puertorikiečiams žaidžiant du prieš du. Tai nepasiteisino. Tada bandėme gintis agresyviau, bet vis dar praleidome nemažai taškų žaidžiant vienas prieš vieną. Vis dėlto didžiausia problema – kad patys neatakavome jų taip, kaip norėjome. Sprendimų buvo, bet išpildymas – blogas.

– Mindaugas Kuzminskas sakė, kad tai – dar vienas įrodymas, jog nemokame žaisti įtemptų rungtynių. Sutiktumėte?

– Na, kažkiek supanikavome, palūžome. Tikrai priėmėme ne pačius geriausius sprendimus ir sužaidėme ne pačias geriausias rungtynes.

– Ar rinktinei, kaip sako Marius Grigonis, reikėtų keisti savo braižą ir labiau derintis prie šiuolaikinių krepšinio tendencijų?

– Nesupratau, apie ką Marius kalbėjo, negaliu pasakyti.

– Nepasirodė, kad komanda vienu metu geriau žaidė be D. Sabonio aikštėje? Nekilo minčių ilgiau pažaisti be jo?

– Kažkiek buvo. Ypač pirmoje rungtynių pusėje, kai išėjo antras penketas – buvo toks vaizdas, kad žaidėme šiek tiek geriau.

– D. Sabonio kojos būklė neblogėjo turnyro metu?

– Ne. Būklė nėra ideali, bet jis prisižiūrėjo ir visa jėga dalyvavo tiek treniruotėse, tiek varžybose. Bet reikia džiaugtis, kad jis atvažiuoja net nevisiškai pasveikęs ir žaidžia už Lietuvą.

Rungtynių statistika (Puerto Rikas – Lietuva):

Dvitaškiai: 18/33 (55 proc.) – 19/32 (59 proc.)

Tritaškiai: 12/25 (48 proc.) – 6/28 (21 proc.)

Baudų metimai: 7/9 (78 proc.) – 12/16 (75 proc.)

Atkovoti kamuoliai: 31 – 31

Rez. perdavimai: 12 – 21

Perimti kam.: 7 – 11

Pražangos: 17 – 19

Klaidos: 12 – 12

Blokai: 1 – 3

Efektyvumas: 88 – 83

Iki šiol Lietuva ir Puerto Rikas oficialiose varžybose tarpusavyje žaidė tris kartus, ir visais atvejais laimėjo lietuviai.

Prieš olimpinės atrankos turnyrą, komandos varžėsi draugiškose rungtynėse už uždarų durų, kurių rezultatas nebuvo paskelbtas. Neoficialiomis žiniomis, lietuviai laimėjo šį mačą 7 taškų skirtumu.

Pernai prieš planetos pirmenybes šios ekipos taip pat susitiko draugiškose rungtynėse Taivane – K. Maksvyčio auklėtiniai nugalėjo 93:80.

Paryžiaus žaidynės vyks liepos 26 – rugpjūčio 11 dienomis. Puerto Rikas krepšinio turnyrą pradės C grupėje kartu su JAV, Serbija ir Pietų Sudanu.

Primename, kad San Chuane Lietuvos ekipa startavo grupės varžybose įveikdama Meksiką ir Dramblio Kaulo Krantą, o pusfinalyje eliminavo italus.

Savo ruožtu, Puerto Rikas iš pradžių nurungė Bahreiną ir Italiją, pusfinalyje įrodė pranašumą ir prieš meksikiečius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)