Lietuviai olimpinio atrankos turnyro San Chuane finale 68:79 neprilygo šeimininkui Puerto Rikui ir antrą ciklą iš eilės atsidūrė už borto, nors prieš tai net septynis kartus iš eilės buvo žaidynių dalimi.

Nuo atsarginių žaidėjų kėdžių kilęs M. Kuzminskas prametė visus 5 paleistus tritaškius ir sukaupė 6 taškus (3/4 dvitaškiai, 0/5 tritaškių).

„Ne tik pabaiga, visos rungtynės prastos. Nežinau, dar kartą įsitikinome, kad nemokame žaisti lemiamų rungtynių. Kai tik būna lemiamos, taip ir nesulošiam. Mes žinojome, kad jie emocijomis paremta komanda, bet nesukontroliavome to.

Jie įmetė trajakus, neapsigynėm, nėra ko kito kaltinti, tik save. Treneriai neapsigins. Su teisėjais irgi viskas gerai buvo. Nieko negalime kaltinti. Turime visi pasižiūrėti į veidrodį – pradedant manimi ir baigiant visais kitais žaidėjais“, – po skaudžios nesėkmės sakė Kuzia.

„Visas rungtynes buvome susikaustę, visur trūko pusės sekundės tos reakcijos. Esame laisvi, nemetam, reikia atiduoti perdavimą, neperduodam. Dėl to toks ir rezultatas. Nežinau, apmaudu. Vieni verkia iš džiaugsmo, o mums belieka iš skausmo“, – pripažino patyręs puolėjas.

Paklaustas, kiek skaudu dėl to, kad nuplaukė olimpinės žaidynės, M. Kuzminskas neslėpė savo nusivylimo.

„Be galo skaudu. Kas ketverius metus jos tik yra. Tai – kiekvieno krepšininko ir sportininko svajonė. Man jau tos svajonės pakartoti nebeavyks“, – susikrimtęs atsakė jis.

„Nežinau, dabar reikės pamąstyti. Žaidi, apie tai negalvoji, esi rungtynėse. Bet visko gali būti, niekada negali žinoti. Ateina gera jaunoji karta. Galbūt čia paskutinį kartą plojau su tais marškinėliais“, – apie galimą savo karjeros pabaigą nacionalinėje komandoje prabilo 34-erių metų krepšininkas.

M. Kuzminskas tvirtino, kad trenerių kaltės dėl patirto fiasko neįžvelgia.

„Aš pasikartosiu, kad tai – visiškai ne trenerių kaltė. Treneriai už mus tritaškių neįmes, neapsigins ir 50 prieš 50 kamuolių nepasiims. Pralaimėjome kovą dėl jų, tai apskritai buvo esminis faktorius, būtent taip jie grįžo į rungtynes, kai turėjome 7 taškų persvarą“, – pasakojo jis.

„Neįsivaizduoju, charakteriai gal blogi mūsų. Nuoširdžiai neįsivaizduoju. Visur buvome per plauką paskutinius penkerius metus. Atrodo, galėjome būti laimėtojais, čempionais, bet niekur jais netapom. Kai tik ateina lemiamų kovų metas, suskystame, prametame laisvi“, – traukė pečiais Kuzia.

Komentuodamas, ar rinktinei nepritrūko Jono Valančiūno, kapitonas to neakcentavo.

„Žinote, čia dabar galime svarstyti visokius tuos scenarijus. Turėjom mes ir taip pakankamai daug tų žaidėjų, kad paimtume šitą atranką. Galime galvoti, kas būtų, jeigu Jonas ar Iggy būtų... Bet ir pas varžovus irgi yra gerų žaidėjų, kurių nebuvo“, – svarstė jis.

Lietuviams buvo juo diena atakuojant iš toli: tikslą pasiekė viso labo 6 bandymai iš 28-ių (21 proc.). Be to, praktiškai nepavyko pristabdyti varžovų lyderių – Jose Alvarado sušveitė 23, o Tremontas Watersas 18 taškų.

„Toks buvo varžovų savotiškas planas – rizikuoti ir leisti mums mesti iš toliau, nes po krepšiu turime didelę persvarą. Nepataikėme nedengiami. Šiandien laimėjo laukinis krepšinis“, – pastebėjo M. Kuzminskas.

„Nesijautėm ryškūs favoritai. Matėme, kaip jie žaidžia, plius pažiūrėkite, kiek čia – 18 tūkstančių žmonių, tai nebuvome mes čia kažkokie favoritai. Apmaudu, gaila, nežinau, ką daugiau pasakyti“, – pridūrė jis.

Mindaugas neskubėjo teisti ir LKF, kad ši nepakovojo dėl teisės rengti olimpinę atranką Lietuvoje, nes neva šeimininkai dažniausiai jos nelaimi (šiemet triumfavo trys iš keturių turnyrus priėmusios šalys, nepasisekė tik Latvijai).

„Aš nemanau, kad čia dėl to neorganizavo. Ir dideli finansai, ir visa kita. Bet čia klausimas ne man, o federacijai. Bet su tokiu žaidimu, atvirai tariant, išskyrus rungtynes su italais, nebuvome mes verti laimėti“, – pabrėžė M. Kuzminskas.

Šeimininkus finale palaikė sausakimšos „El Choliseo“ arenos, kuri, skelbiama, kad talpina net 18,5 tūkst. žiūrovų, tribūnos – visi bilietai į milžinišką ažiotažą keliantį mūšį buvo iššluoti dar išvakarėse.

Finalą abi komandos pasiekė be kluptelėjimų: mūsiškiai 96:84 nugalėjo Meksiką, 97:93 palaužė Dramblio Kaulo Krantą ir 88:64 pranoko Italiją.

Puertorikiečiai savo ruožtu net 99:56 nepasigailėjo Bahreino, 80:69 parklupdė italus ir 88:64 sutriuškino meksikiečius.

Karibų atstovai pastarąjį kartą žaidynėse dalyvavo lygiai prieš 20 metų – 2004-aisiais Atėnuose, kur liko šešti.

Lietuvos vyrai iki praėjusių Tokijo žaidynių nebuvo praleidę nė vienos olimpiados nuo nepriklausomybės atkūrimo: 1992-aisiais Barselonoje užėmė 3 vietą, 1996-aisiais Atlantoje – 3, 2000-aisiais Sidnėjuje – 3, 2004-aisiais Atėnuose – 4, 2008-aisiais Pekine – 4, 2012-aisiais Londone – 8, o 2016-aisiais Rio de Žaneire – 7.

Puertorikiečiai Prancūzijoje startuos C grupėje kartu su keturiskart paeiliui olimpinių aukso medalių savininke JAV komanda, pasaulio vicečempione Serbija ir debiutantu Pietų Sudanu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją