Lietuviai ant Puerto Riko sostinės San Chuano arenos parketo kol kas neatrodo įtikinamai: jei Meksikos komanda buvo įveikta dar pakankamai užtikrintai (96:84), tai su Dramblio Kaulo Kranto atstovais (97:93) visiškai nelauktai teko galynėtis iki pat finalinės sirenos ir netgi naikinti deficitą.

Tuomet itin svarbų tritaškį smeigė Lukas Lekavičius, o Marius Grigonis dviem taikliomis baudomis uždarė rungtynes.

Lietuviai užsitikrino ne tik vietą pusfinalyje, bet ir A grupės nugalėtojų vardą. Diena anksčiau 96:84 nugalėtos Meksikos ir DKK atstovai tarpusavyje grumsis dėl antros vietos.

„Smagu, kai gerai baigiasi, bet šiaip – nieko gero. Reikėtų anksčiau pasistengti... Nerandame žaidimo, galbūt ir tinkamos rotacijos. Vienas prie kito jaučiamės nepatogiai, įbėgame į savus. Nors vėlgi – kol kas abi pergalės. Atvažiavome čia laimėti, tuo keliu ir einame“, – po mačo svarstė M. Grigonis.

Jis finišavo su 18 taškų (4/6 dvitaškiai, 1/5 tritaškis, 7/7 baudos, 7 rez. perd.) ir pagal rezultatyvumą į priekį praleido tik Domantą Sabonį, suvertusį 22 taškus ir sugriebusį 9 atšokusius kamuolius.

„Abudu pasakėme, kad reikia žaisti du prieš du ir sukursime progų. Marius tiek metų rinktinėje jau taip žaidžia ir yra vienas iš lyderių“, – komandos draugą gyrė Domas. Jis kartu su M. Grigoniu lemiamame kėlinyje sušveitė net 23 taškus. 8 taškus pridėjo L. Lekavičius, 1 – Edgaras Ulanovas.

Paklaustas, ar komandos žaidimas gerėja, Marius optimizmu netryško.

„Tokiais klausimais aš šiaip nesu labai pozityvus. Gal ir geriau šiandien dirbo kojos, bet vis tiek praleidome 93 taškus. Pergalė – vienintelis pozityvas. Bet turnyras – trumpas, nėra laiko gręžiotis atgal, kažką kaltinti. Turime kažkaip susikaupti, aptarti, kaip reikia žaisti ir tiek.

Gynyba siaubinga, puolimas – šiaip taip. Neteisingas žaidimas. Esame aukštesnio lygio komanda, neturėjome leistis iki pabaigos kovoti“, – atvirai kalbėjo Eurolygos čempionas.

Tiek jis, tiek dar du mūsiškiai – tie patys L. Lekavičius ir D. Sabonis – pirmoje ketvirto kėlinio pusėje buvo nubausti nesportinėmis pražangomis.

„Teisėjai – nėra aukščiausio lygio, savaip traktuoja. Varžovai žymiai kiečiau žaidžia rankomis, ir gauna mažiau pražangų. Bet FIBA turnyruose niekada nebūna geriausių teisėjų, tokia jau realybė“, – nevyniojo į vatą Atėnų „Panathinaikos“ gynėjas.

Jis nesiteisino ir tuo, kad Lietuvos krepšininkams antrą susitikimą teko žaisti nepraėjus nė 20 valandų nuo pirmojo.

„Ar šviežesni? Aišku, kažkiek įtakos turi, sunku žaisti antrą dieną iš eilės. Bet niekada nesiteisinu tokiais dalykais“, – pareiškė kaunietis.

Sulaukęs klausimo, ką reikėtų pagerinti prieš pusfinalį, M. Grigonis nedetalizavo.

„Ateik pas mus į vaizdo peržiūrų kambarį ir aptarsime. Reikia pasižiūrėti įrašą, pasižiūrėti, kokios trenerių mintys, kokios – žaidėjų. Dabar iškart negaliu pasakyti“, – atkirto jis.

Nusivylimo, nepaisant pergalės, neslėpė ir 7 taškais pasižymėjęs Donatas Motiejūnas.

„Manyčiau, gynyba buvo labai prasta, turime, kur tobulėti. Atsispindi tai, kad pasiruošimo buvo maža. Daug miskomunikacijos aikštelėje yra. Turime tikrai truputį kitaip žaisti ir įdėti daugiau pastangų. Vieni kitus turime palaikyti.

Susideda labai daug faktorių. Vieni žaidėjai kalba, kad kojų nejaučia. Antrą dieną iš eilės žaisti irgi nėra lengva. Nenoriu ieškoti pasiteisinimų. Esame čia, kad žaistume olimpiadoje, o ne skaičiuotume. Tiesiog reikia susikaupti. Pats svarbiausias etapas prieš akis ir, manau, tikrai nebus lengva“, – teigė puolėjas.

Primename, kad pirma vieta A grupėje didelių privilegijų Kazio Maksvyčio auklėtiniams veikiausiai nesuteiks – norint prasibrauti į Paryžių, ko gero, vis tiek reikės įveikti tiek Italiją, tiek ir Puerto Riką (neaišku tik, kuriame etape – pusfinalyje ar finale).

Sunkiai tikėtina, kad pusfinalyje italus arba puertorikiečius už borto išmestų meksikiečiai, kuriuos lietuviai, net ir startavę slogiai, vėliau vis tiek triuškino. Išankstinių turnyro favoritų trijulei popierius sumaišyti gali gal tik nebent tas pats Dramblio Kaulo Krantas.

Į Paryžiaus olimpines žaidynes pateks tik viso turnyro nugalėtojai.

Sėkmės atrankoje atveju, lietuviai Prancūzijos sostinėje grumtųsi C grupėje kartu su keturiskart paeiliui olimpinių aukso medalių savininke JAV komanda, pasaulio vicečempione Serbija ir debiutantu Pietų Sudanu.

Vienintelį kartą istorijoje Lietuvos rinktinė Afrikos žemyno komandai nusilenkė 2012-aisiais Karakase, kai galėjo sau leisti tokią prabangą ir 80:86 nusileido Nigerijai.

Olimpinio atrankos turnyro San Chuane tvarkaraštis:

trečiadienis, liepos 3 d.

B grupė

00:30 val. Italija – Bahreinas 114:53

A grupė

03:30 val. Meksika – Lietuva 84:96

ketvirtadienis, liepos 4 d.

A grupė

00:30 val. Lietuva – Dramblio Kaulo Krantas 97:93

B grupė

03:30 val. Bahreinas – Puerto Rikas 56:99

penktadienis, liepos 5 d.

B grupė

00:30 val. Dramblio Kaulo Krantas – Meksika

A grupė

03:30 val. Puerto Rikas – Italija

šeštadienis, liepos 6 d.

23:00 val. pirmasis pusfinalis

sekmadienis, liepos 7 d.

02:00 val. antrasis pusfinalis

pirmadienis, liepos 8 d.

01:00 val. finalas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją