Apie tai jis užsiminė viešėdamas LRT laidoje „Savaitė“.

„Tiesiog buvo skaudu žiūrėti. Aš manau, kad kai įvardijama, kad mes esame elite, man elitas yra, kai mes dalyvaujame olimpinėse žaidynėse, mes du kartus jau nepapuolėme. Tai nežinau, tiesiog labai svarstau, bendrauju daug su žmonėmis, su krepšinio bendruomene, su verslu. Ir vėlgi, manau, kad per savaitę ir pamatysite mano tikrąjį apsisprendimą“, – teigė R. Javtokas.

Jis pats prieš trejus metus, 2021-aisiais, taip pat metė iššūkį Vydo Gedvilo ir Mindaugo Balčiūno duetui, bet pralaimėjo, nepaisant to, kad turėjo Jono Kazlausko, Šarūno Jasikevičiaus ir Edmundo Jakilaičio užnugarį.

Nors pavardžių kol kas neatskleidžia, R. Javtokas vėl buria solidžią komandą.

„Bet vėlgi tai nebuvo, kad aš sugalvojau vienas sėdėdamas namuose, kad šiemet vėl kandidatuosiu. Iš tikrųjų skaudu buvo žiūrėti tuos 3-ejus metus. Nusivyliau, iš tikrųjų, niekas neprisiima atsakomybės, viskas gerai – toks, atrodo, kaip sovietmetis – blogai, bet gerai. Ir tą palaikymą turiu iš visos tos bendruomenės, kuri ir buvo su manim tada, ir, manau, kad prisidėjo, tikrai gavau nemažai skambučių, spaudimo, kad reikia tikrai kažką daryti, ir tiesiog nebenorėjau sėdėti prie televizoriaus ir žiūrėti. Ir nusprendžiau vėl pabandyti“, – pasakojo jis.

Primename, kad Kazio Maksvyčio treniruota rinktinė olimpinės atrankos turnyre San Chuane 68:79 nusileido Puerto Rikui, kuris vėliau Paryžiaus žaidynėse iškrito iš konteksto, prapylė viską ir liko pats paskutinis.

Karibų salos atstovai į olimpines žaidynes grįžo po 20 metų pertraukos, o lietuviai praleido jau antrąją olimpiadą iš eilės.

„Taip, norimas rezultatas – nepasiektas. Bet Lietuva visada išsiskyrė tuo, kad sugeba pažvelgti giliau. Kaip minėjau, dabar ir atėjo tas laikas, kai visiems reikia reikšti savo nuomonę, diskutuoti, kritikuoti. Ir teisingai, reikia išsikalbėti. Ir truputį suprasti bendras tendencijas. Vis tiek tarptautinėje arenoje dominuoja šalys, turinčios dideles populiacijas. Jos atsirenka iš tiesų išskirtinių fizinių savybių talentus – Vokietija, Kanada ir t. t.

Tokie išskirtiniai atletai įgauna krepšinio įgūdžius ir lemiamais momentais sprendžia rungtynių baigtį. Ir pataiko tuos kelis metimus, kurių mums pritrūko – antraip dabar tuos pačius krepšininkus aukštintume ir vadintume didvyriais. Deja, sportas yra būtent toks“, – mūsiškių nuosmukį aiškino LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

Lietuvos krepšininkai iki praėjusių Tokijo žaidynių nebuvo praleidę nė vienos olimpiados nuo nepriklausomybės atkūrimo: 1992-aisiais Barselonoje užėmė 3 vietą, 1996-aisiais Atlantoje – 3, 2000-aisiais Sidnėjuje – 3, 2004-aisiais Atėnuose – 4, 2008-aisiais Pekine – 4, 2012-aisiais Londone – 8, o 2016-aisiais Rio de Žaneire – 7.

Jau praktiškai akivaizdu, kad po antros iš eilės praleistos olimpiados ir jau dešimtmetį trunkančio medalių bado Lietuvos vyrai nusiris į žemiausią šiame amžiuje poziciją FIBA reitinge, kuriame kažkada buvo net treti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)