Serbija kovoje dėl vietos pusfinalyje sugebėjo panaikinti 24 taškų deficitą ir švęsti pergalę po pratęsimo 95:90.

Australija tarp pirmojo ir antrojo kėlinių spurtavo 20:0 ir ėmė triuškinti varžovus 44:20. Matydamas tokį vaizdą S. Pešičius prašė pasitarimo ir iškeikė savo žaidėjus, prašydamas stabdyti pražangomis Patty Millsą, vien per pirmą mačo pusę pelniusį 20 taškų.

„Nepamenu, ką jis rėkė. Bet tai yra mūsų treneris – jis tą daro dėl komandos gerovės, kad išgautų iš mūsų viską. Tu pralaimi, kai pasiduodi“, – po mačo sakė Bogdanas Bogdanovičius, pelnęs 17 taškų. – Leidome jiems lengvus įkirtimus, jie buvo pagavę bangą. Ketvirtfinalis yra didžiausias iššūkis turnyre, tad įtampa veikė abi komandas.

Radome kelią kaip kautis ir spausti juos gynyboje, jie pavargo, pradėjo mesti sunkius metimus ir mes galiausiai laimėjome.“

Pats S. Pešičius pripažino, kad mačo pradžioje nepažino savo auklėtinių, kurie pametė galvas, bet galiausiai būtent gynyba padėjo grįžti ir iškovoti pergalę.

„Pradėjome rungtynes ne taip, kaip norėjome. Įprastai visus mačus pradėjome su gera gynyba, geru žaidimo valdymu, bet šį kartą nepriėmėme nė vieno gero sprendimo gynyboje.

Ketvirtfinalyje žaisti yra sunku ne tik taktiškai, bet ir psichologiškai. Mano žaidėjai pradėjo viską per daug analizuoti, bet krepšinis turi ne vieną kėlinį ir jie suprato, kad turi pradėti žaisti nuo gynybos, o ne vien galvoti apie puolimą.

Prieš tokias komandas turi ateiti ne tik su tinkamu nusiteikimu, kova, bet ir būti protingu. Pakeitėme savo gynybos sistemą ir laimėjome“, – po pergalės džiaugėsi S. Pešičius.

Patty Millsas

Su tuo, kad serbai kibia gynyba galiausiai nualino australų kūnus ir išmušė iš patogaus žaidimo, pripažino ir P. Millsas, kuriam tai buvo paskutinės olimpinės žaidynės su Australijos komanda.

35-erių veteranas šių savo CV turi net penkias, bet vis dar išliko sunkiai įmenama mįsle varžovams – štai serbams atseikėjo 26 taškus ir pataikė metimą, išplėšusį pratęsimą.

„Rinktinių krepšinis – visai kitoks sportas, visai kas kita nei bet kuri lyga. Padarėme viską, ką galėjome, galbūt galiausiai pritrūkome jėgų. Pagarba Serbijai. Jie išmušė mus iš komforto zonos. Kai rinktinių krepšinyje prarandi tą teigiamą eigą, tampa sunku grįžti atgal.

Bet turime išlaikyti galvas aukštai, nes išlikome kartu, buvome fiziški, parodėme tą australišką kietumą, apie kurį visada kalbame. Tikiuosi, kad privertėme daug žmonių mumis didžiuotis šia komanda“, – kalbėjo veteranas.

Jis mintimis grįžo į akimirką, kai įmetė dvitaškį per Nikolą Jokičių ir pasiuntė ekipas žaisti papildomų penkių minučių.

„Gyveni dėl tokių momentų. Kai buvau vaikas, kieme apie tai svajojau, kad atliksiu tokius metimus olimpinėse žaidynėse, kad išplėšiu pratęsimą savo komandai. Suteikėme sau šansą, bet tai nebuvo mūsų diena“, – galvą nuleido P. Millsas.

Pralaimėjimą dar skaudžiau priėmė jaunoji australų žvaigždė Joshas Giddey. 21-erių gynėjas mačą baigė su 25 taškais, bet ir to nebuvo gana. Jam tai buvo pirmosios olimpinės žaidynės.

„Tikiu, kad galėjome laimėti visą turnyrą. Nugalėtojus juose dažnai lemia viena ar dvi atakos. Dievinu šią komandą, trenerius, šalį. Manau, kad nusipelnėme geresnės pabaigos ir skaudu galvoti apie tai, kad dabar kito šanso lauksime ketverius metus.

2028 m. Los Andžele būsime pasiruošę sugrįžti. Man bus 25-eri, būsiu labiau subrendęs. Dabar skauda, bet ilgame kelyje tai padės. Tai skonis, kurio daugiau nenorime pajusti“, – skausmą išreiškė J. Giddey, kitą sezoną žaisiantis kartu su Matu Buzeliu Čikagos „Bulls“ komandoje.