VRT feisbuko profilyje E. Demarezas vedė tiesioginę laidą, kurioje apžvelgė Belgijos delegacijos rezultatus Tokijo olimpinėse žaidynėse.

Laidos metu belgas nemenką dėmesį skyrė ketvirtfinalio etape iškritusiai (85:86 pralaimėjo būsimoms vicečempionėms japonėms) Belgijos moterų rinktinei, apie kurią su kolega diskusiją nusprendė pratęsti ir po jos.

Manydamas, kad tiesioginė „Sporza“ laidos transliacija jau baigta ir mikrofonai išjungti, E. Demarezas savo kolegai pažėrė homofobiškų komentarų seriją, susijusią su moterų rinktinės žaidėjomis. Visgi mikrofonai tuo metu vis dar veikė ir visi belgo pasisakymai pateko į eterį – socialiniai tinklai beregint ėmė ūžti.


„Belgijos „kačių“ (taip šioje šalyje vadinama moterų krepšinio rinktinė, – red. past.) komandoje – vos viena heteroseksuali žaidėja. Visos kitos – lesbietės. Žinai seseris Mestdagh? Viena iš jų – lesbietė, o kita – ne“, – komandos nares – seseris Kim ir Hanne Mestdagh – išskyrė E. Demarezas.

„Pasižiūrėk į Billie Massey – ji primena kalną. Ar įsižiūrėjai įdėmiai? Ji kaip koks kolosas“, – 186 cm ūgio vidurio puolėją apibūdino komentatorius.

„O va šita – Marjorie Capreaux – ji tikrai yra vyras“, – apie dar vieną komandos narę kalbėjo E. Demarezas.

Galų gale mikrofonai buvo išjungti, tačiau tokių komentarų įžiebti skandalui užteko per akis.

„Tai yra neįtikėtina, skausminga, nepagarbu, apgailėtina. Nuostabu sugrįžti namo ir būti sutiktoms štai šitaip. Tuoj eisiu vemti“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė viena iš komentatoriaus „apibūdintų“ krepšininkių H. Mestdagh.

„Absoliuti nepagarba, šokas. Homofobijos proveržis“, – pažymėjo ir viena iš ryškiausių visų laikų Belgijos krepšininkių, komandai vis dar atstovaujanti 40-metė veteranė Ann Wauters.

Į situaciją skubiai ėmus reaguoti ir Belgijos sporto funkcionieriams, VRT televizijos vadovai taip pat ėmėsi veiksmų – paskelbta, kad E. Demarezas neribotam laikui nušalinamas nuo savo darbo.

„VRT vadovybė į situaciją pažvelgė labai rimtai. Komentarai tiesioginiame eteryje buvo nepriimtini ir netoleruotini. Mes atsiribojame nuo Eddy Demarezo išsakytų komentarų, nes tokie pasisakymai visiškai prieštarauja įmonės politikai“, – viešame savo pranešime spaudai paskelbė transliuotojas.

Netrukus „Belgijos kačių“ ir visų žiūrovų viešai atsiprašė ir pats E. Demarezas.

„Euforijoje, kurią sukėlė į gimtinę sugrįžę medalių laimėtojai, aš išsakiau netinkamus komentarus. Niekada nenorėjau nieko įžeisti nei dėl lyties, nei dėl seksualinės orientacijos. Man labai apmaudu, kad viskas taip susiklostė sėkmingose Belgijai olimpinėse žaidynėse.

Labai atsiprašau visos krepšininkių rinktinės ir apskritai kiekvieno, kurį galėjo įžeisti mano žodžiai. Aš paprašiau krepšininkių, kad jos leistų man atsiprašyti ir asmeniškai. Pasimokiau iš šio įvykio ir galiu užtikrinti, kad tai niekada nebepasikartos“, – tvirtino pats sporto komentatorius.

Nina Derwael

Jei pačiai Belgijos moterų krepšinio rinktinei Tokijo žaidynės ir nebuvo sėkmingos, iš viso šios šalies delegacija Japonijoje iškovojo 7 medalius – po 3 aukso ir bronzos bei 1 sidabro.

Auksiniais apdovanojimais pasipuošė gimnastė Nina Derwael, šalies vyrų žolės riedulio rinktinė ir septynkovininkė Nafissatou Thiam.

Kiti medaliai iškovoti lengvosios atletikos, jojimo ir dviračių sporto šakose. Bendroje medalių lentelėje belgai užėmė 29-ąją vietą ir tai yra geriausias šalies rinktinės pasiektas rezultatas nuo 1984-ųjų Los Andželo žaidynių. Iš viso į Tokijų belgai delegavo 121 atletą.

Skandalo epicentre atsidūręs žurnalistas ir komentatorius E. Demarezas yra dirbęs 2008-ųjų Pekino, 2012-ųjų Londono, 2016-ųjų Rio de Žaneiro ir 2020 -ųjų Tokijo olimpinių žaidynių metu.

Primename, kad tai jau antras su moterų krepšiniu susijęs skandalas, pagarsintas iš karto po Tokijo žaidynių pabaigos. Savaitgalį plačiai nuskambėjo įvykis Ispanijoje, kur krepšininkė Marta Xargay išsakė prieš jau atleistą trenerį Lucasą Mondelo nukreiptus liudijimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)