„Sugiedoti visus keturis stulpelius po vandeniu – įmanoma, bet bandyti pradėjome nuo vieno, tuomet pabandėme du. Nors mūsų narai ką tik Kaune įvykusiame Pasaulio laisvojo nardymo čempionate įrodė, kad po vandeniu išbūti gali beveik 7 minutes, giedoti – visai kas kita, nes su kiekvienu himno žodžiu iš plaučių išleidžiame orą“, – pasakoja laisvojo nardymo instruktorius Tadas Jurgaitis.

Giedoti narai treniruojasi baseine, tačiau šeštadienį Tautiška giesmė skambės po Trakuose esančio Galvės ežero bangomis.

„Be įrangos neriame ir 40 metrų po vandeniu, bet ežeras nėra skaidrus, todėl giedosime maždaug dviejų metrų gylyje – tokiame, kuriame įmanoma šią akimirką nufilmuoti“, – pasakoja T. Jurgaitis.

Giedoti ruošiasi ne tik narai: liepos 6-ąją išeivijos lietuvius bendrai giesmei burtis kviečia dešimtys bendruomenių, o Vilniuje himnas taps Dainų dienos, vyksiančios Vingio parke akcentu, giedoti visoje Lietuvoje ruošiasi savivaldybės ir įvairios bendruomenės.

Liepos 6-ąją Tautiška giesmė nusiris per pasaulį: nuo Naujojoje Zelandijoje giedosiančio Aurimo Valujavičiaus ir egzotiškoje Vanuatu saloje įsikūrusio Eimanto iki gausių JAV lietuvių bendruomenių.

Organizatoriai ragina giedoti ir po vieną

„Vienas tu – iš milijonų mūsų visų“ – tokiu šūkiu šiemet prisistato jubiliejų mininti iniciatyva. Organizatorių teigimu, šiemet ji siunčia stiprybės žinią: kiekvieno iš mūsų individualios ir bendros milijonų mūsų visų jėgos.

„Didžiuokimės, kad esame lietuviai, ir parodykime savo išskirtinumą bei jėgą visiems giedodami. Per šiuos 15 metų mūsų tautiečiai, gyvenantys tolimiausiuose pasaulio kampeliuose, jau atrado vienybės jausmą, kurį sukuria bendra giesmė.

Kviečiame dar kartą tai patirti: net jei Valstybės dieną, 21 valandą aplink jus nebus daugiau nė vieno lietuvio, iškelkite galvą ir giedokite – kartu su jumis visame pasaulyje giedos milijonai mūsų visų“, – sako iniciatyvos sumanytojas Raimundas Daubaras.

Kviečia verslą sustoti ir giedoti

Organizatoriai kviečia prie iniciatyvos šiemet prisidėti visus, mylinčius Lietuvą: ne tik pavienius žmones ir bendruomenes, bet ir verslą.

„Šiemet giedosime šeštadienį, bet daugybė žmonių tuo metu dirbs: prekybos, restoranų, degalinių, kavinių ir kitose srityse. Siunčiame žinią visiems lietuvių valdomiems verslams mūsų šalyje ir pasaulyje: kviečiame dviems minutėms sustoti ir giedoti kartu su milijonais mūsų visų“, – teigia R. Daubaras.

Gimė „Tūkstantmečio odisėjoje“

Bendros giesmės tradicija gimė prieš 15 metų, minint Lietuvos vardo tūkstantmetį. Tuomet patriotiškas žygis jachta „Ambersail“ aplink pasaulį „Tūkstantmečio odisėja. Vienas vardas Lietuva“ aplankė 26 lietuvių bendruomenes

20-yje valstybių, o jį vainikavo visame pasaulyje suskambėjusi Tautiška giesmė.

„Tąkart lietuvių bendruomenės himną giedojo vienu metu liepos 5-ąją: pavyzdžiui, Australijos lietuviai giedojo pasitikdami aušrą. Vaizdo medžiaga iš skirtingų pasaulio vietų tapo bendru vienybės klipu, parodytu liepos 6-ąją, minint Mindaugo karūnavimo ir Valstybės dieną“, – prisiminimais dalinasi iniciatyvos sumanytojas.

2019 m. Lietuvos Respublikos Seimas liepos 6-ąją paskelbė ne tik Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo ir Valstybės, bet ir Tautiškos giesmės diena.