Dalyvavimas tarptautinėje mugėje atveria naujų galimybių

Vilniaus miesto šokio teatras „Low Air“ šokio mugėje „Tanzmesse NRW“ dalyvauja nuo 2012 metų. Ankstesnių metų pagrindinėse programose publikai parodyti spektakliai „Feel-Link“ (2012) ir „Žaidimas baigtas“ (2018). Šių Lietuvoje sukurtų projektų pristatymas Diuseldorfe suteikė galimybę su lietuvių kūryba susipažinti Pietų Korėjos, Kinijos, Prancūzijos, Vokietijos, Ispanijos, Suomijos ir kitų šalių žiūrovams, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Dalyvavimas šioje mugėje ir reprezentacinis Lietuvos šokio trupės stendas svarbus bei aktualus profesionaliai auditorijai auginti ir tvaresniems tarptautiniams kontaktams vystyti. Prisistatymas įgyvendinamas bendradarbiaujant su tarptautinio šokio tinklo „Studiotrade“ partneriais iš Vokietijos, Suomijos, Ispanijos, Islandijos ir Prancūzijos. Ši organizacijos sklaida užsienyje apima platesnį kontekstą: derinami vizitai užsienyje, šokio spektaklių pasirodymai, organizacijos veiklos ir bendrų projektų pristatymai, globojami bei prodiusuojami nepriklausomi Lietuvos šokio menininkai.

Apie „Low Air“ veiklos aktualumą už Lietuvos ribų byloja ir tai, kad nuo 2012 m. visi teatro spektakliai buvo pristatyti profesionaliose scenose užsienyje, įvairiuose seminaruose, dalyvauta diskusijose, kitose veiklose. Daugiau nei 40 proc. visų „Low Air“ teatro pasirodymų pristatoma užsienio scenų festivaliuose, mugėse, tarptautiniuose tinkluose: Grenlandijoje, Islandijoje, Švedijoje, JAV, Izraelyje, Bulgarijoje, Austrijoje, Ukrainoje, Bulgarijoje, Sakartvele, Italijoje ir kitose šalyse. Nuo 2018 m. įgyvendindamas tarptautinės profesionalios šokio produkcijos sklaidos strategiją, Vilniaus miesto šokio teatras tęsia iniciatyvą ir šiais metais. Nuoseklią sklaidos užsienyje strategiją etapais finansavo Lietuvos kultūros taryba, Grenlandijos kultūros fondas (NAPA), Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje (NORDEN), „Baltic American Freedom Foundation“ (BAFF), „Nordic Culture Point“, Lietuvos Kultūros Institutas, JAV ambasada Vilniuje, „Baltic Culture Fund“, užsienio organizacijos bei įvairūs festivaliai.

Sėkminga ir progresyvi veikla, įvertinta apdovanojimais

Išplėtotą kultūrinę patirtį turintis Vilniaus miesto šokio teatras „Low Air“ savo meninę, kūrybinę ir edukacinę veiklą Lietuvoje sėkmingai vykdo jau 13 metų. 2017 m. Vilniaus miesto šokio teatrui įteiktas Boriso Dauguviečio auskaras už sėkmingas naujų sceninės išraiškos formų paieškas, spektakliuose jungiant gatvės šokį ir teatrą bei už Lietuvos šiuolaikinio šokio veidą keičiančią pedagoginę veiklą. 2023 m. šokio teatro įkūrėjams Airidai Gudaitei ir Laurynui Žakevičiui skirta Vitos Mozūraitės premija už tai, kad plečia šiuolaikinio šokio ribas, pradeda kurti reiškinius, naujus šioje teritorijoje ir už jos ribų, nagrinėja šiuos fenomenus bei daro įtaką visai šalies meno ir šokio politikai.

Trimis „Auksiniais scenos kryžiais“ apdovanoti spektakliai užsienyje įtraukiami į menines festivalių programas. „Low Air“, 2018–2024 m. laikotarpiu surengusi per 50 pasirodymų ir prisistatymų užsienyje, nuolatos tobulina organizacijos tarptautinį pasirengimą bei atskleidžia aukštą kompetencijų lygį sėkmingai įgyvendinant sklaidos užsienyje projektus. Nuo 2012 m. formuojamas profesionalių kontaktų tinklas ir didėjantis susidomėjimas „Low Air“ produkcija skatina stiprinti tarptautinį matomumą, o kartu ir atverti įsitinklinimo platformą jauniesiems Lietuvos kūrėjams.

Vilniaus miesto šokio teatro ir mokyklos „Low Air“ dalinį spektaklių sukūrimą ir sklaidą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.