„Mes pateikėme UNESCO klausimą mūsų Vakarų partneriams, įvairioms institucijoms, kad nutrauktų bet kokį bendradarbiavimą su Rusijos muziejais... Naudoti rusiškus naratyvus, kurie yra apie didžiąją rusų kultūrą, mes taip pat laikome nusikaltimu. Nes jie iš tikrųjų naudoja šį vadinamąjį didingos rusų kultūros naratyvą kaip ginklą, kuris yra ne blogesnis, o kartais, deja, net veiksmingesnis už jų raketas. Todėl ir siūlome nutraukti bet kokį bendradarbiavimą, atimti iš rusų galimybę daryti įtaką procesams UNESCO...“, – sakė ministras.

Anot jo, vos tik prasidėjus šiam karui tam pritarė daug institucijų. Dabar rusai bando „atsukti atgal“ šį procesą, tačiau didžioji dauguma civilizuotų šalių palaiko idėją „atšaukti rusų kultūrą“ (cancel culture) ir ypač jos „iškilius“ atstovus, sakė O. Tkačenko.

Jis taip pat priminė, kad ministerija kreipėsi į UNESCO, prašydama užfiksuoti rusų planą išvežti Ukrainos kultūros vertybes iš Krymo.

„Jie gali kažką jausti, įskaitant Ukrainos grįžimą į Krymą, bet mes turime imtis visų galimų teisinių priemonių... ir pabrėžti, kad tai neabejotinai yra karo nusikaltimo faktas, nes mes žinome, kad Krymo okupacijos metu neteisėti veiksmai taip pat buvo atlikti prieš UNESCO objektus Bachčisarajuje, Chersone, ir visa tai, atitinkamai, turėtų atitekti rusų reparacijoms. Tačiau mums taip pat svarbu įtraukti tarptautines organizacijas, kad būtų užkirstas kelias tolesniam neteisėtam galimų muziejinių vertybių gabenimui iš Krymo“, – sakė kultūros ir informacijos politikos ministras.

Pasak jo, Kryme yra apie 30 muziejų, daugiau kaip 1 mln. 200 tūkst. eksponatų.

„Tačiau informacijos, kurią gavome iš mūsų generalinio štabo, kad jie (rusų okupantai – red.) pradeda arba planuoja evakuoti ukrainietiškas vertybes, mes negalėjome nelaikyti dar vienu okupacinės valdžios žingsniu, susijusiu su dalykais, kurie yra Ukrainos kultūros paveldo, pasaulio kultūros paveldo dalis. Todėl su jais reikia elgtis pagarbiai... ir užkirsti kelią bet kokiems neteisėtiems veiksmams, susijusiems su Ukrainos kultūros paveldu Kryme“, – pabrėžė O. Tkačenko.

Kaip pranešė „Ukrinform“, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo duomenimis, laikinai okupuotame Kryme užgrobusi valdžia išleido įsakymą, kuriame nustatė muziejų „evakuacijos“ tvarką. Visų pirma buvo patvirtinti vietos institucijų vidaus (regione) ir išorės (į Rusiją) „evakuacijos“ planai. Buvo nustatyta, kad pirmiausia turi būti evakuojami didžiausią materialinę vertę turintys eksponatai.

Ukrainos kultūros ir informacinės politikos ministerija paragino UNESCO ir visus tarptautinius partnerius reaguoti į vadinamosios laikinai okupuoto Krymo valdžios sprendimą pradėti muziejų kolekcijų „evakuaciją“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją