„Rusijoje jie yra didvyriai, kurie niekada nemiršta. Vakaruose – daugiausia karo nusikaltėliai, – prieš dokumentinio filmo „Russians at War“ premjerą reporteriams sakė Kanadoje gyvenanti rusų kilmės režisierė, rašo „Reuters“. – Mane labiausiai šokiravo tai, kokie jie paprasti. Tiesiog eiliniai vyrai, turintys šeimas, humoro jausmą ir savo supratimą, kas vyksta šiame kare.“

Be leidimo dirbusi A. Trofimova gyveno su mūšiuose aplamdytu batalionu, kariams judant Ukrainos rytine dalimi, bei turėjo retą progą iš arti išvysti nualintą ir pakrikusį Rusijos ginkluotųjų pajėgų dalinį, skelbia „Reuters“.

Ginkluotė yra sena, kareiviai keliauja transporto priemonėmis, kurios beveik neapsaugo nuo atakų. Beje, kartą dronų operatorius numetė bombą ant saviškių. Regis, kariams netrūksta tik cigarečių ir alkoholio.

Dauguma kareivių prisipažįsta, kad kariauja tik dėl pinigų, ir jaučia vis didesnį nusivylimą niekaip nesibaigiant 2022 m. vasario mėnesį kilusiam konfliktui. Valstybinėje žiniasklaidoje pateikiamą informaciją apie karą jie vadina „melu“. Kiti toliau kariauja vardan savo ginklo brolių, jų požiūriai stabarėja augant nuostoliams.

„Kai kurie asmenys gali nesuprasti tikrųjų karo priežasčių, bet jie nusprendžia kovoti, nes neteko artimo žmogaus. Galbūt nori ir atkeršyti“, – sakė A. Trofimova. Jos sukurtame dokumentiniame filme rodoma medikų komanda, renkanti kūnus mūšio lauke. Trims komandos nariams sugrįžus juoduose maišuose, likusieji pravirksta.

Tiesa, juostoje rodomi tik trumpi mūšių fragmentai, taip pat neperteikiamas Maskvos pajėgų sukeltos destrukcijos Ukrainoje mastas. Vienas karys kaltinimus įvykdžius karo nusikaltimų pakomentavo vienu žodžiu – „neįmanoma“.

Anot pačios režisierės, būdama netoli fronto linijos ji nepastebėjo jokių karo nusikaltimų požymių. „Manau, kad dabar Vakarų žiniasklaidoje Rusijos kariai siejami su karo nusikaltimais būtent todėl, jog nebuvo kitų istorijų. Štai kita istorija. Tai mano bandymas pažvelgti pro karo rūką ir pamatyti žmones tokius, kokie jie yra iš tikrųjų.“

Kitame dokumentiniame filme, kurio premjera irgi įvyko Venecijos kino festivalyje, „Songs of Slow Burning Earth“ pasakojama apie Ukrainos kančias. Jo režisierė sukritikavo sprendimą šiame festivalyje rodyti „Russians at War“ pareiškusi, kad dar per anksti įsibrovėlius vaizduoti su užuojauta.

„Manau, kad rusų režisieriai turėtų... parodyti tikrąjį šio karo nusikaltėlių veidą“, – trečiadienį, rugsėjo 4 d., sakė Olha Žurba.

A. Trofimova atmetė kritiką. Jos teigimu, būtina dar labiau nekurstyti neapykantos ir ieškoti bendro pagrindo.

„Nuo karo pradžios 2022 m. vasario 24 d. sudeginta daug tiltų tarp Rusijos ir Vakarų. Norėčiau, kad šis filmas būtų jeigu ne tiltas, tai nors virvė, kurią galėčiau permesti ir padėti mums suprasti vieni kitus“, – tvirtino ji.

Dokumentinis filmas „Russians at War“ įtrauktas į Venecijos kino festivalio nekonkursinę programą. Festivalis vyks iki šeštadienio, rugsėjo 7-osios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)