Nors iš pirmo žvilgsnio tai skamba utopiškai, permatomos saulės panelės ateityje gali tapti realybe, o mokslininkai jau sukūrė keletą analogiškų prietaisų prototipų, rašo interestingengineering.com.

Šiuo metu ši technologija paremta saulės koncentratoriais, kurie yra sukurti taip, kad sugertų UV ir infraraudonuosius spindulius, nematomus plika akimi, ir paverstų juos energija.

Tai vadinama fotovoltiniu stiklu ir sukurta siekiant užtikrinti, kad energija būtų generuojama net tada, kai stiklo paviršius visiškai permatomas. Dar nuo 2014 m. Mičigano universiteto mokslininkai kuria ir tobulina skaidrų saulės koncentratorių, gebantį paversti beveik bet kokį stiklo lakštą fotovoltiniu stiklu.

Kadangi šiuolaikinėje pramonėje stiklo yra praktiškai visur, manoma, kad ilgainiui jį būtų galima pakeisti elektros energiją generuojančia alternatyva.

Apskaičiuota, kad vien JAV yra 5–7 mlrd. kvadratinių metrų stiklinių paviršių pradedant telefono ekranais ir baigiant dangoraižiais. Visa tai galėtų būti pritaikyta generuoti elektros energiją, rašo interestingengineering.com

Saulės kolektorius

Vienas pagrindinių inovacijos privalumų – galimybė juos pritaikyti didmiesčiuose. Įprastiems saulės kolektoriams būtina užtikrinti tam tikrą plotą, reikia atsidėti lėšų surinkimo darbams. Kita vertus, ištobulinus permatomų saulės kolektorių technologiją, juos paprasčiausiai būtų galima naudoti vietoje įprastinių namų, automobilių stiklų.

„Matote daug stiklo ir plieno pastatų, kurių sienos, iš esmės, sudarytos iš stiklo. Kodėl to energijos pertekliaus (iš saulės šviesos) nepavertus į elektors energiją, kuri galėtų maitinti patį pastatą“, – „The Energy Mix“ sako Mičigano universiteto elektros inžinerijos profesorius Stephenas Forrestas

Anot jo, šiuo metu tyrėjų komanda geba sukurti stiklo plokštes, gebančias elektra paversti apie 7 proc. saulės energijos. Mokslininkas tikisi, kad netolimoje ateityje šis skaičius išaugtų iki maždaug 15 proc.

Stiklas

„Kaip ir su dauguma naujų švarios energijos technologijų, didžioji dalis darbo šiuo metu yra padidinti efektyvumą ir sumažinti išlaidas tiek, kad produktas būtų prasmingas būsimam pirkėjui“, – sako tyrėjas.

Mičigano universitetas šiuo metu siekia patentuoti savo kuriamas saulės energijos technologijas ir ieško pramonės partnerių, galinčių jas gaminti ir parduoti.

Tokios inovacijos ne tik efektyvina saulės energijos panaudojimą, bet tuo pat metu ir priartina mus prie tvarios ateities, nepriklausomos nuo iškastinio kuro pramonės.