Neseniai mokslininkai karštą orą pavertė geriamuoju vandeniu naudodami naują gelio prietaisą. Jie pasiekė reikšmingą proveržį: sukūrė molekulinės inžinerijos būdu sukurtą hidrogelį, kuris gali paversti vandenį švariu naudodamas tik saulės šviesos energiją, rašė sciencedaily.com.

Dabar mokslininkai sukūrė saulės energija varomą technologiją, kuri sūrų vandenį paverčia švariu geriamuoju vandeniu be pavojingų per vandenį plintančių ligų. Jei jų teiginiai yra teisingi, tai gali būti didžiulis žingsnis siekiant aprūpinti besivystančias ir kitas šalis patikimu ir saugiu vandeniu.

Išsivysčiusiose šalyse švaraus vandens prieinamumą laikome savaime suprantamu dalyku. Dauguma mūsų beveik nesusimąstome, ar vanduo, tekantis iš mūsų čiaupų, yra saugus, ar ne. Tačiau taip yra ne visiems – apie 40 proc. pasaulio gyventojų neturi galimybės gauti pakankamai švaraus vandens. Dar blogiau, Jungtinių Tautų Vandens departamento skaičiavimais, apie 4 mlrd. žmonių bent vieną mėnesį per metus patiria didelį vandens trūkumą. O didėjant klimato krizei ši problema tik gilės.

Vanduo

Todėl poreikis ieškoti naujų metodų, kaip aprūpinti švariu ir patikimu vandeniu rizikos grupėms priklausančias šalis ir regionus, vis didėja. Tačiau naujausi Londono karališkojo koledžo tyrimai gali suteikti tam tikrą viltį, rašo iflscience.com.

Tyrėjų komanda, bendradarbiaudama su Masačusetso technologijos institutu ir Helmhotzo atsinaujinančios energijos sistemų institutu, sukūrė naują sistemą, kuri, naudodama saulės energiją, gamina pastovų vandens kiekį. Remiantis jų naujuoju tyrimu, šis procesas yra daugiau nei 20 proc. pigesnis už tradicinius metodus ir gali būti naudojamas viso pasaulio kaimo vietovėse.

„Ši technologija gali išplėsti bendruomenėms prieinamus vandens šaltinius už tradicinių, – pareiškime teigė Londono karališkojo koledžo inžinerijos vyresnysis dėstytojas daktaras Vei He, – ir, tiekdama vandenį iš neužterštų druskos šaltinių, gali padėti kovoti su vandens trūkumu ar netikėtomis ekstremaliomis situacijomis, kai sutrinka įprastinis vandens tiekimas.“

Kaip tai veikia? Naujojoje sistemoje naudojamos specializuotos membranos, kuriomis druskos jonai nukreipiami į sūrymo srovę. Po to jį galima atskirti nuo vandens, kad jis būtų šviežias ir tinkamas gerti.

Saulė

Be to, mokslininkų komanda sukūrė būdą, kaip lanksčiai reguliuoti sūraus vandens srauto per sistemą įtampą ir greitį. Tai leido jiems prisitaikyti prie bet kokios turimos saulės šviesos, kartu nesumažinant bendro pagaminamo geriamojo vandens kiekio.

Iš pradžių tyrėjų komanda rinko informaciją Chelleru kaime, esančiame netoli Haidarabado (Indija). Vėliau jie pasinaudojo šia informacija, kad atkurtų tas pačias sąlygas kaime Naujojoje Meksikoje, kur sėkmingai pavertė iki 10 kubinių metrų gėlo vandens – tiek, kad jo pakaktų aprūpinti 3 tūkst. žmonių per dieną. Procesas vyko nepriklausomai nuo to, ar saulę užstojo debesys, ar lietus.

„Siūlydama pigią, ekologišką alternatyvą, kurią galima naudoti ne elektros tinkle, mūsų technologija leidžia bendruomenėms naudotis alternatyviais vandens šaltiniais (pvz., giliais vandeningais sluoksniais ar sūriu vandeniu) ir taip spręsti vandens trūkumo ir tradicinių vandens šaltinių užterštumo problemą“, – pridūrė jis.

Vanduo

Visame pasaulyje apie 56 proc. turimo požeminio vandens yra sūrus ir netinkamas gerti. Ši problema ypač opi tokiose vietose kaip Indija, kur 60 proc. žemės ploto yra sūraus vandens. Taigi ši nauja sistema suteikia vilties, kad vandens šaltinius galima saugiai ir nebrangiai nudruskinti.

Straipsnis paskelbtas žurnale „Nature Water“.