Apie dirbtinio intelekto pasiekimus „Delfi diena“ vedėjas Titas Atraškevičius kalbėjosi su KTU Elektros ir elektronikos fakulteto profesoriumi, dirbtinio intelekto ekspertu Vidu Raudoniu. „ABC“

KTU profesoriaus Vido Raudonio, LSMU profesorės Skaidros Valiukevičienės, projekto partnerio bendrovės „Dts solutions“ ir komandos pastangomis sukurta programinė įranga geba ne tik pasiekti net 95 proc. tikslumą diagnozuojant šią ligą, bet jau yra išbandyta ir klinikinėje praktikoje.

„Sukūrėme sistemą, kuri paprasčiausiai naudoja telefone esančią kamera, su kuria nufotografavus įtartinos vietos odos paviršiuje vaizdą, dirbtinio intelekto modelis nustato, ar odos darinys yra artimas melanomai ar kokiai nors kitai ligai“, – aiškina V. Raudonis.

Vidas Raudonis

Pasak jo, šia sistema gali naudotis ne tik medikai, mat kūrėjai taikėsi ir į tą žmonių sritį, kuri rūpinasi savo sveikata ir turi tam tikrų abejonių dėl savo odos darinių.

„Tai toks palengvinimas, kad specialistas, kuris nėra dermatologas, gali patvirtinti arba atmesti savo spėjimą naudodamas mūsų sistemą. Tai prisideda šalia jau egzistuojančių kompetencijų. Sistema gali naudotis ir šeimos gydytojai, ir tie gydytojai, kurie dirba regionuose, taip pat ir gyventojai, besirūpinantys savo sveikata“, – dėsto pašnekovas.

Anot jo, į internetinę svetainę smartvissolution.com bet kuris žmogus, kuris turi prieigą prie interneto, gali įkelti savo odos darinio nuotrauką.

„SmartVisSolution“

„Tereikia įkelti apgamo nuotrauką ir sistema parodys tikimybiškai atsakymą, kad tam tikras apgamas priklauso tam tikrai ligai. Ten veikia ligos kodas. Deja, kol kas nenusprendėme, kaip išfiltruoti nesusijusius duomenis, todėl visus kitus objektus (ne darinius) sistema mato kaip melanomą“, – perspėja mokslininkas.

Siūlomas internetinis puslapis yra pasiekiamas visiems, nežiūrint į tai koks yra naudotojo išsilavinimas, tačiau jis dar kart primena, kad galutinę diagnozę visada teisingiausiai nustatys gydytojai, o šis įrankis – tik pagalba didinant melanomos prevenciją.

„Jei iškiltų didelių abejonių dėl odos darinio – visada kreipkitės į medikus“, – sako profesorius.

Melanoma

Melanoma tebėra nemažas iššūkis sveikatos priežiūros sistemoms – prognozuojama, kad iki 2040 m. sergamumas šia liga pasaulyje padidės 50 proc., o mirtingumas – 68 proc. Ankstyva ir tiksli diagnozė yra labai svarbi siekiant pagerinti pacientų gydymo rezultatus ir sumažinti mirtingumą, susijusį su šiuo naviku.