Kadangi DNR yra genetinis kodas, nuo kurio priklauso, kaip auga ir veikia mūsų kūnas, sukralozės vartojimas yra rimta problema, galinti sukelti daugybę sveikatos problemų, mano mokslininkai.

Jų susirūpinimas yra toks didelis, kad dabar jie ragina maisto standartų agentūras peržiūrėti šio cukraus pakaitalo saugumą ir reguliavimo statusą.

Techninis terminas, apibūdinantis tai, kas taip pažeidžia DNR, yra genotoksiškas, o tyrime buvo nagrinėjamas būtent sukralozės-6-acetatas: šis cheminis junginys susidaro vartojant sukralozę ir metabolizuojant ją organizme, kaip nurodyta 2018 m. atliktame tyrime su žiurkėmis.

Žmogaus DNR

Europos maisto saugos tarnyba visoms genotoksinėms medžiagoms yra nustačiusi toksikologinio susirūpinimo ribą – 0,15 mikrogramo vienam žmogui per dieną“, – sako biomedicinos inžinierė Susan Schiffman iš Šiaurės Karolinos valstybinio universiteto.

„Mūsų tyrimas rodo, kad sukralozės-6-acetato pėdsakai, esantys viename saldintame sukralozės gėrime per dieną, viršija šią ribą. Ir tai net neatsižvelgiant į sukralozės-6-acetato kiekį, kuris susidaro kaip metabolitai po to, kai žmonės suvartoja sukralozę.“

Kitaip tariant, sukralozės-6-acetato šiuose produktuose yra dar prieš juos suvartojant, tačiau dar daugiau jo susidaro virškinimo metu. Sukralozė iš tikrųjų gaminama iš patobulintos sukralozės-6-acetato versijos, kuri sintetinama iš sacharozės cukraus.

Tyrimo metu mokslininkai atliko keletą laboratorinių bandymų su žmogaus kraujo ląstelėmis ir žarnyno sienelių audiniu, kad išsiaiškintų reakciją į sukralozę ir sukralozės-6-acetato junginį. Taip pat buvo atliekami žarnyno ląstelių genetinio aktyvumo tyrimai, visi jie atlikti taikant standartines DNR pažeidimų nustatymo analizės procedūras.

Cukrus

Tyrimai patvirtino genotoksinius ir klastogeninius (pažeidžiančius DNR grandines) mechanizmus, taip pat parodė padidėjusią genų, susijusių su uždegimu, oksidaciniu stresu ir vėžiu, raišką. Be to, buvo pažeista ir žarnyno gleivinė.

„Nustatėme, kad sacharozė ir sukralozės-6-acetatas sukelia žarnyno nesandarumą. Iš esmės dėl jų žarnyno sienelės tampa pralaidesnės. Cheminės medžiagos pažeidžia „sandarias jungtis“ arba sąsajas, kuriose žarnyno sienelės ląstelės jungiasi viena su kita“, – sako S. Schiffman.

Nesandarus žarnynas reiškia, kad iš dalies suvirškintas maistas ir toksinai gali prasiskverbti į kraują. Ši būklė gali būti sukelta įvairiais būdais ir gali turėti vėlesnį poveikį kitiems kūno organams.

Naująjį tyrimą atlikę mokslininkai įspėja, kad žmonės nuo šiol turėtų nustoti vartoti sukralozę ir visus produktus, kuriuose jos yra. Anksčiau šis saldiklis buvo patvirtintas reguliavimo institucijų, remiantis tyrimais, rodančiais, kad jis nepakitęs patenka į organizmą, tačiau naujausi tyrimai paneigia šias išvadas.

Gazuoti gėrimai

Dabar šį patvirtinimą gali tekti peržiūrėti. Mokslininkai teigia, kad tolesniais tyrimais būtų galima atidžiau išnagrinėti galimai pavojingą sukralozės-6-acetato poveikį sveikatai.

„Atėjo laikas peržiūrėti sukralozės saugumą ir reguliavimo statusą, nes daugėja įrodymų, kad ji kelia didelį pavojų sveikatai“, – sako S. Schiffman.