Augančių NFT entuziastų gretų negąsdina net tai, kad jų įsigyti pirkiniai itin sunkiai apčiuopiami – dažnu atveju perkamas skaitmeninio kūrinio „originalas“ yra tik simbolių seka blokų grandinėje, įrodanti kūrinio nuosavybę, nebūtinai suteikiant autorinių ar kitų teisių į kūrinį.

Tačiau NFT turėjimas savo virtualioje kišenėje suteikia socialinį statusą ir pripažinimą, kurį sunku įgyti kitais būdais. Ne veltui tokios NFT kolekcijos kaip „Bored Apes“ yra vadinamos klubais, o jų turintys laiko save elitinės bendruomenės nariais. Tradicinio meno atstovai atšauna, kad į beždžionę pakeistas profilio paveikslėlis toli gražu neprilygsta Monet paveikslo pasikabinimui ant svetainės sienos.

O kaip ši takoskyra atrodo per pinigų prizmę? Jūsų vertinimui: panašias kainas turintys meno kūriniai (šiuo atveju, paveikslai) ir nepakeičiami žetonai (šiuo atveju, grafiniai darbai, pateikiami JPG, PNG ar GIF formatu). Tradicinių meno kūrinių kainas tikrinau internetinėje meno galerijoje „Saatchi Art“, o NFT kūrinių kainas – šiuo metu populiariausioje jų prekybos platformoje „OpenSea“.

Pirmas lygis: 135 doleriai

Meno kūriniai „Ink 003“ ir „Divine Fury“.