LOGIN.LT laidoje svečiavęsis A. Chmieliauskas yra įsigilinęs į virtualiuose karuose naudojamus metodus, ir jis patikina – net pats yra nustebęs, kaip prastai čia sekasi Rusijai.

„Kibernetiniame fronte, kaip mes jį apibrėžiame ir įsivaizduojame, įdomumas yra tas, kad nieko taip ir neįvyko“, – apžvelgia A. Chmieliauskas

Jis paaiškina, kad įprastai suvokiami keli būdai karybai virtualioje erdvėje: pirmasis tai tiesioginės kibernetinės atakos, skirtos paralyžiuoti infrastruktūrai, o kita dalis – tai informacinis arba propagandinis karas. Virtuali erdvė taipogi dar apima ir žvalgybą.

„Ypač informaciniame lauke šis karas yra labai naujoviškas. Šiuo aspektu, nevertinant to, kad karas labai žiaurus ir bereikšmis, kaip jis rutuliojasi informaciniame aspekte yra labai įdomu ir čia, gali būti, Ukraina turi persvarą“, – tikina A. Chmieliauskas.

Jis patikina, kad iki šiol technologijų srities ekspertai kraipo galvas, kaip tai atsitiko. Tam jis matytų dvi priežastis.

„Vienas atsakymas paremtas moksliniais tyrimais kibernetinio karo srityje – kibernetines atakas analizavę mokslininkai sako, kad jos nevyksta tuo metu, kai krenta bombos, jos vyksta arba prieš tai, arba po to. Tai dalinai paaiškina, kas vyksta dabar. Bet žiūrint į informacinio karo pusę, sakote, persvarą turi Ukraina ir atrodo, kad tai yra teisybė. Tai didelę nuostabą sukėlė visam pasauliui“, – dėsto A. Chmieliauskas.

Jis primena, kad 8 metus Rusija su Ukraina kariavo hibridinį karą, kuriame be kariuomenės dalyvavo ir privačios pseudo karinės organizacijos, programišiai, civiliai, stiprus buvo propagandos elementas.

„Tą karą išrado rusai kovodami su Ukraina ir tai buvo labai modernus karas. Vakarai mokėsi hibridinio karo principų iš rusų paskutinius 10 metų, apie tai parašyta begalė mokslinių darbų, ir visi jie ateina iš Rusijos stovyklos. Kas atsitiko per paskutinę savaitę – hibridinis karas baigėsi ir prasidėjo tiesiog standartinis tradicinis karas. Rusai paėmė atsivertė seną knygą, Antrojo pasaulinio karo, pavadino visus naciais, ir nutarė išvaduoti šalį nuo nacių.

Tai yra tas pats, kas II pasaulinio karo tęsinys – visiškai užbrėžtas brūkšnys nuo to hibridinio karo, kuris vyko paskutinius 8 metus, kuris pasižymėjo sudėtingumu, melagystėmis, informacijos kontrole. Vieną dieną tai tiesiog baigėsi ir netikėtai prasidėjo senas paprastas karas. Kas atsitiko Ukrainos ir Vakarų pusėje – atrodo, kad išmoko hibridinio karo pamokas iš rusų ir dabar jas naudoja prieš pačius rusus“, – nuomone dalijosi ekspertas.

Dalintis
Nuomonės