Socialinių tinklų analizės bendrovės „Graphika“ duomenimis, vien per rugsėjį tokiose programėlėse ir svetainėse apsilankė 24 mln. žmonių, rašo „Bloomberg“.

Tokiose platformose naudotojams leidžiama įkelti visiškai apsirengusio asmens nuotrauką, o tada dirbtinis intelektas sukuria netikrą nuogo žmogaus atvaizdą.

„Graphika“ ataskaitoje taip pat teigiama, kad nuo šių metų pradžios šių svetainių ir programėlių nukreipiamųjų nuorodų skaičius platformose, įskaitant „X“ ir „Reddit“, išaugo daugiau nei 2000 proc.

Taip pat socialinio tinklo „Telegram“ grupėse, kurios naudojamos šioms paslaugoms pasiekti, yra bent 1 mln. naudotojų, teigiama ataskaitoje.

Tyrėjai baiminasi, kad „didėjantis šių paslaugų žinomumas ir prieinamumas, labai tikėtina, lems tolesnius žalos internete atvejus, pavyzdžiui, nuogų atvaizdų kūrimą ir platinimą, priekabiavimo kampanijas, seksualinį priekabiavimą ir vaikų seksualinio išnaudojimo medžiagos generavimą“.

Asociatyvi nuotrauka

Programėlės, kuriomis kuriami „deepfake“ aktai – skaitmeniniu būdu pakeisti vaizdai, kad asmuo nuotraukoje atrodytų nuogas, egzistuoja jau kelerius metus. Paprastai jos kuriamos be subjekto sutikimo ir anksčiau buvo nukreiptos prieš įžymybes ir interneto asmenybes.

Vasario mėnesį „Twitch“ transliacijų operatorė „QTCinderella“ tapo internete platinamų jos „deepfake“ pornografinių vaizdo įrašų auka.

Kitą dieną po to, kai internete buvo pasidalinta vaizdo įrašo ekrano nuotrauka, ji platformos „X“ įraše teigė: „Kūno dismorfija, kurią patyriau pamačiusi tas nuotraukas, mane sužlugdė.“

Rugsėjį keliose Ispanijos mokyklose buvo išplatintos suklastotos daugiau kaip 20 mergaičių nuogų atvaizdų nuotraukos. Nuotraukos buvo apdorotos dirbtinio intelekto programa, rašo „El País“.