Tarptautinės rinkos tyrimų bendrovės prognozuoja, kad iki 2025 metų daugiau nei 55 proc. logistikos įmonių bus įdiegusios DI sprendimus, tačiau tik trečdalis jų sugebės efektyviai pritaikyti šią technologiją visuose savo veiklos etapuose​.

Šiaurės Amerika ir Azija užima lyderiaujančias pozicijas, sparčiai diegiant DI technologijas logistikos sektoriuje. 2022 m. JAV ir Kinija kartu sudarė apie 70 proc. pasaulinių investicijų į DI, tuo tarpu Europai jų teko tik apie 15 proc. Tad Europa, nors ir turinti didelį inovacijų potencialą, šiek tiek atsilieka. Tai lemia griežtesni reguliavimai, atsargesnis požiūris į naujoves, mažesnės investicijos į DI technologijas ir sudėtingesnė logistikos infrastruktūra. Vis dėlto, augantis DI naudos supratimas ir sėkmingi jos pritaikymo pavyzdžiai gali paskatinti greitesnį šios technologijos diegimą ir Europoje. Apie tai, kaip veiksmingai tą padaryti, transporto ir logistikos verslo ekspertai diskutuos šeštajame „Transporto inovacijų forume“, spalio 9-10 d.

Procesų ir rutininių darbų efektyvinimas

Sektoriaus atstovai sutaria, kad DI sprendimai yra ypač svarbūs norint pagerinti transporto ir logistikos verslo efektyvumą. Pavyzdžiui, LTG grupė aktyviai tiria ir diegia DI technologijas, siekdama automatizuoti kasdienes užduotis ir optimizuoti priežiūros procesus.

„DI taikymo galimybes analizuojame labai plačiai – nuo skambučių centro pokalbio asistentų, video ir foto informacijos analizės, administracinės informacijos valdymo, IT pagalbos iki robotizuojamų pagrindinių veiklų: techninės priežiūros ir net savaeigių riedmenų valdymo“, – sako LTG grupės technologijų vadovas Vytautas Bitinas. Jo teigimu, tai galėtų ženkliai sumažinti sąnaudas ir pagreitinti procesus.

Vytautas Bitinas

Ypač svarbų vaidmenį DI atliks optimizuojant transporto parko priežiūrą. LTG jau turi daug sukauptų duomenų apie įrengimų eksploatacijos laiką, jų remonto istoriją, kelio būseną bei kitus duomenis, kurie leidžia DI numatyti tinkamą priežiūrą, iš anksto suplanuoti reikiamus darbus bei palengvina remonto padalinių darbą.

„Naudodami DI mokomės proaktyviai numatyti, kada ir kokios priežiūros reikės mūsų technikai, ir tokiu būdu efektyviau naudoti resursus – atsargines dalis, darbo jėgą ir laiką“ – pabrėžia V. Bitinas.

Nuo energijos šuolių valdymo iki žalesnės ateities

Didėjant energijos kainoms, verslai ieško būdų, kaip optimizuoti resursų naudojimą. Tyrimai rodo, kad efektyviai taikant DI technologijas, energijos sąnaudas galima sumažinti iki 20 proc. Šiaurės Amerikos ir Azijos įmonės jau aktyviai naudojasi šia galimybe, o Europa dar tik pradeda tai daryti. Siekdama pagerinti energetinį efektyvumą, LTG taip pat analizuoja DI sprendimus ir energetikos srityje.

„LTG sparčiai elektrifikuoja savo veiklą. Naudosime vis daugiau elektros energijos, tad testuojame ir DI paremtas sistemas, kurios analizuoja energijos vartojimo duomenis. Ieškome vartojimo anomalijų, norime sumažinti elektros kainų šuolių įtaką, padidinti energijos vartojimo efektyvumą“, – teigia V. Bitinas.

DI sprendimai taip pat yra itin svarbūs siekiant įmonių tvarumo tikslų. Transporto inovacijų asociacijos vadovė Rugilė Andziukevičiūtė-Buzė pabrėžia, kad įmonės, diegiančios DI, gali ne tik sumažinti anglies dioksido emisijas, bet ir efektyviau valdyti tiekimo grandines. Nors pradžia gali būti sudėtinga dėl integracijos iššūkių, sėkmingas DI pritaikymas gali duoti reikšmingų rezultatų tiek ekonominiu, tiek aplinkosaugos požiūriu.

Rugilė Andziukevičiūtė-Buzė

Tuo tarpu Artūras Michejenko, „DKV Mobility“ vadovas Baltijos šalims, sako, kad jų įmonė taiko DI sprendimus, kurie įtraukia įvairius kintamuosius į užsakymų valdymo ir maršrutų planavimo procesus. Tokie sprendimai užtikrina efektyvesnį išteklių naudojimą ir leidžia pasiūlyti klientams lankstesnes bei tikslesnes paslaugas.

Panašų požiūrį išreiškia ir telematikos bei transporto valdymo sprendimus siūlančio įmonės „Gurtam“ vadovas Aliaksei Shchurko, pabrėždamas, kad jų sukurtas DI asistentas „flespi“ padeda optimizuoti techninės pagalbos procesus, mažindamas energijos sąnaudas ir sutrumpindamas laiką, reikalingą techninėms užduotims spręsti – nuo kelių dienų iki vos kelių valandų.

Ateityje – personalizuoti sprendimai

Visgi pašnekovų manymu, ateityje DI paremtos technologijos neapsiribos vien procesų optimizavimu ar kaštų taupymo sprendimais. A. Shchurko teigimu, per ateinančius penkerius metus DI galės ne tik tobulinti esamas sistemas, bet ir pasiūlyti naujus sprendimus, orientuotus į kontekstinį suvokimą ir personalizuotas paslaugas.

„Atsižvelgiant į didėjantį tiekimo grandinių sudėtingumą, DI vaidmuo valdant šiuos procesus bus labai svarbus. DI leis integruoti daugybę kintamųjų į maršrutų ir užsakymų planavimą. O tai jau viršija žmogaus galimybes“, – teigia A. Michejenko​.

Artūras Michejenko

Nors Europa atsilieka nuo Šiaurės Amerikos ir Azijos DI diegimo srityje, augantis supratimas apie DI naudą ir inovacijų potencialas gali greitai pakeisti šią situaciją. Ateityje transporto ir logistikos sektorius bus neatsiejamas nuo DI sprendimų, o tie, kurie efektyviai juos įdiegs, taps rinkos lyderiais. Lietuva, kaip viena iš logistikos lyderių Europoje, turi puikias galimybes tapti pavyzdžiu, kaip efektyviai naudoti DI technologijas, ir įkvėpti kitus regiono verslus siekti daugiau.