Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius António Guterresas įspėjo pasaulį neleisti dirbtiniam intelektui (DI) dalyvauti priimant sprendimus dėl branduolinių ginklų paleidimo, rašo iflscience.com.

Kalbėdamas Ginklų kontrolės asociacijos (ACA) posėdyje, A. Guterresas perspėjo, kad „žmonija yra ant peilio ašmenų“, o branduolinių ginklų panaudojimo rizika yra „aukštumoje, kokios nebuvo nuo Šaltojo karo laikų“.

„Valstybės dalyvauja kokybinėse ginklavimosi varžybose“, – savo kalboje sakė A. Guterresas. „Tokios technologijos, kaip dirbtinis intelektas, didina pavojų, branduolinis šantažas atsinaujino, kai kurie neatsargiai grasina branduoline katastrofa, o režimas, skirtas užkirsti kelią branduolinių ginklų naudojimui, bandymams ir platinimui, silpnėja. Brangūs draugai, mums reikia nusiginkluoti dabar.“

Generalinis sekretorius paragino šalis nusiginkluoti, o tas, kurios jau turi branduolinių ginklų, – pirmauti.

„Taip pat raginu Jungtines Valstijas ir Rusijos Federaciją grįžti prie derybų stalo, visiškai įgyvendinti naująją START sutartį ir susitarti dėl ją pakeisiančios sutarties“, – tęsė jis. „Kol šie ginklai nebus panaikinti, visos šalys turi susitarti, kad bet kokį sprendimą dėl branduolinių ginklų panaudojimo priima žmonės; ne mašinos ar algoritmai.“

Prieš dvejus metus JAV, Jungtinė Karalystė ir Prancūzija paskelbė bendrą pareiškimą dėl būtinybės „išlaikyti žmogiškąją kontrolę“ paleidžiant branduolinius užtaisus. Rusija ir Kinija dar nėra paskelbusios panašaus pareiškimo, rašo „The Guardian“.