„Gamedev Fund“ vadovas, buvęs technologijų startuolio „Deeper“ vykdomasis direktorius, Vytautas Dobilas teigia, kad bendrovė ieško investavimo galimybių nepriklausomų (angl. indie) žaidimų kūrėjų segmente, nes jame dirbančioms studijoms sunkiau pritraukti investicijų.

Anot jo, fondas investuos į Europos šalių žaidimų kūrimo komandų projektus, didesnį dėmesį skirdamas Rytų ir Vidurio Europos bei Šiaurės šalių regionams.
 Vytautas Dobilas

Įkūrėjai – žaidimų verslo senbuviai

Fondo įkūrėjų gretose net keli vaizdo žaidimų kūrimo ekosistemos „Unity Technologies“ buvę darbuotojai. Ši pasaulinė kompanija Lietuvoje veikia nuo 2009 metų, o su specialistais iš Lietuvos bendradarbiauja dar ilgiau. 2004 m. programinės įrangos kūrėjas Aras Pranckevičius (vienas iš „Gamedev Fund“ steigėjų) tapo pirmuoju atlyginimą gaunančiu bendrovės darbuotoju, o Vilmantas Balasevičius vadovavo „Unity Lithuania“ padaliniui. Kitas fondo partneris Renaldas Zioma taip pat yra įgavęs patirties dirbant JAV žaidimų korporacijos „Electronic Arts“ komandoje.

„Gamedev Fund“ planuoja 5 mln. EUR investicinį portfelį, o pradinis fondo veiklos laikotarpis yra 7 metai, tačiau jo įkūrėjai, neatmeta, kad investuotojų branduolys plėsis, augs ir jo investicinės galimybės, ilgės fondo veiklos trukmė.

Įkūrėjai taip pat buria tarptautinį žaidimų kūrimo mentorių tinklą, kurį sudarys profesionalai įgiję patirtį garsiose pasaulinėse žaidimų studijose.

„Gamedev Fund“ steigėjai pabrėžia, kad ilgametė patirtis žaidimų industrijoje jiems leis lengviau rasti tarpusavio sutarimą su žaidimų kūrėjais, suprasti jų poreikius ir padėti siekti sėkmingo rezultato rinkoje.

Daugiau galimybių pritraukti finansavimą – sveikintina

Lietuvos rizikos ir privataus kapitalo asociacijos (LT VCA) direktorės Gerdos Sakalauskaitės teigimu, tokio fondo įsisteigimas Lietuvoje yra sveikintinas, nes leis ir toliau didinti finansavimo prieinamumą sparčiai besivystančioje žaidimų kūrimo industrijoje. Tai pat tai yra ir geras signalas vietinei rizikos kapitalo situacijai, ypač tokiu periodu kai dėl nestabilios geopolitinės situacijos ir ekonomikos lėtėjimo pritraukti užsienio fondų investicijas tampa sudėtingiau.

Lietuvos žaidimų kūrėjų asociacijos (LŽKA) vadovas Gediminas Tarasevičius, pabrėžia, kad toks fondas Lietuvoje yra pirmasis, ir jo steigimas yra puiki žinia Lietuvos žaidimų industrijai. Ankstyvos stadijos investicinis fondas neabejotinai paskatins naujų žaidimų kūrimo ir technologijų verslų steigimąsi, pagreitins sektoriaus brandą bei užtikrins ekosistemos, kuri ilgus metus turėjo didelį tokio fondo poreikį, tvarumą.