Pasitelkusi iš kosminių kelionių įkvėptą technologiją, „Speedo“ sukūrė naują „Fastskin LZR Racer“ kostiumo versiją, kuri vadinama vandeniui atspariausia iki šiol.

Teigiama, kad šis kostiumas suteikia „nesvarumo jausmą“, todėl jį vilkės geriausi plaukikai, tarp jų Emma McKeon iš Australijos, amerikietis Caelebas Dresselis ir britas Adamas Peaty.

„Tai mano mažasis „Speedo“ raketinis kostiumas“, – sakė laisvojo stiliaus ir plaukimo peteliške asas C. Dresselis, kuris Tokijo olimpinėse žaidynėse laimėjo penkis aukso medalius, vilkėdamas ankstesnę kostiumo versiją.

Asociatyvi nuotrauka

„Jaučiuosi užtikrintas, kad naujasis kostiumas man padės“, – pridūrė jis.

E. McKeon, 2021 m. Tokijo olimpinėse žaidynėse laimėjusi septynis medalius, įskaitant keturis aukso, naująjį kostiumą pavadino „greitesniu nei bet kada“.

Kostiumuose naudojama dangos technologija, iš pradžių naudota NASA palydovams apsaugoti.

Tai naujausias pasiekimas dešimtmečius trunkančioje kovoje dėl pranašumo, kurioje kiti prekių ženklai, tokie kaip „Arena“, „Mizuno“ ir „Jaked“, siekia dar labiau praplėsti ribas.

„Didžiausias plaukimo veiksnys, nes plaukiama vandenyje, yra pasipriešinimas, kuris labiausiai mažina greitį“, – agentūrai AFP sakė Kevinas Netto, fizinių pratimų mokslo specialistas.

Asociatyvi nuotrauka

„Taigi viskas, kas gali pakeisti pasipriešinimo jėgas, yra aukso vertės.“

Bėgant metams maudymosi kostiumėliai buvo gaminami iš flanelės, medvilnės, šilko, latekso, nailono ir likros.

Dabar, kai 2008 m. Pekino olimpinėse žaidynėse naudotas prieštaringai vertinamas „Speedo“ viso kūno kostiumas buvo pavadintas „technologiniu dopingu“, Pasaulinė vandens sporto organizacija reikalauja, kad šie kostiumai būtų pagaminti iš pralaidžių medžiagų.

Besiūlis ir iš dalies poliuretaninis kostiumas buvo sukurtas padedant NASA, kad padėtų išlaikyti plūdrumą, gerokai sumažintų pasipriešinimą ir leistų plaukti greičiau ir ilgiau.

Tai padėjo pasiekti daugybę pasaulio rekordų žaidynėse Kinijoje.

Asociatyvi nuotrauka

Vėliau buvo sukurti dar pažangesni modeliai, įskaitant iš dalies poliuretano pagamintus „Arena“ kostiumus ir visiškai poliuretano kostiumą „Jaked 01“, su kuriuo 2009 m. pasaulio čempionate buvo pasiekta dar daugiau rekordų.

Pasaulinė vandens sporto federacija, tuomet žinoma kaip FINA, nuo 2010 m. uždraudė polimerų pagrindu pagamintus kostiumus po to, kai pasipylė kritika, kad jie pasižymi nepriimtinomis rezultatus gerinančiomis savybėmis.

Viso kūno kostiumai taip pat uždrausti. Dabar juos galima dėvėti tik nuo kelių iki bambos vyrams ir nuo kelių iki pečių moterims.