Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Edita Zdanevičienė informavo, kad Vilniuje, Žirmūnuose, Trimitų gatvėje, kilo gaisras keturių aukštų name.

„Pranešėjas dūmus mato trečiame aukšte“, – teigė E. Zdanevičienė.

Atvykus ugniagesiams, butas degė atvira liepsna. Pirminiais duomenimis, viduje žmonių nėra. Gaisrą gesino gausios gelbėtojų pajėgos.

Kaip informavo policija, gaisras, pirminiais duomenimis, kilo nuo sprogusios paspirtuko baterijos.

Asociatyvi nuotrauka

Tai ne pirmas atvejis Lietuvoje šiemet – anksčiau Delfi rašė apie sprogimą sukėlusias paspirtukų baterijas Palangoje ir Šakiuose. Akivaizdu, kad šie įrenginiai sukelia vis daugiau gaisrų.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovas Aurimas Gudžiauskas jau anksčiau teigė, kad tinkamai naudojamos ličio jonų baterijos yra saugios, tačiau rimtą gaisro pavojų kelia baterijų mechaniniai pažeidimai, netinkamas įkrovimo režimas, per daug intensyvus naudojimas.

Aurimas Gudžiauskas

„Ličio jonų baterijų gaisrai išties pavojingi, nes išplinta labai greitai, gaisro pradžia primena sprogimą. Vos užsidegusios baterijos dega labai intensyviai ir jas ypač sudėtinga užgesinti, nes dažniausiai jos būna integruotos prietaiso viduje ir apsaugotos nuo išorės poveikio, o tai trukdo efektyviai tiekti gesinimo medžiagas į degančios baterijos vidų“, – aiškina A. Gudžiauskas.

Anot jo, svarbu žinoti, kad stipriai kaistanti baterija ar net matomas kibirkščiavimas įspėja apie galimą baterijos užsidegimą.

„Negalima palikti baterijos krautis per naktį, o įkraunamų paspirtukų ar dviračių nestatyti prie išėjimo ar patalpų durų, kad netikėtai kilęs gaisras neužblokuotų evakuacijos kelio. Patariama namuose turėti bent 4 kilogramų ugnies gesintuvą, tinkamą elektros prietaisams gesinti“, – teigia jis.

Elektrinis paspirtukas

Ugniagesių patarimai elektrinių paspirtukų, riedžių, dviračių savininkams:

  • Pirkite tik sertifikuotus riedžius iš oficialių pardavėjų;

  • prieš naudodami įrenginį, atidžiai perskaitykite gamintojo instrukciją;

  • prieš įkraudami įrenginį, patikrinkite, ar nepažeisti laidai, pats įrenginys ar elektros šakutės lizdas;

  • naudokite tik tam įrenginiui skirtą įkroviklį, išimkite jį iš pakuotės, pastatykite ant nedegaus pagrindo;

  • įkraunamo įrenginio niekada neuždenkite kitais daiktais, nepalikite be priežiūros, nekraukite jo per naktį;

  • draudžiama įrenginio įkrovimo darbus patikėti mažamečiams vaikams;

  • transportuojant įrenginį ir jo įkroviklį, saugokite, kad nesusilankstytų laidai.