Dirbtinis intelektas yra natūralus sprendimas produktyvumo problemai. Lietuvoje darbo kaštai auga ir augs dar toliau – Seimui pristatytas valstybės biudžetas tai irgi indikuoja. Dirbtinio intelekto naudojimas leis pasiekti aukštesnį efektyvumą, o visi parengiamieji darbai, sakyčiau, netruks taip ilgai“, – penktadienį kasmetiniame užsienio investuotojų forume kalbėjo V. Domarkas.

„Telia Lietuva“ atstovo teigimu, Lietuvos įmonės tapo pajėgios įgyvendinti DI transformacija tik visai neseniai – kai mašininio mokymosi modeliai išmoko lietuvių kalbą. Šis pokytis atskleidė kelis Lietuvos pranašumus tarptautinėje rinkoje įgyvendinant DI plėtrą.

„Lietuvoje galime pasiekti labai daug su dirbtiniu intelektu ir jo vystymu. Mes buvome atviroje rinkoje ilgą laiką, turime puikiai galimybes plėtrai. Taip pat mes kalbame skirtingomis kalbomis – Lietuvoje gyventojai moka ne tik lietuvių ir anglų kalbas. Taip pat turime aukštą kompiuterinį raštingumą, kas reiškia, jog esame pasiruošę žengti į priekį – turime daugybę žmonių, kurie pradeda dirbti su dirbtiniu intelektu“, – aiškino jis.

V. Domarkas atsakė į nuogąstavimus dėl DI poveikio darbuotojams. Jis patikino, kad DI iš rinkos darbuotojų neišstums, tačiau nebus išvengta pokyčių, kurias užduotis teks atlikti žmonėms, o kurias galės atlikti DI.

Jis taip pat pakomentavo rugsėjį žiniasklaidoje nuskambėjusią žinutę apie įmonės atleidimus – tuo metu iš „Telia Lietuva“ ir „Telia Global Services Lithuania“ buvo atleisti 400 darbuotojų. V. Domarkas patikino, kad atleidimai buvo susiję su platesne skaitmenine transformacija, ne tik DI.

„Žinutė buvo ta, kad „Telia“ atleidinėja darbuotojus dėl dirbtinio intelekto. Toliau sekė diskusijos apie tai ar dirbtinis intelektas atims visų darbus. Tikroji darbo jėgos optimizavimo priežastis nebuvo tik dirbtinis intelektas, o daugybė kitų skaitmeninių sprendimų, į kuriuos mes investavome jau kurį laiką, taip pat buvo uždaromos pasenusios sistemos“, – sakė jis.

ELTA primena, kad didžiausia telekomunikacijų bendrovės „Telia Lietuva“ akcininkė – Švedijos „Telia Company AB“ pradėjo pokyčių programą ir Lietuvoje planuoja darbuotojų skaičių mažinti apie 400 pozicijų. Planuojama, kad „Telia Lietuva“ darbuotojų kiekis sumažės 200, likęs pozicijų naikinimas įvyks bendrovės dukterinėje įmonėje „Telia Global Services Lithuania“.

Visoje įmonių grupėje per 2024 m. planuojama panaikinti apie 3000 pozicijų, taip sumažinant ir įmonių grupės personalo skaičių.

Šie atleidimai yra dalis pokyčių, kuriais siekiama supaprastinti įmonės veiklą Šiaurės ir Baltijos šalyse.

Šiuo metu „Telia Lietuvoje“ dirba apie 1900 darbuotojų.

„Telia Lietuvos“ pokyčių programos sąnaudos 2024 m. sieks apie 1 mln. eurų, o kasmet tikimasi sutaupyti 6,3 mln. eurų.

„Telia Company AB“, valdo 88,15 proc. „Telia Lietuva“ akcijų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją