„Išmanusis telefonas gali būti ir produktyvus įrenginys darbui. Spartieji klavišai, kompaktiškos klaviatūros ir pažangios diktavimo programos atveria naujas galimybes lengvam teksto kūrimui išmaniajame telefone.

Šios rekomendacijos puikiai tiks ne tik studentams, kurie nenori nešiotis nešiojamojo kompiuterio į paskaitas, dirbantiems ir keliaujantiems verslininkams, bet ir žmonėms, kurie tiesiog nori paprasčiau įvesti žinutes“, – sako Arnoldas Lukošius, „Tele2“ inovacijų ekspertas.

Arnoldas Lukošius

Padidinkite šrifto dydį ir ryškumą. Norint padidinti šrifto dydį, galite pasinaudoti šiais paprastais žingsniais. „iPhone“ įrenginiuose eikite į „Nustatymai“ (angl. Settings), tada pasirinkite „Ekranas ir ryškumas“ (angl. Display & Brightness), o po to pasirinkite „Teksto dydis“ (angl. Text Size) ir naudokite slankiklį, kad padidintumėte šrifto dydį pagal savo pageidavimus.

„Android“ įrenginiuose nueikite į „Nustatymai“ (angl. Settings), pasirinkite „Prieinamumas“ (angl. Accessibility) arba „Ekranas“ (angl. Display), o tada pasirinkite „Šrifto dydis“ (angl. Font Size) arba „Šrifto stilius“ (angl. Font Style) ir reguliuokite slankiklį, kad pakeistumėte šrifto dydį. Taip pat galite pastorinti tekstą, grįžę į „Ekranas“ (angl. Display) nustatymus ir pasirinkę „Ryškus tekstas“ (angl. Bold Text). Ši funkcija suteiks tekstui telefone daugiau matomumo ir aiškumo. Šie nustatymai padės ne tik padidinti šrifto dydį visame telefone, bet ir palengvins skaitymą bei rašymą.

„iPhone“

Išmėginkite sparčiuosius klavišus. Greitai rašyti išmaniuoju telefonu gali būti lengviau, jei pasinaudosite sparčiojo rašymo funkcijomis. „iPhone“ įrenginiuose eikite į „Nustatymai“ (angl. Settings), pasirinkite „Bendrieji“ (angl. General) ir tada „Klaviatūra“ (angl. Keyboard), kur galite sukurti naujus sparčiuosius klavišus. Tereikia įvesti frazę, kurią dažnai naudojate, ir susieti ją su trumpiniu. Pavyzdžiui, galite nustatyti, kad rašant „Nžn“ automatiškai pasirodytų „Nežinau“.

„Android“ įrenginiuose eikite į „Nustatymai“ (angl. Settings), pasirinkite „Sistema“ (angl. System) ir tada „Klaviatūra“ (angl. Keyboard), kur rasite galimybę pridėti sparčiuosius klavišus. Kai kurie „Android“ įrenginiai taip pat leidžia naudoti programėles, tokias kaip „Gboard“, kad galėtumėte lengviau kurti ir valdyti sparčiuosius klavišus. Pasinaudoję šiais nustatymais, galėsite greičiau rašyti ir sutaupyti laiko bei pastangų.

Įrašykite tekstą balsu. Kalbos atpažinimo technologija, kuri paverčia jūsų žodžius redaguojamu tekstu ekrane, egzistuoja jau dešimtmečius ir pastaraisiais metais tapo tik tikslesnė. Daugelis programėlių, įskaitant virtualius asistentus, turi balso konvertavimo į tekstą funkciją. Pavyzdžiui, „Apple Notes“ aplikacija „iOS 18“ versijoje dabar gali tiesiogiai įrašyti gyvą garso failą ir jį jums pateikti tekstu.

Teksto rašymas balsu

„Android“ telefonuose, naudojant „Gboard“ klaviatūrą, taip pat galite lengvai įvesti tekstą balsu. Norėdami tai padaryti, atidarykite „Nustatymus“ (angl. Settings), eikite į „Sistema“ (angl. System), pasirinkite „Klaviatūra“ ir įsitikinkite, kad yra įjungta „Google Voice Typing“ funkcija. Kai paspausite mikrofono piktogramą, galėsite pradėti kalbėti, arba paspaudę informacijos piktogramą (apskritas „i“), pamatysite „Gboard“ suprantamų balso komandų sąrašą.

Taip pat balso įrašymui galima naudoti ir „Google Docs“ įrankį. Kaip ir daugelyje diktavimo programų, turite aiškiai įvardinti skyrybos ženklus, pavyzdžiui, ištarti „nauja pastraipa“, kad jūsų tekstas būtų perkeltas iš naujos eilutės ir tiksliai suformatuotas.

Apsvarstykite galimybę įsigyti nešiojamąją klaviatūrą. Skirtingai nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, šiuolaikinės klaviatūros, kurios jungiasi prie išmaniųjų įrenginių, neužims daug vietos. Jei nenorite nešiotis tradicinės klaviatūros, apsvarstykite sulankstomą modelį, kuris lengvai telpa į švarko kišenę, tačiau jį išskleidus tampa patogiu įrenginiu darbui.

Sulankstoma klaviatūra

Nešiojamoji klaviatūra taip pat leidžia lengvai perkelti teksto įterpimo žymeklį, taip apimdama pelytės funkcijas. Tiek „Apple“, tiek „Android“ siūlo klaviatūros klavišų išdėstymus, skirtus rašyti įvairiomis kalbomis, taip pat leidžia patogiai paįvairinti tekstą jaustukais.