Apie tai „Delfi diena“ vedėja Fausta Marija Leščiauskaitė kalbėjosi su „Tele2“ viešųjų ryšių vadove Asta Buitkute ir Ryšių reguliavimo tarnybos (RTT) atstove Irma Kazliene.

I. Kazlienė teigia, kad RRT stebi vis didėjančią žalingo turinio bangą internete.

„Tai neigiamas poveikis nepilnamečiams ir apskritai draudžiamas turinys internete, jo apraiškos vis didėja. Mes turime karštosios linijos sistemą, tad gyventojai gali pranešti apie pastebėtas žalingas nuorodas svetainėje svarusinternetas.lt ir mūsų tyrėjai tiria, ar iš tikrųjų ta apraiška yra reali ir stengiasi tą turinį pašalinti“, – pasakoja ji.

Asta Buitkutė, Irma Kazlienė

Anot jos, tai pornografinio turinio ir vaikų seksualinio išnaudojimo medžiaga, kuri yra draudžiama.

„Taip pat neapykantą, nesantaiką kurstanti medžiaga ir neigiamą poveikį nepilnamečiams daranti informacija, tokia kaip kibernetinės patyčios ir susijusi medžiaga. Tai apraiškos tikrai plačios“, – pastebi I. Kazlienė.

Pasak RRT atstovės, tokią medžiagą gali platinti ir patys vaikai, taip pat blogų kėslų turintys suaugusieji.

„Tai gali būti ir Lietuvoje, ir užsienyje patalpinta informacija. Mes bendradarbiaujame su užsienio karštosiomis linijomis ir matome, kad būtent užsienyje daugėja tų, kurie kelia tokią medžiagą į internetą“, – teigia pašnekovė.

Tuo tarpu A. Buitkutė pastebi, kad „Tele2“ apskritai atsakingai žiūri į su vaikais susijusį turinį internete ir jau daug metų blokuoja bet kokias svetaines, kuriose talpinama tokia medžiaga.

Asta Buitkutė

„Vien pernai visos grupės mastu užblokavome 5 mln. bandymų pasiekti tokias svetaines ir šis skaičius yra dvigubai didesnis nei metais prieš tai. Taip yra dėl to, kad daugėja bandymų pasiekti tokias svetaines, taip pat dėl to, kad pasitelkėme papildomą įrankį – kanadiečių dirbtinio intelekto „Arachnid“ projektą, kuris padeda dar tiksliau aptikti tokias svetaines“, – teigia ji.

I. Kazlienė priduria, kad RRT tyrėjai taip pat bendradarbiauja su šiuo kanadiečių projektu.

„Per praėjusius metus ištyrė 68 tūkst. pranešimų. Tai yra svarbiausia, pasitelkiant techninę priemonę bendradarbiavimo principu užkardyti patikrintų pranešimų informaciją, kad jie nebepasikartotų“, – komentuoja ji.

Irma Kazlienė

Anot A. Buitkutės, kuo daugiau šaltinių naudojama ir kuo daugiau visos organizacijos bendradarbiauja tarpusavyje, tuo efektyviau galima stabdyti žalingą turinį internete.

„Mūsų ekspertai pastebi, kad nusikaltėliai dabar pasitelkia dirbtinį intelektą ir su įvairiomis technologijomis gali sukurti vaizdo įrašą iš bet kurio vaiko nuotraukos ar vaizdo įrašo epizodo. Tai yra svarbi žinutė tėvams: kol vaikas yra mažas ir pats nesinaudoja socialiniais tinklais, venkite kelti nuotraukas, kuriose yra vaikas, ypač paplūdimyje ar vonioje, nes tuo tikrai gali pasinaudoti nusikaltėliai“, – perspėja pašnekovė.

Ji taip pat pataria kalbėtis su vaiku, nes, pavyzdžiui, socialinių tinklų naudojimosi amžiaus limitas dažnai yra jų apeinamas, nors patys programėlių kūrėjai ne veltui yra jį uždėję.

Asociatyvi nuotrauka

„Vaikai, žinoma, nori viską išbandyti. Tai jeigu jie jau naudojasi socialiniais tinklais, reikėtų aptarti esmines taisykles, kad negalima priimti į draugus nepažįstamų žmonių, net jei tai yra vaiko profilis, pavyzdžiui, feisbuke, dažnai po juo gali slėptis anaiptol ne kitas aštuonmetis, o suaugęs nusikaltėlis. Reikia mokyti vaiką to kritinio mąstymo, kad pastebėjus kažką įtartino, nesaugaus, pirmiausia pasakyti mamai, tėčiui ar mokytojui“, – komentuoja A. Buitkutė.